Ανέκαθεν η Ελλάδα είχε μεγάλη παράδοση στους επικοντιστές, αλλά αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο.

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι η κορυφαία αθλήτρια στον κόσμο εδώ και μια διετία τουλάχιστον, ενώ ο Εμμανουήλ Καραλής είναι το νέο big thing του αγωνίσματος στο οποίο ήδη μεσουρανεί και ο Κώστας Φιλιππίδης.

Απλά η Κατερίνα με τον Εμμανουήλ είναι φουλ στην επικαιρότητα καθώς η πρώτη έκλεισε έναν χρόνο αήττητη σε όλο τον κόσμο (!) ενώ ο δεύτερος έκανε και πάλι παγκόσμια επίδοση εφήβων.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ (1-4 Μαρτίου) η Κατερίνα Στεφανίδη θα επιχειρήσει κάτι μοναδικό, να κλείσει μια σειρά συνεχόμενων χρυσών μεταλλίων καθώς έχει κατακτήσει (χωρίς να έχει παρεμβληθεί άλλη αθλήτρια ενδιάμεσα) σερί όλες τις πρωτιές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό στίβο αλλά και Ντάϊαμοντ Λιγκ!

Η Μεγάλη Αικατερίνη των αιθέρων (που έχει απογειωθεί από τότε που την ανέλαβε προπονητικά ο σύζυγός της Μίτσελ Κρίερ) συμπλήρωσε αισίως το περασμένο Σάββατο στη Ρουέν ένα χρόνο χωρίς να χάσει ούτε μίτινγκ (17/17 νίκες !) από το 4,82 στη Νέα Υόρκη (11.2.17) στο 4,82 της Ρουέν (11.2.18).

Με κορυφαία στιγμή φυσικά σε αυτό το μεγάλο σερί το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου τον περασμένο Αύγουστο.

Η σταθερότητά της είναι αξιοθαύμαστη και δείγμα αυτής ότι στις 16 από τις 17 νίκες της είχε περάσει τουλάχιστον τα 4,70 μ., ενώ στις 11 από τις 17 είχε από 4,80 μ. και πάνω !

Η πορεία της από το 2015 είναι μόνο με ανοδικές τάσεις και το κυριότερο έχει επιβληθεί όλων των μεγάλων αντιπάλων της καταφέρνοντας να έχει μια τρομερή ψυχολογία απέναντί τους σε κάθε αγώνα.

Μπορεί να μην κοιτάει όπως έχει πει τα άλματα των άλλων αθλητριών στους αγώνες της, αλλά το βέβαιο είναι ότι οι υπόλοιπες δεν μπορούν να την ακολουθήσουν εκεί ψηλά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πανελλήνιο ρεκόρ (4,91 μ.) το έσπασε στον κορυφαίο τελικό της χρονιάς πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου, δείγμα της απίστευτης συγκέντρωσης και ετοιμότητας που είχε για το πιο σημαντικό ραντεβού.

Η αναγνωρισιμότητα την οποία έχει κερδίσει παγκοσμίως σε συνδυασμό με τη συχνότητα των νικών της ουσιαστικά μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη μεγάλη Γελένα Ισινμπάγεβα, η οποία την είχε πληγώσει όταν με τις δηλώσεις της είχε υποτιμήσει τον τελικό του επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το καλοκαίρι του 2016 επειδή η ίδια απουσίαζε λόγω της απόφασης για τους ρώσους αθλητές.

Οπως και να έχει το κορίτσι που φοβόταν τα ύψη (στο σπίτι δεν αλλάζει ούτε λάμπα και αν θέλει να ανέβει να πιάσει κάτι απο ένα ντουλάπι ψηλά φωνάζει τον σύζυγο) εδώ και αρκετό καιρό έχει κατακτήσει τους αιθέρες και μαζί όλες τις ελληνικές (και όχι μόνο) καρδιές.

Η αντίστροφη μέτρηση για το Μπέρμιγχαμ έχει ήδη ξεκινήσει.

ΚΑΡΑΛΗΣ

Ιπτάμενος και τζέντλεμανμε αθλητικές ρίζες

Ο Μανόλο, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του, έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο καθώς η παγκόσμια επίδοση που πέτυχε την περασμένη Κυριακή στο ΣΕΦ έγινε ουσιαστικά χωρίς σοβαρό ανταγωνισμό. Πίσω από τα δικά του 5,78 μ., τη δεύτερη θέση πήρε ο Πέτρος Χατζίου με επίδοση 5,30 μ.

Το ίδιο Σαββατοκύριακο ο Κώστας Φιλιππίδης, καλός του φίλος και αθλητής, τον οποίο σέβεται απεριόριστα ο Εμμανουήλ, περνούσε τα 5,70 μ. στο τουρνουά της Ρουέν.

Είναι δεδομένο ότι αν ήταν και οι δύο στον αγώνα, μπορεί να βλέπαμε ακόμα ψηλότερα άλματα, κάτι που όλοι εύχονται να γίνει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ (1-4 Μαρτίου), όπου θα βρεθούν παρέα.

Το πιο εντυπωσιακό με τον αθλητή του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου αλλά και του μαέστρου Βιτάλι Πετρόφ (ο Ουκρανός που άλλαξε την ιστορία του αθλήματος τη δεκαετία του 1980 έχοντας τον μεγάλο Σεργκέι Μπούμπκα και αργότερα τη Γέλενα Ισινμπάγεβα και ακόμα και σήμερα, στα 80 του χρόνια, έχει την όρεξη και την αγάπη να μαθαίνει τα μυστικά στους αθλητές του) είναι ότι όσο πιο ψηλά ανεβάζει – και περνάει – τον πήχη τόσο πιο ταπεινός και σεμνός εμφανίζεται όχι μόνο στις δηλώσεις του, αλλά και στον τρόπο ζωής.

Ιπτάμενος και τζέντλεμαν δηλαδή με μια έμφυτη ευγένεια που έχει καλλιεργηθεί φυσικά μέσα από την αμιγώς αθλητική οικογένειά του. Τον πατέρα του και παλαιό πρωταθλητή του δεκάθλου Χάρη Καραλή και τη μητέρα του Σάρα που, όταν ήρθε σε νεαρή ηλικία από την Ουγκάντα στη χώρα μας, ήταν αθλήτρια του άλματος εις μήκος, αλλά ένας τραυματισμός έβαλε τέλος σε κάθε αθλητική της φιλοδοξία.

Η επταθλήτρια δίδυμη αδελφή

Αλλωστε, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Εμμανουήλ κινείται και η δίδυμη αδελφή του Αγγελική που, έτσι, για να χαμογελάει και λίγο περισσότερο ο δεκαθλητής πατέρας, ασχολείται με το έπταθλο.

Αξιο αναφοράς για τον Εμμανουήλ (τον οποίο αποθέωσε και το ίνδαλμά του, ο Σεργκέι Μπούμπκα, στο twitter) είναι ότι μόλις πέρασε τα 5,78 αμέσως έβαλε τον πήχη στα 5,86 για πανελλήνιο ρεκόρ, δείγμα της αυτοπεποίθησης που έχει. «Η όρεξη έπειτα από κάθε επιτυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σκύβουμε το κεφάλι και συνεχίζουμε» είναι το μότο του 19χρονου (για την ακρίβεια, τα κλείνει στις 20 Οκτωβρίου) επικοντιστή.