Οργανωμένοι, εφοδιασμένοι με μολότοφ, προκλητικοί και αποφασισμένοι να στήσουν σκηνικό μάχης σε δρόμους της Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκαν οπαδοί του ΠΑΟΚ στην πορεία προς την Τούμπα για το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν γύρω στις 4 το απόγευμα η οδός Εγνατίας στο ύψος του Πανεπιστημίου Μακεδονία, όπου έγιναν τα πιο σοβαρά επεισόδια και αργότερα η οδός Λαμπράκη. Κατά τις συγκρούσεις και τις οδομαχίες πριν από την έναρξη του ντέρμπι εξοργισμένοι οπαδοί εκτόξευσαν μολότοφ, κροτίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, τα οποία απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

Ενα κατεστραμμένο αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Παλέ ντε Σπορ, άλλα που υπέστησαν φθορές από τις κροτίδες και τις μολότοφ που έριχναν οπαδοί του ΠΑΟΚ και κάδοι απορριμμάτων που «κάπνιζαν» από τις φωτιές συνέθεσαν για μια ακόμα φορά πολεμικό σκηνικό. Τα πνεύματα ήταν οξυμμένα από νωρίς, ειδικά μετά τις προχθεσινές εξελίξεις, όταν οπαδοί του ΠΑΟΚ άρχισαν να συγκεντρώνονται στο άγαλμα του Βενιζέλου στην Πλατεία Αριστοτέλους, για το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 2 το μεσημέρι. Οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με ανακοινώσεις συνδέσμων τους, ζητούσαν να οριστεί η διεξαγωγή του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Χαρακτηριστικές του κλίματος έντασης που είχε ήδη καλλιεργηθεί ήταν οι ανακοινώσεις συνδέσμων που ανέφεραν μεταξύ άλλων πως «δεν υποχωρούμε» και «καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη».

Η πορεία, στην οποία μετείχαν τουλάχιστον 1.000 οπαδοί, των οποίων προπορεύονταν περίπου 50 μοτοσικλέτες, ξεκίνησε γύρω στις 3.15 το απόγευμα. Αρκετοί οπαδοί που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με κουκούλες ήταν εφοδιασμένοι με «πυρομαχικά», όπως μολότοφ και κροτίδες, με σκοπό να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες ακολουθούσαν στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας. Η πρώτη σφοδρή σύγκρουση έγινε στο ύψος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όταν οπαδοί φωνάζοντας συνθήματα άρχισαν απρόκλητα και αναίτια να εκτοξεύουν μολότοφ, κροτίδες και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Τότε έπεσαν και τα πρώτα χημικά για την απώθηση των χούλιγκαν πριν τα επεισόδια πάρουν ακόμα πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Ακολούθησαν για ώρα πετροπόλεμος και ανθρωποκυνηγητό.

ατά τη διάρκεια των συμπλοκών αστυνομικοί προχώρησαν σε μία προσαγωγή νεαρού. Επεισόδια με μικρότερη όμως ένταση επαναλήφθηκαν είκοσι λεπτά αργότερα και στην οδό Λαμπράκη, όταν οπαδοί επιχείρησαν να στήσουν οδοφράγματα βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Η μαζική μετακίνηση των οπαδών συνεχίστηκε μέχρι που έφθασαν στην Τούμπα. Το γήπεδο βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας και αποκλεισμένο από κλούβες των ΜΑΤ και φραγμούς από διμοιρίες ΜΑΤ –θύμιζε περισσότερο οχυρό, από στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για την αποφυγή εκτρόπων. Οι αποστολές των ομάδων έφθασαν κανονικά στην ώρα τους, χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις.