Η χρήση του VAR έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στα πρωταθλήματα όπου εφαρμόζεται και τα παράπονα καθημερινά αυξάνονται. Οσα συνέβησαν στο παιχνίδι Μάιντς – Φράιμπουργκ αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των περιστατικών που αφορούν τη χρήση της τεχνολογίας.

Ο διαιτητής Γκουίντο Βίκμαν καταλόγισε πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων ενώ κατευθυνόταν προς τα αποδυτήρια, έχοντας σφυρίξει τη λήξη του α’ μέρους και αφού πρώτα ενημερώθηκε από τους χειριστές του VAR ότι είχε γίνει παράβαση από αμυντικό της Φράιμπουργκ (χέρι). Οι παίκτες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου ο Ντε Μπλάσις να εκτελέσει το πέναλτι και να ανοίξει το σκορ για τη Μάιντς. Αυτό έγινε έξι λεπτά και 44 δευτερόλεπτα μετά το σφύριγμα της λήξης. Πώς το σχολίασε ο πρώην παίκτης του Αστέρα Τρίπολης; «Το VAR δεν είναι ποδόσφαιρο»!

Μία ανάλογη περίπτωση, επίσης στο γερμανικό πρωτάθλημα, είχε πρωταγωνιστή τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Ο διεθνής στόπερ της Ντόρτμουντ σκόραρε στο παιχνίδι με την Κολωνία, αλλά ο διαιτητής Πάτρικ Ιρτιχ δεν το μέτρησε καθώς διέκρινε επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα και ταυτόχρονα σφύριξε το τέλος του α’ μέρους. Με τη χρήση του βίντεο κατακύρωσε το γκολ, καθώς διαπιστώθηκε ότι τον τερματοφύλακα της Κολωνίας παρεμπόδισε συμπαίκτης του!

Το VAR χρησιμοποιείται και στο ιταλικό πρωτάθλημα, όπου επίσης τα παράπονα είναι αρκετά. Οι οπαδοί της Λάτσιο μάλιστα έκαναν πορεία διαμαρτυρίας πριν από το ματς με την Μπολόνια και μάλιστα μπήκαν στο Ολίμπικο στο 15ο λεπτό! Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο σύνδεσμος ιταλών διαιτητών, στα γραφεία τους έστειλαν άγνωστοι πακέτο με σφαίρες ως διαμαρτυρία για τη χρήση του βίντεο. Το VAR αμφισβητείται έντονα και στη Γαλλία, ενώ πρόσφατα οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ζήτησαν να παραταθεί η δοκιμή του και να μην αρχίσει να εφαρμόζεται από την περίοδο 2018-2019. Το βίντεο ρέφερι χρησιμοποιήθηκε σε κάποια παιχνίδια Κυπέλλου, ωστόσο η καθυστέρηση στη συνεννόηση του διαιτητή με τους χειριστές δημιούργησε αρκετά προβλήματα. Ενας από τους προπονητές που αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση ήταν ο Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος είπε πως «το αγγλικό πρωτάθλημα μένει πίσω στις εξελίξεις». Να σημειώσουμε ότι απόφαση για τη χρησιμοποίηση του VAR στη νέα περίοδο έχει λάβει και η ισπανική Λίγκα.