Ο δρόμος προς το Κίεβο πλησιάζει στο τέλος. Τέσσερα ευρωπαϊκά κλαμπ έφτασαν στην τελευταία στροφή, ωστόσο μόνο τα δύο θα κάνουν το ταξίδι στην Ουκρανία για τον τελικό της 26ης Μαΐου.

Από αυτά, τα τρία, έχουν να παρουσιάσουν μια ξεχωριστή ιστορία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ρεάλ Μαδρίτης που έχει αναδειχθεί δώδεκα φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά και οι Μπάγερν, Λίβερπουλ που έχουν σηκώσει από πέντε φορές το τρόπαιο. Η τέταρτη της παρέας είναι η Ρόμα, που δεν έχει στην κατοχή της κάποιο ευρωπαϊκό τίτλο, παρότι έχει αγωνιστεί δύο φορές σε τελικούς. Το 1984 στο Ολίμπικο στον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όταν ηττήθηκε στα πέναλτι από την αντίπαλό της στους φετινούς ημιτελικούς Λίβερπουλ, και το 1991, όταν έχασε και τους δύο τελικούς του τότε Κυπέλλου UEFA από την Ιντερ.

Χωρίς αμφιβολία όλα τα φώτα θα πέσουν στον άλλο ημιτελικό, όπου η Μπάγερν θα κοντραριστεί με την κάτοχο του τίτλου τα δύο τελευταία χρόνια Ρεάλ Μαδρίτης. Ενα ζευγάρι με έντονο παρελθόν στη διοργάνωση, αλλά και δύο τεράστια brand names στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο συγκαταλέγονται στην πρώτη πεντάδα των ομάδων με τα περισσότερα έσοδα την περίοδο 2016-2017, με βάση τη λίστα που παρουσίασε στην τελευταία της έκθεση η Deloitte. Η Ρεάλ Μαδρίτης ξεπέρασε μάλιστα την Μπαρτσελόνα και ανέβηκε στη δεύτερη θέση, με έσοδα 674,6 εκατ. ευρώ. Η Μπάγερν παρέμεινε στην τέταρτη θέση, με έσοδα 587,8 εκατ. ευρώ. Η ισπανική ομάδα αύξησε τα έσοδά της από τη σεζόν 2015-2016 κατά 54 εκατ., ενώ αντίθετα η πρωταθλήτρια Γερμανίας παρουσίασε μικρή μείωση, της τάξης των 4,2 εκατ.

Η αξία του ρόστερ της Ρεάλ αγγίζει τα 962,5 εκατ. ευρώ, ενώ της Μπάγερν τα 642,5 εκατ. ευρώ.

Στην πρώτη δεκάδα της λίστας (ένατη) παραμένει και η Λίβερπουλ, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν χρονιές που δεν είχε ευρωπαϊκή συμμετοχή. Οι Reds παρουσίασαν έσοδα 424 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μάλιστα αύξηση 20 εκατ. συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν. Η Ρόμα είναι στην 24η θέση, με έσοδα 171,8 εκατ. Η αξία του ρόστερ της Λίβερπουλ αγγίζει τα 548 εκατ., ενώ της Ρόμα είναι στα 388,90 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε πως η Ρόμα παρουσίασε μεγάλη πτώση, καθώς την περίοδο 2015-2016 ήταν στη 15η θέση, με 218,2 εκατ.!

Ντόμινο με τα τηλεοπτικά

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί πως και οι τέσσερις ομάδες εκπροσωπούν τις κορυφαίες ευρωπαϊκές λίγκες, στις οποίες τα τηλεοπτικά συμβόλαια αυξάνονται συνεχώς. Παράλληλα, με εξαίρεση τη Ρόμα, οι υπόλοιπες τρεις είναι στην πρώτη δεκάδα με τις ομάδες που εισπράττουν τεράστια ποσά για τη χορηγία της φανέλας. Για τη Ρεάλ το ποσό αγγίζει τα 174,8 εκατ. ευρώ, για την Μπάγερν τα 88,2 εκατ., ενώ το αντίστοιχο ποσό για τη Λίβερπουλ αγγίζει τα 66,3 εκατ. ευρώ. Φυσικά, είναι τεράστια τα έσοδα των ομάδων αυτών και από τη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο η Ρεάλ με την κατάκτηση του τίτλου έβαλε στο ταμείο της 81 εκατ. ευρώ, ενώ η Μπάγερν 54,7 εκατ. Ετσι, σημαντικά θα είναι αυτή την περίοδο και τα έσοδα για Λίβερπουλ και Ρόμα.