Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 στην καρδιά της UEFA, στη Νιόν, συντάχθηκε μια έκθεση από τους επιθεωρητές της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Καρλ Ντοντ και Μιγκέλ Λιέταρντ Φερνάντεθ-Παλάθιος που όμοιά της δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο της Γηραιάς Ηπείρου.

Αναφερόταν στη δράση της ποδοσφαιρικής ομάδας Σκεντερμπέου (πήρε το όνομά της από τον εθνικό ήρωα της χώρας Γεώργιο Καστριώτη ή Σκεντέρμπεη) που έχει έδρα την Κορυτσά στην Αλβανία και τους δεκάδες αγώνες που έχει χειραγωγήσει.

Οι επιθεωρητές προτείνουν την τιμωρία της Σκεντερμπέου με δέκα χρόνια αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της UEFA και 1.000.000 ευρώ πρόστιμο. Δύο εβδομάδες αργότερα, όταν διέρρευσε στον αλβανικό Τύπο η περίφημη έκθεση, οι οπαδοί της Σκεντερμπέου βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ της ομάδας τους ζητώντας παράλληλα να μην τιμωρηθεί. Το μήνυμά τους ήταν ξεκάθαρο: «Μη σκοτώνετε τα όνειρά μας».

Μπορεί για τους οπαδούς της ομάδας της Κορυτσάς οι νίκες της Σκεντερμπέου να αποτελούν όνειρα, για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ωστόσο αποτελούν εφιάλτη. Η έκθεση της UEFA έπεσε στα χέρια της εφημερίδας «Guardian» η οποία αποκαλύπτει πως μεταξύ άλλων αναφέρεται σ’ αυτήν ότι «η Σκεντερμπέου χειραγωγούσε ποδοσφαιρικά παιχνίδια όπως δεν έκανε καμία άλλη ομάδα ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία του αθλήματος». Κατηγορεί επίσης τον αλβανικό σύλλογο πως λειτουργούσε ως όχημα για το οργανωμένο έγκλημα. Η UEFA δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την αυθεντικότητα του εγγράφου.

Η Σκεντερμπέου είχε τιμωρηθεί για στημένους αγώνες με αποκλεισμό από τα Κύπελλα Ευρώπης τη σεζόν 2016-2017. Τότε η τιμωρία είχε χαρακτηριστεί από το Διαιτητικό Δικαστήριο ως «διοικητικό μέτρο» σε πρώτη φάση. Τώρα ακολουθεί η δεύτερη φάση, όπου θα επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις.

Η τιμωρία της Σκεντερμπέου είχε επιβληθεί μετά την ενεργοποίηση του συστήματος ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης (BFDS) σε 53 αγώνες της αλβανικής ομάδας σε φιλικά, σε ματς πρωταθλήματος και σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, από τον Νοέμβριο 2010 μέχρι τον Απρίλιο 2016.

Η υπόθεση είχε εστιάσει σε τέσσερα παιχνίδια: δύο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2015-2016 και δύο των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

Η Σκεντερμπέου κατηγορείται για «προσπάθεια χειραγώγησης για να προσκομίσει κέρδη από το στοίχημα σε παγκόσμια κλίμακα» που της απέφεραν εκατομμύρια δολάρια. Φυσικά ο σύλλογος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Τα «σημάδια»

Σε ένα από τα ευρωπαϊκά της παιχνίδια, με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η Σκεντερμπέου ήταν πίσω στο σκορ με 4-0 όταν άρχισαν να πέφτουν βροχή τα στοιχήματα πως θα σημειωθούν συνολικά έξι γκολ. Το ματς έληξε τελικά με σκορ 5-1.

Στο παιχνίδι με την Κρουσέιντερς από τη Βόρεια Ιρλανδία, που διεξήχθη στις 21 Ιουλίου 2015 για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ήταν μπροστά στο σκορ με 2-1, ξαφνικά έγιναν πονταρίσματα χιλιάδων δολαρίων πως η αλβανική ομάδα θα ηττηθεί. Φυσικά έχασε με 3-2 με τον τερματοφύλακα της Κρουσέιντερς Σον Ο’ Νιλ να σχολιάζει στο twitter: «Αν δεν υπάρξει έρευνα της UEFA για το σημερινό παιχνίδι τότε κάποιο λάθος συμβαίνει».

Στην υπόθεση φέρεται ότι εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Αλβανίας Ριντβάν Μπόντε, ο οποίος θεωρείται βασικός χορηγός του συλλόγου.

Κατηγορείται πως είχε τη δύναμη, τις διασυνδέσεις και τη γνώση για να επηρεάζει τα παιχνίδια της Σκεντερμπέου. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες όπως και ο πρόεδρος Αρντιάν Τακάι που παρέλαβε από τον Αγκίμ Ζέκο που φέρεται να έβαλε τις βάσεις αυτού του οικοδομήματος τον Νοέμβριο του 2010.

Εν αναμονή της απόφασης της UEFA, ο δήμαρχος της Κορυτσάς Σοτίρακ Φίλο έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας Αλεξάντερ Τσέφεριν ζητώντας του «να μη σκοτώσει την ελπίδα που αναστήθηκε σε ολόκληρο το έθνος για το ποδόσφαιρο».