Η Πιάτσα Βενέτσια, η Πιάτσα ντελ Πόπολο, οι κεντρικοί δρόμοι της Ρώμης, πλημμύρισαν ξαφνικά με ανθρώπους κάθε ηλικίας που βγήκαν από τα σπίτια τους ακόμα και με τις πιτζάμες τους. Η Ρόμα είχε πετύχει έναν άθλο αποκλείοντας με επική ανατροπή την Μπαρτσελόνα, ο κόσμος πανηγύριζε, οι φίλαθλοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν το Ολίμπικο, ο πρόεδρος Τζέιμς Παλότα έκανε βουτιές στο σιντριβάνι, ο αυτοκράτορας Κώστας Μανωλάς απολάμβανε την εξουσία του και ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, Εουσέμπιο ντι Φραντσέσκο μονολογούσε: «Είμαι τρελός, είμαι τρελός». Για δύο μερόνυχτα μετά την ήττα από τη Φιορεντίνα δεν είχε κλείσει μάτι. Αναζητούσε μέχρι τα ξημερώματα τη μαγική συνταγή που θα εξουδετέρωνε την καλύτερη ομάδα του κόσμου και θα οδηγούσε τη Ρόμα στην ανατροπή του 4-1 του Καμπ Νου, την «Romantada» όπως θα μείνει στην Ιστορία, κάνοντας λογοπαίγνιο από τις λέξεις Roma και την ισπανική remontada (επιστροφή).

Δύο ημέρες πριν το ματς με τους Καταλανούς ο Ντι Φραντσέσκο φώναξε: «Εύρηκα». Η ιδέα του απλή. Μετέτρεψε το αγωνιστικό σύστημα από 4-3-3 σε 3-4-1-2 δίνοντας εντολή στους παίκτες του να εμποδίζουν τον Μέσι και την παρέα του να κρατούν για μεγάλα διαστήματα την μπάλα.

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα οι Μπλαουγκράνα δεν κατάφεραν να ανταλλάξουν περισσότερες από πέντε πάσες.

Η ιδέα του Ντι Φραντσέσκο λειτούργησε τέλεια και για πρώτη φορά ο κατά τ’ άλλα χαμηλών τόνων και ευγενικός Ιταλός από την Πεσκάρα παρουσιάστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων με ύφος επηρμένου αλαζόνα.

«Ανέλαβα την ευθύνη για τις ήττες και κάποιες αχάριστες κουβέντες στα social media. Τώρα μπορώ να αναλάβω τα εύσημα για τη νίκη. Η αλήθεια είναι πως με τις επιλογές μου δημιούργησα μεγαλύτερο χώρο, επιτρέποντας περισσότερες αντεπιθέσεις και ανέβασα την ταχύτητα. Αυτό όμως που πραγματικά άλλαξα ήταν η φιλοσοφία της ομάδας» δήλωσε ο Ντι Φραντσέσκο.

Και τώρα; Καταρχήν αναμένεται αύξηση των γεννήσεων σε εννέα μήνες στην Αιώνια Πόλη, με τα αγόρια να παίρνουν το όνομα «Κώστας», λόγω του αυτοκράτορα Μανωλά.

Και δεύτερον, ο αρχηγός Ντανιέλε ντε Ρόσι δεν θέλει να τελειώσει εδώ το ταξίδι και μαζί του συμφωνεί ο Ντι Φραντσέσκο: «Φυσικά πιστεύουμε πως μπορούμε να προκριθούμε στον τελικό. Γιατί όχι; Φτάσαμε τόσα μακριά χωρίς να το περιμένει κανείς, θα πιέσουμε κι άλλο για να ανεβάσουμε τον πήχη. Δεν θέλω μια ομάδα που επαναπαύεται στις δάφνες της ή να μην την ενδιαφέρει πως εξελίσσονται τα παιχνίδια».

Ο ήρωας του αγώνα Κώστας Μανωλάς μπορεί να θεωρεί πλέον τον εαυτό του επίτιμο δημότη της Ρώμης. Το γκολ του στο 82′ που σηματοδότησε την επική ανατροπή, οι αμυντικές του επεμβάσεις, η εξουδετέρωση του Μέσι και ο πανηγυρισμός του τον οποίον οι Ιταλοί παρομοιάζουν με αυτόν του Μάρκο Ταρντέλι στον τελικό του Μουντιάλ του 1982, είναι αρκετά στοιχεία για να τον ανεβάσουν στον θρόνο του ρωμαίου αυτοκράτορα.

Η τύχη των Τζιαλορόσι

Η Ρόμα είχε συμφωνήσει το καλοκαίρι να πουλήσει τον Μανωλά στη Ζενίτ, αλλά η μεταγραφή ναυάγησε στο παρά ένα. Το ίδιο συνέβη και με τον σκόρερ των δύο τερμάτων εναντίον της Μπάρτσα (σε Βαρκελώνη και Ρώμη) Εντιν Τζέκο, αλλά η μεταγραφή του στην Τσέλσι τον Ιανουάριο ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή.

Τώρα η Ρόμα ευχαριστεί την τύχη της, γιατί πέραν της επιτυχίας στο γήπεδο, θα βάλει στα ταμεία της κοντά στα 80 εκατ. ευρώ από τα μπόνους του Τσάμπιονς Λιγκ χάρη σ’ αυτούς τους δύο παίκτες.

Ο Ναϊνγκολάν ανέβασε στο Instagram φωτογραφία που είναι μαζί με τον μέχρι πριν από λίγους μήνες συμπαίκτη του Μοχάμεντ Σαλάχ: «Τώρα λοιπόν θα μιλάμε για μια εβδομάδα για το γκολ του Μανωλά» σχολίασε ο Σάλαχ. «Καλύτερα να μιλάμε γι’ αυτό. Αυτή τη φορά το αξίζει» απάντησε ο Ναϊνγκολάν. Ο Σαλάχ μπορεί να τεθεί αντίπαλος των πρώην συμπαικτών του αν η Λίβερπουλ κληρωθεί αύριο με τη Ρόμα.

Τους Κόκκινους θέλει επόμενη αντίπαλο και ο πρώην αρχηγός των Τζιαλορόσι, Τζουζέπε Τζιανίνι.