Μετά την τεχνολογία εστίας και το VAR το ποδόσφαιρο ετοιμάζεται να καλωσορίσει τις προσωρινές αποβολές, γνωστές και ως sin bins.

Πριν από δύο χρόνια, το «νομοθετικό όργανο» της FIFA, η IFAB άναψε το πράσινο φως για την πειραματική εφαρμογή τους από συνομοσπονδίες σε τουρνουά αναπτυξιακού χαρακτήρα και τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Μεταξύ αυτών που δηλώνουν εντυπωσιασμένοι είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της Αγγλικής Ομοσπονδίας, Νιλ Μπάρι ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα του πως το sin bin θα υιοθετηθεί και από το ποδόσφαιρο.

Το μέτρο των προσωρινών αποβολών εφαρμόζεται ήδη σε 32 μικρές κατηγορίες της περιοχής του Νότιγχαμσάιρ, στην κεντρική Αγγλία. Πρόκειται για ποινή αποβολής 10 λεπτών που επιβάλλεται σε παίκτες που προσπαθούν να εξαπατήσουν τον διαιτητή, γιατί κάνουν καθυστερήσεις, ή προβαίνουν σε έντονες διαμαρτυρίες.

Στο διάστημα που εφαρμόζεται η κανονιστική καινοτομία παρατηρήθηκε μείωση κατά 38% των διαμαρτυριών στον ρέφερι, γιατί όπως εξηγεί ο Μπάρι, ο παίκτης που αποβάλλεται γίνεται αποδέκτης της οργής των συμπαικτών του που τους άφησε λιγότερους.

Τα συμπεράσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά που το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλα τοπικά πρωταθλήματα της Αγγλίας, ενώ τον προηγούμενο μήνα συζητήθηκε η περίπτωση εφαρμογής του και από την ΕΠΣ Καβάλας.