Με την Τελετή Έναρξης, η οποία έδωσε έμφαση στο πάθος και τη συνύπαρξη, άνοιξε την Παρασκευή η «αυλαία» των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ. Έχοντας τη φράση «το πάθος μας κινεί» ως θέμα, η Τελετή Έναρξης των πρώτων Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στη Νότια Κορέα έλαβε χώρα στο χωρητικότητας 35.000 θεατών Ολυμπιακό Στάδιο της Πιονγκτσάνγκ.

Η διοργάνωση, η οποία ακολουθεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Φεβρουαρίου, θα διαρκέσει έως τις 18 Μαρτίου. Οι 12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση Χειμερινών στην Ιστορία, καθώς σε αυτή λαμβάνουν μέρος 570 αθλητές από 49 χώρες, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τον αριθμό ρεκόρ των 80 χρυσών μεταλλίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γεωργία και το Τατζικιστάν θα κάνουν το ντεμπούτο τους σε αυτούς τους Παραολυμπιακούς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη ομάδα με 68 αθλητές.

Η ελληνική ομάδα παρήλασε πρώτη στην Τελετή Έναρξης, με τον Κωνσταντίνο Πετράκη να είναι ο σημαιοφόρος. Ο Βεροιώτης αθλητής συμμετέχει στην Χιονοσανίδα κατηγορία UL και αγωνίζεται τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018. Τελευταία μπήκε στο στάδιο η αποστολή της Νότιας Κορέας. Επειδή η σειρά της παρέλασης προσδιορίστηκε από τη σειρά του αλφάβητου της «οικοδέσποινας», η Βόρεια Κορέα ήταν 34η, ακριβώς πίσω από την Ιαπωνία. Η Νότια και η Βόρεια Κορέα ήταν αρχικά προγραμματισμένο να παρελάσουν μαζί, όπως έγινε και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, ωστόσο το σχέδιο αυτό «ναυάγησε», καθώς δεν «γεφυρώθηκαν» οι διαφορές τους αναφορικά στη χρήση της σημαίας της κορεατικής ενοποίησης που να δείχνει τις ανατολικές νησίδες Ντόκντο της Νότιας Κορέας. Στο παρελθόν η Βόρεια Κορέα είχε εκφράσει την επιθυμία η σημαία να δείχνει τις συγκεκριμένες νησίδες. Η Νότια Κορέα, ωστόσο, ήθελε η σημαία της κορεατικής ενοποίησης να μην έχει τις νησίδες Ντόκντο, απο σεβασμό προς την πρόταση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής να μην πολιτικοποιούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Χειμερινών Παραολυμπιακών της Πιονγκτσάνγκ, Λι Χι-μπέομ, και ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσονς, εκφώνησαν ομιλίες, ενώ ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν, κήρυξε επίσημα την έναρξη των Αγώνων.