Την προηγούμενη φορά που η Εθνική παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας μόλις που είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας και στην Ελλάδα δεν είχε ανατείλει ακόμη η εποχή των Μνημονίων. 14 Νοεμβρίου 2009: τότε καταγράφηκε ο τελευταίος αγώνας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο Ολυμπιακό Στάδιο. Αντίπαλος ήταν η Ουκρανία στο πρώτο μπαράζ με φόντο τα τελικά του Μουντιάλ 2010. Η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ περιορίστηκε εκείνη τη βραδιά στο 0-0, αλλά στο δεύτερο ματς επικράτησε 0-1 με γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και επικύρωσε εισιτήριο για τα γήπεδα της Νότιας Αφρικής.

Υστερα, λοιπόν, από 3.051 μέρες η Ελλάδα επιστρέφει στο ΟΑΚΑ για να υποδεχτεί την Ελβετία. Ο φιλικός αγώνας της 23ης Μαρτίου 2018 είχε οριστεί αρχικά στην Τούμπα, ωστόσο μετά τα επεισόδια στα εντός έδρας ντέρμπι του ΠΑΟΚ με Ολυμπιακό και ΑΕΚ η ΕΠΟ αποφάσισε την αλλαγή έδρας υπό τον φόβο να πληρώσει η Εθνική τα συλλογικά πάθη με ενδεχόμενη αναταραχή στην εξέδρα.

Με Ελβετία το πρώτο ματς

Χρήζει πάντως επισήμανσης ότι η Ελβετία ήταν και η πρώτη χώρα που φιλοξένησε η εθνική ομάδα στο ΟΑΚΑ. Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας διεξήχθη βέβαια ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη σουηδική Εστερς στις 15 Σεπτεμβρίου 1982 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, αλλά σε εθνικό επίπεδο έκαναν ποδαρικό στο στάδιο του Αμαρουσίου οι Ελβετοί την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Με προπονητή τότε τον Χρήστο Αρχοντίδη, η Ελλάδα ηττήθηκε 1-3 σε εκείνο το φιλικό, αφού δεν αρκούσε η προσωρινή ισοφάριση του Νίκου Αναστόπουλου.

Φιλικές ήταν και οι δύο επόμενες συναντήσεις με τους Ελβετούς στο ΟΑΚΑ που έληξαν μάλιστα με το ίδιο ισόπαλο σκορ 1-1. Στις 8 Μαρτίου 1995 υπό την καθοδήγηση του Κώστα Πολυχρονίου και σκόρερ τον Ζήση Βρύζα και στις 28 Απριλίου 1999 με τον Βασίλη Δανιήλ στον πάγκο και τον Γρηγόρη Γεωργάτο να κουνάει πλεκτό. Ανεξάρτητα πάντως από την έδρα, η παράδοση κόντρα στους Ελβετούς είναι δυσμενής. Σε σύνολο 13 αγώνων η Ελλάδα έχει δύο νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και επτά ήττες με τέρματα 11-17.

Η μία επικράτηση (1-0) καταγράφηκε στο Παγκρήτιο στις 31 Μαρτίου 2004 με γκολ του Βασίλη Τσιάρτα σε φιλικό μάλιστα που εγκαινίασε το νεότευκτο τότε στάδιο του Ηρακλείου. Η άλλη νίκη είχε επιτευχθεί σε επίσημο παιχνίδι στο Καυτανζόγλειο. Στις 15 Οκτωβρίου 1969 για τα προκριματικά του Μουντιάλ η Εθνική υπό τις οδηγίες του Λάκη Πετρόπουλου επιβλήθηκε 4-1 της Ελβετίας με σκόρερ τους Βασίλη Μποτίνο (2), Γιώργο Κούδα και Γιώργο Σιδέρη.

Απομένει να δούμε τι επιφυλάσσει το 14ο συναπάντημα των δύο χωρών.