Όταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε έφτασε το καλοκαίρι στο Camp Nou για να διαδεχθεί τον Λουίς Ενρίκε, γνώρισε ίσως την πιο μεγάλη επιφυλακτικότητα σε άφιξη προπονητή στη Βαρκελώνη, από φιλάθλους, ακόμα και παίκτες ή/και παράγοντες των Καταλανών. Χωρίς να τίθεται θέμα αμφισβήτησης της δουλειάς του, υπήρχε το ερώτημα εάν θα μπορέσει να περάσει την Μπαρτσελόνα από τη μία εποχή στην άλλη και κυρίως εάν θα κατάφερνε η σκιά του να καλύψει τα αποδυτήρια αστέρων των Καταλανών.

Σχεδόν οκτώ μήνες μετά, όλοι στην Βαρκελώνη, αλλά και όχι μόνο, παραδέχονται πως ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού κατάφερε να βάλει την σφραγίδα του στην πορεία επιτυχιών της Μπαρτσελόνα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Mundodeportivo. Καμία ήττα σε 29 αγώνες πρωταθλήματος, 8 ματς χωρίς ήττα στο Champions League και θέση στον τελικό του Κυπέλλου. Και όλα αυτά χωρίς τον Νεϊμάρ, με τον Ντεμπελέ τραυματισμένο και τον Κουτίνιο να φτάνει τον Ιανουάριο. Και επιπλέον κάτι που η Μπαρτσελόνα δεν είχε συνηθίσει, μία άμυνα πραγματικό τείχος, χωρίς να δεχθεί γκολ σε 30 αγώνες και δείχνοντας ότι η απομάκρυνση από το…DNA δεν αποτελεί αμαρτία.

Η Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέδε βρίσκεται μπροστά σε δύο μεγάλα ρεκόρ. Το όνειρο να τελειώσει αήττητη το πρωτάθλημα είναι ακόμα λίγο μακριά, καθώς υπάρχουν ακόμη εννέα παιχνίδια, αλλά είναι πολύ κοντά στο αήττητο ρεκόρ στην Laliga. Εχει ήδη συμπληρώσει 36 αγώνες χωρίς ήττα και απέχει δύο από το θρυλικό ρεκόρ της Ρεάλ Σοσιεδάδ των 1979 και 1980 που παρέμεινε αήττητη κατά τη διάρκεια 38 συνεχόμενων αγώνων μεταξύ των πρωταθλημάτων 1978-79 και 1979-80.

Βέβαια στο σημερινό ρεκόρ της Μπαρτσελόνα έχει μέρος και ο Λουίς Ενρίκε, αφού από τα 36 ματς, τα 29 ανήκουν στον Βαλβέρδε την τρέχουσα σεζόν και τα επτά στον Λουίς Ενρίκε από το τέλος της περασμένης περιόδου.

Η Μπάρτσα του Ερνέστο Βαλβέρδε …τρέχει και με αριθμούς Τίτο Βιλανόβα που κατάφερε να κερδίσει την διοργάνωση 2012-13 με το ιστορικό ρεκόρ 100 βαθμών. Η Μπαρτσελόνα την τρέχουσα σεζόν, έχει το περιθώριο να επαναλάβει το κατόρθωμα. Τότε την 29η αγωνιστική, η Μπαρτσελόνα του Τίτο Βιλανόβα, που πέθανε νικημένος από τον καρκίνο τον Απρίλη του 2014, είχε 24 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες, ενώ με τον Βαλβέρδε μετρά 24 νίκες και 5 ισοπαλίες.