Την Καθαρά Δευτέρα άρχισε η προετοιμασία της Εθνικής ανδρών για τους δύο αγώνες με Εσθονία (23/2) και Μεγάλη Βρετανία (25/2), στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Χωρίς τους διεθνείς των δύο ελληνικών ομάδων της Euroleague, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά και τον Κώστα Σλούκα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Φενερμπαχτσέ, θα αγωνιστεί η Εθνική στο δεύτερο «παράθυρο» των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019.

Ο Γιάννης Μπουρούσης, όπως και στο πρώτο «παράθυρο» ταξίδεψε από την Κίνα για να προσφέρει την εμπειρία του στη «γαλανόλευκη». Τέσσερις νέοι παίκτες, εν συγκρίσει με τα δύο πρώτα παιχνίδια, οι Λούντζης, Χαραλαμπόπουλος, Κασελάκης και Μποχωρίδης ήταν παρόντες στο ΟΑΚΑ, πανέτοιμοι να βοηθήσουν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην προσπάθεια για το τέσσερα στα τέσσερα.

Στο πρώτο κέλευσμα του Θανάση Σκουρτόπουλου ήταν και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος όμως δεν προπονήθηκε, λόγω του τραυματισμού στους κοιλιακούς που τον ταλαιπωρούσε ήδη πριν τον τελικό Κυπέλλου, Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

Από την Τρίτη (20/2), ο νεαρός παίκτης της Ένωσης θα μπει στις προπονήσεις και θα είναι πανέτοιμος για τα δύο ματς στο κλειστό «Δύο Αοράκια». Το πρωί της Τρίτης (10:00) αναχωρεί εξάλλου η αποστολή της «επίσημης αγαπημένης» για το Ηράκλειο. «Το πρώτο βήμα ήταν εξαιρετικό, θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι» δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Θανάσης Σκουρτόπουλος, στη media day. «Δεν κοιτάμε ποιοι θα μπορούσαν να είναι εδώ, κοιτάμε ποιους έχουμε,» συμπλήρωσε ο Σκουρτόπουλος.

Αναλυτικά, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός είπε:

«Για εμάς είναι ένα δεύτερο ξεκίνημα θα έλεγα. Θέλουμε να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Η αρχή ήταν καλή. Δουλέψαμε σκληρά σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη εβδομάδα και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε όλους.

Θέλω να συνεχίσουμε στην ίδια βάση. Έχουμε δύο σημαντικά παιχνίδια. Μην ξεχνάτε ότι μεταφέρονται τα αποτελέσματα. Κάθε παιχνίδι έχει τη σημασία του. Θέλουμε να είμαστε υγιείς και να δουλέψουμε χωρίς προβλήματα. Θα πάμε αύριο στην Κρήτη, θα έχουμε την συγκέντρωση που θέλουμε. Με οδηγό την πρώτη εβδομάδα, θα πάμε να αντιμετωπίσουμε τα δύο παιχνίδια».

Για το αν οι νίκες με Μεγάλη Βρετανία στο Λέστερ και με Ισραήλ στην Κρήτη εξαφάνισαν τα σύννεφα… αβεβαιότητας, ο Σκουρτόπουλος τόνισε: «Δεν είχα ποτέ αβεβαιότητα. Εχουμε δομημένη ομάδα.Σίγουρα θα μπορούσαν να είναι και κάποια άλλα παιδιά εδώ. Δεν κοιτάμε, όμως, ποιοι θα μπορούσαν να είναι. Κοιτάμε τι έχουμε. Με αυτούς προχωράμε. Το πρώτο δείγμα των παιδιών ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικό. Είμαι σίγουρος ότι με τις μικρές αλλαγές που έχουν γίνει θα συνεχίσουμε τον ίδιο τρόπο. Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία. Το άγχος μου ήταν πώς θα ανταποκριθούμε σε τρεις ημέρες και πώς θα γίνουμε γκρουπ αγωνιστικά και μη. Λειτούργησε καλά. Με εκείνα τα δεδομένα θα πορευτούμε».

Για τα ματς που ακολουθούν, είπε: «Ήταν σημαντικό το παιχνίδι με την Μεγάλη Βρετανία. Πήραμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τη συνέχεια, θα το δείτε. Τώρα έχουμε πρώτα μέσα την Εσθονία. Έχει ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού. Ομάδα με χαμηλά σχήματα, πολλά σουτ και αλλαγές στην άμυνα.Έχουμε κάποια «βαριά» παιδιά και τα θέλουμε ως αβαντάζ στο μπάσκετ που παίζει η Εσθονία. Στη συνέχεια έρχεται η Μεγάλη Βρετανία και είναι λίγο παράξενα τα πράγματα. Δεν έχει παιχνίδια εντός τώρα, αλλά έχει δύο στο τέλος.

Μπορεί να είναι η ομάδα που θα ακολουθήσει. Είναι σημαντικό να ντουμπλάρουμε τις νίκες και να μπούμε με αβαντάζ στην επόμενη φάση. Τα ρόστερ είναι καλά, οι ομάδες είναι καλές. Η Μεγάλη Βρετανία ειδικά έχει παιδιά που παίζουν σε υψηλό επίπεδο».

Ως προς τους στόχους της Εθνικής, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος εξήγησε: «Έχουμε παίκτες που αποτελούν τον κορμό της συγκεκριμένης ομάδας. Στη συνέχεια, δεύτερη προτεραιότητα είναι τα παιδιά της “χρυσής” Νέων Ανδρών. Εμείς δεν ξέρουμε κατά πόσο θα είμαστε σε θέση να δώσουμε συμμετοχές σε όλα τα παιδιά. Όμως, θέλουμε να έρθουν στο περιβάλλον της Εθνικής, να δουν πώς λειτουργεί η κατάσταση και να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά που είναι τώρα. Αυτό θα τους προετοιμάσει. Η στιγμή που θα αναλάβουν τα ηνία δεν είναι μακριά. Είναι παιδιά με ταλέντο. Έχουμε σκοπό να καλέσουμε άλλα 2-3 παιδιά. Οι θέσεις είναι συγκεκριμένες. Δεν μπορούμε να ανοίγουμε πάρα πολύ. Πρέπει η ομάδα να έχει δομή και να στελεχώνεται σωστά».

Τέλος, σχετικά με την παρουσία του κόσμου της Κρήτης είπε: «Για μας είναι πάρα πολύ σημαντική η ζεστασιά που υπάρχει στο Ηράκλειο. Οι συνθήκες θα είναι πάρα πολύ καλύτερες αυτή τη φορά. Το Ηράκλειο θα αγκαλιάσει την Εθνική. Και για τα παιδιά είναι σημαντικό και για εμάς. Θα ανταποδώσουμε στον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».