Από τις 9 Φεβρουαρίου που παραιτήθηκε ο άτυπος τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού Ντίνος Διαμαντόπουλος άρχισαν να εξυφαίνονται σενάρια για τη διάδοχη λύση.

Πέρα λοιπόν από τις εκδικάσεις στο Διαιτητικό Δικαστήριο και τους διακανονισμούς, αναδύθηκε ένα ακόμη θέμα στην πράσινη επικαιρότητα. Ενα θέμα που έχει τη δική του 15ετή ιστορία.

Από το 2003 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 ο Παναθηναϊκός συνεργάστηκε με έντεκα τεχνικούς διευθυντές, εκ των οποίων οι τρεις λειτουργούσαν με ανεπίσημο ρόλο.

Οι «μακροβιότεροι» άντεξαν δύο χρόνια, ενώ ο Νίκος Λυμπερόπουλος τα βρόντηξε σε έξι μήνες.

ΒΕΛΙΜΙΡ ΖΑΕΤΣ. Την πρώτη σεζόν (2003-04) που εφαρμόστηκε το μοντέλο του τεχνικού διευθυντή, η ομάδα κατέκτησε το νταμπλ! Κι ας πιστώθηκαν στον Βέλιμιρ Ζάετς ως επιτυχημένες μεταγραφές μόνο οι Μάρκους Μινχ και Εκι Γκονζάλες.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΒΑΘΗΝΟΣ. Ο Ζάετς θήτευσε δύο χρόνια και τον διαδέχτηκε (άτυπα) ο Λιβαθηνός. Στη δική του διετία (2005-07) έδειξε προτίμηση στις μεταγραφές εσωτερικού (Σαλπιγγίδης, Μάντζιος μεταξύ άλλων).

ΓΙΑΣΜΙΝΚΟ ΒΕΛΙΤΣ. Ο Βέλιτς ανέλαβε σε μια σεζόν (2007-2008) που κορυφώθηκε η κόντρα των οργανωμένων οπαδών με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Επί των ημερών του ήρθαν, μεταξύ άλλων, οι Σιμάο και Σαριέγκι.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ. Ο πλέον αμφιλεγόμενος τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού διαχειρίστηκε υψηλότατο μπάτζετ στα χρόνια της πολυμετοχικότητας (2008-10) και κατέκτησε ένα νταμπλ. Εφερε από τον Τζιμπρίλ Σισέ και τον Σεμπαστιάν Λέτο μέχρι τον Ροντρίγκο Σόουζα.

ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΕΪΤΑΣ. Από το καλοκαίρι του 2010 μέχρι τον Ιανουάριοα του 2011 θήτευσε στο Τριφύλλι ο Πορτογάλος Φρέιτας. Χειρίστηκε τις μεταγραφές των Λουίς Γκαρσία και Νταμιέν Πλεσί.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ. Περίπου ενάμιση χρόνο έμεινε ορφανή η θέση του τεχνικού διευθυντή πριν αναλάβει άτυπα το 2012-13 ο Ελευθεράκης. Η θητεία του συνέπεσε με μια από τις χειρότερες σεζόν του Παναθηναϊκού (6η θέση).

ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ. Θετικό πρόσημο με χαμηλότατο μπάτζετ είχε η θητεία του Νταμπίζα (Μάιος 2013 – Νοέμβριος 2014). Επί των ημερών του αποκτήθηκε και έκανε restart στην καριέρα του ο Μπεργκ.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΟΚΟΛΟΣ. Θήτευσε από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2016. Πιστώθηκε τις ανανεώσεις συμβολαίων βασικών παικτών, αλλά δεν απέδωσαν τα βαριά μεταγραφικά χαρτιά (Εσιέν, Σάντσεθ).

ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ. Με τον προπονητή Αντρέα Στραματσόνι να χειρίζεται εν λευκώ τα μεταγραφικά, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα περίσσευε (Μάιος 2016 – Δεκέμβριος 2016).

ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ. Υστερα από 183 ημέρες (23 Δεκεμβρίου 2016 – 23 Ιουνίου 2017) παραιτήθηκε ο Λυμπερόπουλος. Η ξαφνική συρρίκνωση του μπάτζετ τον ώθησε προς την έξοδο.

ΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ. Ελλείψει άλλου, ο ατζέντης του Ουζουνίδη έφτασε να συζητεί με μεταγραφικούς στόχους και να αναζητεί συμβιβαστικές λύσεις από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.