Πίεση, άγχος, ανασφάλεια, αγωνία, φόβος. Συναισθήματα που νιώθει συνήθως ένας άνεργος, ένας απολυμένος που τον κυνηγούν τα χρέη, που αναζητά εργασία για να θρέψει την οικογένειά του. Κι όμως, στην ίδια ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται και πολλοί πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου που παρακαλούν να τραυματιστούν για να ξεφύγουν από το μαρτύριό τους!

Δύο συνεντεύξεις, του γερμανού αμυντικού Περ Μερτσεζάκερ στο «Σπίγκελ» και του πορτογάλου μέσου Αντρέ Γκόμες στο αθλητικό περιοδικό «Πανένκα», αποκαλύπτουν έναν αθέατο κόσμο των ποδοσφαιριστών που λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του.

Ο Περ Μερτεζάκερ είναι 104 φορές διεθνής με τη Γερμανία και συγκροτεί μαζί με τον Ματς Χούμελς ένα από τα πιο δυνατά αμυντικά δίδυμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Εχει παίξει σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, το 2006, το 2010 και το 2014, όταν στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής. Η Αρσεναλ τον απέκτησε το 2011 από τη Βέρντερ Βρέμης για 10 εκατ. ευρώ, με τον Βενγκέρ να του εμπιστεύεται φανέλα βασικού 124 φορές.

Αυτός ο ποδοσφαιρικός ογκόλιθος των 198 εκατοστών στην πραγματικότητα είναι ένας φοβισμένος άνθρωπος που τρέμουν τα πόδια του πριν μπει στο γήπεδο.

«Λόγω της πίεσης και των προσδοκιών που έχουν οι άνθρωποι, κάνω εμετό πριν τα παιχνίδια ή έχω διάρροια. Και δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα νιώθω ναυτία. Ξεροκαταπίνω τόσο δυνατά που τα μάτια μου δακρύζουν», αποκάλυψε στη συνέντευξή του στο «Σπίγκελ». Η λάμψη μέσα στην οποία υποτίθεται ότι ζουν οι διάσημοι ποδοσφαιριστές είναι στην πραγματικότητα κόλαση για πολλούς απ’ αυτούς.

«Ερχεται κάποια στιγμή που αντιλαμβάνεσαι πως αυτά τα προνόμια είναι βάρος, σωματικό και ψυχολογικό».

Η πιο συγκλονιστική αποκάλυψη που έκανε ο Μερτεζάκερ αφορά τους τραυματισμούς. «Ολοι πιστεύουν πως είναι ένα δράμα όταν είσαι εκτός λόγω τραυματισμού. Αντίθετα, μόνο τότε μπορείς να ξεκουραστείς λίγο. Υποψιάζομαι πως κάποιοι από τους τραυματισμούς μου προκαλούνται από την ψυχολογία μου, πως το σώμα προσπαθεί να ηρεμήσει το κεφάλι. Αλλά ποτέ κανένας δεν το έχει ερευνήσει. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας απογοητεύτηκα που αποκλειστήκαμε στα ημιτελικά, αλλά πάνω απ’ όλα ανακουφίστηκα. Τελείωσε, σκέφτηκα».

«Κλείνομαι στον εαυτό μου»

Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και ο μέσος της Μπαρτσελόνα Αντρέ Γκόμες. Κορυφαίος παίκτης της Βαλένθια το 2015 και το 2016, πρωταθλητής Ευρώπης με την Πορτογαλία, παραδέχεται σε συνέντευξή του στο «Πανένκα» πως λυγίζει από την πίεση. «Κλείνομαι στον εαυτό μου. Δεν του επιτρέπω να εκδηλώσει τη δυσαρέσκεια που έχω. Κι έτσι, δεν μιλάω σε κανέναν, δεν ενοχλώ κανέναν. Είναι σαν να ντρέπομαι. Μου έχει συμβεί αρκετές φορές να μη θέλω να βγω από το σπίτι γιατί ο κόσμος με κοιτά κι εγώ ντρέπομαι».

Ο Πορτογάλος αποκάλυψε πως στο Καμπ Νου ζει μια μικρή κόλαση λόγω της μεγάλης πίεσης. «Με την πίεση τα πάω καλά, με αυτό που δεν μπορώ να ζήσω είναι με την πίεση στον εαυτό μου».

Οι δύο παίκτες δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο πρώην αρχηγός της Βαλένθια Φερνάντο Χινέρ, που είναι σήμερα πρόεδρος της Ισπανικής Ενωσης Διεθνών Παικτών, η οποία δημιουργήθηκε για να συμπαρασταθεί στους παίκτες όταν αποσύρονται από τη λάμψη και τη δημοσιότητα, λέει πως και στις μέρες υπήρχε αντίστοιχη πίεση. «Μία ώρα πριν τα παιχνίδια τα αποδυτήρια είναι ένα κοκτέιλ από ανησυχίες. Ο εμετός και η διάρροια είναι σύνηθες. Το έχω νιώσει κι εγώ, τον φόβο της αποτυχίας, τις αποδοκιμασίες των φιλάθλων… Είναι απαραίτητο να αποφεύγεις την αίσθηση πως είσαι το κέντρο του κόσμου».

Ο Μερτεζάκερ λέει πως όταν θα αποσυρθεί θα λυτρωθεί! Η σκοτεινή πλευρά της φήμης.