Η μουρμούρα για τις κλήσεις στην εθνική ομάδα είναι διαχρονική. Στη γωνία περίμεναν αρκετοί Ελληνες τον Οτο Ρεχάγκελ για του χρεώσουν ότι συντηρούσε ένα κλειστό κλαμπ επιμένοντας να καλεί ακόμη και παίκτες που ήταν ανενεργοί στους συλλόγους τους.

Ο επόμενος Γερμανός, πάντως, ο Μίχαελ Σκίμπε το τίμησε το ροτέισον κατά την πρώτη διετία που κράτησε το πηδάλιο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος (η δεύτερη ανοίγει απόψε με το φιλικό στο ΟΑΚΑ κόντρα στην Ελβετία στις 20:00). Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν οι αριθμοί. Σε σύνολο 20 αγώνων επίσημων και φιλικών, ο ομοσπονδιακός τεχνικός επιστράτευσε στον αγωνιστικό χώρο 37 ποδοσφαιριστές. Διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός. Και προφανώς μεγαλύτερος από αυτόν που φαντάζονταν όσοι εξακοντίζουν βέλη κριτικής, επειδή δεν συμπεριέλαβε τον τάδε ή τον δείνα παίκτη στις κλήσεις του.

Από τους 37 παίκτες της εποχής Σκίμπε (η οποία ανέτειλε 13 Νοεμβρίου 2015 με την ήττα 1-0 από το Λουξεμβούργο) οι 15 έχουν διψήφιο αριθμό συμμετοχών. Απόλυτα λογικό αν ληφθεί υπόψη ότι και οι εθνικές ομάδες πρέπει να έχουν μία ραχοκοκαλιά και να πορεύονται με σταθερές.

Οι έμπειροι

Σε αυτό το διάστημα πρώτος στη λίστα με τις συμμετοχές εμφανίζεται με 17 ο άσος της Ντόρτμουντ Σωκράτης Παπασταθόπουλος και έπεται ένα γκρουπ τεσσάρων παικτών με 16: οι παλιοί Βασίλης Τοροσίδης, Αλέξανδρος Τζιόλης, αλλά και οι Κώστας Φορτούνης και Κώστας Σταφυλίδης.

Στο άλλο άκρο με μία εμφάνιση επί των ημερών του Σκίμπε (πέρα από αυτούς που κλήθηκαν και δεν έπαιξαν) βρίσκονται οι Λουκάς Βύντρα, Παναγιώτης Γλύκος, Μπάμπης Λυκογιάννης, Δημήτρης Κουρμπέλης, αλλά και ο Απόστολος Γιάννου.

Ο τελευταίος αγωνίζεται πλέον με το εθνόσημο της Αυστραλίας, ενώ η μοναδική συμμετοχή του με την Ελλάδα κρίθηκε αντικανονική από τη FIFA και κόστισε την τιμωρία και την ήττα στα χαρτιά από την Τουρκία (το 0-0 στην Κωνσταντινούπολη στις 17/11/2015 κατακυρώθηκε –αν και φιλικό –με 3-0 υπέρ των Τούρκων).

Κατά τα άλλα στους 20 αγώνες με τον Σκίμπε έχουν χριστεί σκόρερ 12 παίκτες με σημείο αναφοράς τον Κώστα Μήτρογλου. Ο «πιστολέρο» έχει επτά «ριπές» σε 14 εμφανίσεις, ήτοι ένα γκολ ανά δύο παιχνίδια κατά μέσο όρο. Δεν αρκούσαν πάντως οι επιδόσεις του για να προκριθεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας η Ελλάδα.