Άρσεναλ και Ατλέτικο Μαδρίτης έβαλαν τις βάσεις για να βρεθούν στους προημιτελικούς του Europa League από τις πρώτες αναμετρήσεις της φάσης των «16».

«Αγκαλιά» με το «εισιτήριο» για τους «8» της διοργάνωσης βρίσκεται η Άρσεναλ. Με δύο γκολ στο πρώτο 45λεπτο οι «κανονιέρηδες» επικράτησαν με 2-0 της Μίλαν στο «Σαν Σίρο» και στη ρεβάνς του «Εμιρέιτς», την προσεχή Πέμπτη, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ μόνο αν «αυτοκτονήσει» δεν θα βρεθεί στην κλήρωση των προημιτελικών.Για τους Λονδρέζους ήταν η πρώτη νίκη μετά από 4 συνεχόμενες ήττες.

Διαδικαστικό χαρακτήρα έδωσε, ουσιαστικά, η Ατλέτικο Μαδρίτης στη ρεβάνς με τη Λοκομοτίβ στη Μόσχα, μετά το 3-0 στο «Μετροπολιτάνο», ενώ έκπληξη έγινε στην Γερμανία, όπου η Σάλτσμπουργκ επιβλήθηκε με 2-1 της Ντόρτμουντ (πρώτη νίκη των πρωταθλητών Αυστρίας σε γερμανικό έδαφος) κι έχει, πλέον, τον πρώτο λόγο για να συνεχίσει στη διοργάνωση.

Σημαντικότατο προβάδισμα για την πρόκριση στους «8» απόκτησε και η Λιόν με το «διπλό» στην Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ (1-0), στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων στα χρονικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Με το… ένα πόδι στους «8» του Europa League βρίσκεται η Σπόρτινγκ, μετά τη νίκη της με 2-0 επί της Βικτόρια Πλζεν στη Λισαβόνα, ενώ σημαντικότατο προβάδισμα για την πρόκριση απόκτησε και η Μαρσέιγ, η οποία με δύο γκολ του Οκάμπος επιβλήθηκε 3-1 της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Η Ντιναμό Κιέβου, μετά την πρόκριση επί της ΑΕΚ άρχισε να βρίσκει… τα πατήματά της και απέσπασε ισοπαλία στο «Ολίμπικο» από την Λάτσιο (2-2), έχοντας, πλέον, τον πρώτο λόγο στη ρεβάνς που θα γίνει στην Ουκρανία.

Το 2-1 της Λειψίας επί της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης δίνει ένα μικρό προβάδισμα στους Γερμανούς, αλλά τα πάντα θα κριθούν την ερχόμενη Πέμπτη στη ρωσική πόλη.

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ:

Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) 1-2

(62΄ Σίρλε – 49΄ πεν., 56΄ Μπερίσα)

Μίλαν (Ιταλία)-Αρσεναλ (Αγγλία) 0-2

(15΄ Μχιταριάν, 45΄+4 Ράμσεϊ)

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)-Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία) 3-0

(22΄ Νίγκεθ, 47΄ Ντιέγκο Κόστα, 90΄ Κόκε)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Λιόν (Γαλλία) 0-1

(68΄ Μαρσέλο)

Λάτσιο (Ιταλία)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) 2-2

(54΄ Ιμόμπιλε, 62΄ Άντεροσν – 52΄ Τσιγκάνκοφ, 79΄ Μοράες)

Λειψία (Γερμανία)-Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης (Ρωσία) 2-1

(56΄ Μπρουμά, 76΄ Βέρνερ – 86΄ Κρισίτο)

Μαρσέιγ (Γαλλία)-Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) 3-1

(1΄, 48΄ Οκάμπος, 14΄ Παγέ – 45΄+3 πεν. Αντούριθ)

Σπόρτινγκ Λισ. (Πορτογαλία)-Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) 2-0

(45΄+1, 49΄ Μοντέρο)

*Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 15 Μαρτίου.