Νωρίς ακόμη. Πόσω μάλλον δε μετά την εξέλιξη που πήρε το φετινό πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός (όσο και αν η κυβέρνηση αποφάσισε για πολλοστή φορά, μη διαθέτοντας λύσεις, να βάλει λουκέτο στη Σούπερ Λιγκ) έχει μπροστά του μια σειρά από αναμετρήσεις ώς το τέλος της σεζόν, που πρέπει να τις μεταφράσει μίνιμουμ στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα η οποία δίνει το δικαίωμα της παρουσίας στα προκριματικά του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ. Παρά ταύτα όμως, θα ήταν αδόκιμο να μη σταθεί κανείς στις πρώτες ματιές για τα επόμενα. Στις πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία της επόμενης αγωνιστικής εκδοχής και στις πρώτες υποψηφιότητες. Σε εκείνες που δίνουν την αίσθηση πως ο Ολυμπιακός 2018-19 θα έχει (ισχυρότερο) στίγμα ελληνικό.

Μεγάλη κουβέντα η συγκεκριμένη, ξεκάθαρη όμως και η διάθεση από τους Πειραιώτες να αλλάξουν την ποσόστωση στο ρόστερ τους έπειτα από μια-δύο σεζόν όπου το δυναμικό της ομάδας σε πολύ μεγάλο ποσοστό απαρτίζονταν από ποδοσφαιριστές της διεθνούς αγοράς. Δεν είναι κακό αυτό. Οταν όμως έχεις κατά νου να παρέμβεις στην εικόνα και να δημιουργήσεις από την αρχή ένα σύνολο ομοιογενές, έχει μεγάλη σημασία η ταυτότητα αυτής της απόπειρας. Ο σχηματισμός ένας κορμού, που θα αποτελέσει τη βάση όχι για μια σεζόν αλλά για την επόμενη εποχή του Ολυμπιακού.

Το παζλ

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 6 έλληνες ποδοσφαιριστές που προσδοκούν να πείσουν και κατ’ επέκταση να κερδίσουν μια θέση στο επόμενο ρόστερ. Ελληνες διεθνείς που αυτό τον καιρό είτε αγωνίζονται σαν δανεικοί είτε ανήκουν αλλού, αλλά με τον Ολυμπιακό να διατηρεί τον πρώτο λόγο σε περίπτωση μετακίνησής τους.

Ο 25χρονος πορτιέρο Ανδρέας Γιαννιώτης, που είναι πιθανότατα ο καλύτερος τερματοφύλακας της Σούπερ Λιγκ, με τη σεζόν που κάνει στο Περιστέρι για τον Ατρόμητο (23 συμμ.). Ο 22χρονος στόπερ Τριαντάφυλλος Πασαλίδης (Αστέρας, 25 συμμ./2 γκολ) που αποκτήθηκε τον Γενάρη αλλά έμεινε στην Τρίπολη. Ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός Σπύρος Ρισβάνης (Ατρόμητος, 27 συμμ.). Ο 22χρονος αριστερός μπακ Κώστας Τσιμίκας που βρίσκεται στην Ολλανδία (Βίλεμ, 30 συμμ.). Ο 24χρονος κεντρικός χαφ Μανώλης Σιώπης του Πανιώνιου (18 συμμ.). Ο 26χρονος φορ Απόστολος Βέλλιος της Νότιγχαμ (5 συμμ.). Ενα ποδοσφαιρικό παζλ γεμάτο Ελλάδα και νιάτα, από παιδιά που έχουν καταθέσει διαπιστευτήρια και που μπορούν να γίνουν μέρος αυτής της ιδέας. Πλάι στους Φορτούνη, Κούτρη, Ταχτσίδη που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Πλάι στους Ανδρούτσο, Νικολάου που φέτος στη δεύτερη σεζόν τους ως επαγγελματίες έχουν σταθεί στον μεγάλο κύκλο του rotation.

Υπάρχουν και άλλοι Ελληνες που αγωνίζονται ως δανεικοί από τους Πειραιώτες σε άλλα κλαμπ ή που τέλος πάντων ο Ολυμπιακός διατηρεί πλεονέκτημα αν θελήσει να τους επαναφέρει στο ρόστερ του. Ο Τάσος Καραμάνος (Φεϊρένσε), ο Δημήτρης Γούτας (Σεντ Τρούιντεν), ο Γιάννης Γιαννιώτας (Βαγιαδολίδ), ο Γιώργος Μανθάτης (ΠΑΣ Γιάννινα) είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Προφανώς δεν θα κερδίσουν όλοι την ευκαιρία. Υπάρχουν όμως και άλλοι έλληνες ποδοσφαιριστές που αυτήν την στιγμή δεν έχουν κάποια άμεση σχέση με τον Ολυμπιακό, αλλά κάλλιστα θα μπορούσαν να μπουν και εκείνοι στον φάκελο με τις υποψηφιότητες. Από τον αρχηγό της εθνικής ομάδας Βασίλη Τοροσίδη (εάν και εφόσον αφήσει την Μπολόνια), και άλλους Ελληνες που αγωνίζονται στο εξωτερικό και το καλοκαίρι θα αλλάξουν φανέλα, μέχρι νεαρά παιδιά της Σούπερ Λιγκ που φέτος έχουν προκαλέσει αίσθηση με την παρουσία τους.

Στην ώρα τους, όμως, όλα!