Πιθανόν να είναι μία από τις καλύτερες αποκρούσεις στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο κολομβιανός επιθετικός της Σεβίλλης Λουίς Μουριέλ απογειώνεται με δύναμη και ανενόχλητος πιάνει δυνατή κεφαλιά από τη γραμμή της μικρής περιοχής, σηκώνοντας από τις θέσεις τους Ανδαλουσιανούς που ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν για το γκολ. Αντί για ζητωκραυγές ακούστηκε τελικά ένα παρατεταμένο «αααχ» με τον Νταβίντ ντε Χέα να απλώνει τη ματιά του στις εξέδρες, απολαμβάνοντας τη στιγμή του μεγαλείου του. Ηταν μία από τις συνολικά οκτώ αποκρούσεις που έκανε ο ισπανός πορτιέρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποσοβώντας βέβαια γκολ (η καλύτερη επίδοση από το 2011 για τερματοφύλακα της αγγλικής ομάδας), αλλά σίγουρα η κορυφαία του αγώνα, κάνοντας τους οπαδούς των Κόκκινων Διαβόλων να ευχαριστούν εκείνο το χαλασμένο fax που δεν επέτρεψε στο «και ένα» να γίνει η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2015.

Γέννημα θρέμμα Μαδριλένος, ο Ντε Χέα αποτελεί το απωθημένο της Βασίλισσας, η οποία προσπαθεί κάθε καλοκαίρι να τον εντάξει στο δυναμικό της και συνεχώς σπάει τα μούτρα της.

Το πόσο καλός προπονητής ήταν ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον το αποκαλύπτουν τα τρόπαια, αλλά και παίκτες όπως ο Ντε Χέα. Ο Σκωτσέζος είδε στον Ισπανό αυτό που οι υπόλοιποι θα έβλεπαν έπειτα από χρόνια: την εξέλιξή του σε έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο.

Οταν αφίχθη το 2011 στο Ολντ Τράφορντ από την Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν μόλις 20 ετών. Ψηλός, αδύνατος, χωρίς αυτοπεποίθηση, έκανε τους νέους συμπαίκτες του –όπως τον Ρίο Φέρντιναντ –να αναρωτιούνται τι μπορεί να προσφέρει στην τότε υπερομάδα της Γιουνάιτεντ.

«Είχαμε αμφιβολίες. Ηταν ένα νέο παιδί που μόλις ήρθε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έπρεπε να κερδίζει κάθε χρόνο. Τι άλλο να κάναμε βλέποντας έναν νεαρό που ήταν άπειρος και έμοιαζε να μην έχει αυτοπεποίθηση», θυμάται ο Φέρντιναντ.

Με σκληρή δουλειά

Το ασχημόπαπο που ένιωθε ανασφάλεια στις εξόδους του από την εστία και είχε συνεχώς στο μυαλό του τη γενέτειρά του, μετεξελίχθηκε σε κύκνο.

Τώρα, που τα χρόνια φαίνονται ασήκωτα για τον Μπουφόν και οι συνεχείς τραυματισμοί έχουν θέσει νοκάουτ τον Νόιερ, ο Ντε Χέα θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος πορτιέρο του κόσμου.

«Εχει δουλέψει πολύ σκληρά για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα», λέει ο Φέρντιναντ.

Ηταν τέτοια η απόδοσή του στο Σάντσεθ Πιθχουάν ώστε ο αμυντικός της Σεβίλλης Γκαμπριέλ Μερκάδο δήλωσε ότι θα πρέπει να δουλέψουν αυτός και οι συμπαίκτες του για να ανακαλύψουν τρόπους που θα νικήσουν τον Ντε Χέα στο Ολντ Τράφορντ.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο πάντως δεν στάθηκε ιδιαίτερα στην απόδοση του τερματοφύλακά του, στον οποίον οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό το 0-0. Ο Πορτογάλος ήθελε να μιλήσει για το πουλέν του, τον νεαρό Στοκ ΜακΤόμινεϊ, απονέμοντας τα εύσημα στον 21χρονο μέσο γιατί κατάφερε, παρά την απειρία του, να εξουδετερώσει τον αντίπαλο πλέι μέικερ Εβερ Μπανέγα.