Ο Γιώργος Κούδας συνδέθηκε με τον ΠΑΟΚ σε ηλικία 12 χρόνων, όταν γράφτηκε στις ακαδημίες της ομάδας και φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα για 21 χρόνια. Ο «Μεγαλέξαντρος», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι της ομάδας, ήταν ο αρχηγός που σήκωσε το πρώτο τρόπαιο πρωταθλητή, την περίοδο 1975-76. Ακολούθησε ένας ακόμα τίτλος, το 1985 και φέτος, 33 χρόνια μετά, οι φίλοι του ΠΑΟΚ ζουν με το ίδιο όνειρο.

Ο Γιώργος Κούδας θυμάται την ομάδα του ’76 και μιλάει για την προσπάθεια του ΠΑΟΚ να φτάσει στην κορυφή. Πιστεύει ότι ένας παίκτης όπως ο Σταύρος Σαράφης χρειάζεται πάντα σε μια ομάδα και τονίζει ότι η πίστη σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να οδηγήσει στην κατάκτηση του τίτλου.

«Ο ΠΑΟΚ ήταν τότε μία μεστωμένη ομάδα. Η δουλειά είχε αρχίσει από το 1970 με παίκτες που είχαν δέσει μεταξύ τους, είχε κατακτήσει δύο φορές το Κύπελλο (1972 και 1974) και γενικά παρέμεινε –με προσθήκες άλλων παικτών –πρωταγωνιστής όλη τη δεκαετία του ’70. Και ασφαλώς ο τίτλος που κατέκτησε το ’76 ήταν η κορύφωση αυτής της σπουδαίας ομάδας».

Το ποδόσφαιρο ήταν τότε εντελώς διαφορετικό από αυτό που παρακολουθούμε σήμερα, ωστόσο εκείνος ο ΠΑΟΚ συνδύαζε τα πάντα: «Δύναμη, τεχνική και γενικά έπαιζε σύγχρονο ποδόσφαιρο. Θυμάμαι τον αποκαλούσαν «μικρό Αγιαξ». Ηταν διαφορετικές εποχές. Μας άρεσε αυτό που κάναμε, το χαιρόμασταν. Δεν λέω πως δεν μας ενδιέφερε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής μας με ένα πριμ ή κάποια περισσότερα χρήματα, αλλά τότε δεν υπήρχαν συμβόλαια. Τώρα οι εποχές έχουν αλλάξει και οι ποδοσφαιριστές είναι 100% επαγγελματίες. Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον ακόμα και τα συστήματα είναι εντελώς διαφορετικά».

Ο Γιώργος Κούδας δεν λείπει ποτέ από τους αγώνες του ΠΑΟΚ. «Ακόμα και τώρα, το μυαλό μου λειτουργεί ως ποδοσφαιριστή. Το ποδόσφαιρο όμως μπορεί να αλλάζει στοιχεία, ωστόσο ένας Σαράφης, για παράδειγμα, πάντα χρειάζεται. Και ήταν ένας παίκτης που μπορούσε να παίξει από 8άρι έως 6άρι. Στον ΠΑΟΚ βλέπω ότι αρχίζει και βγαίνει η δουλειά του Λουτσέσκου, η ομάδα έχει βρει χημεία και στο ρόστερ υπάρχουν αρκετοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές. Αυτοί μάλιστα που έχουν τα περισσότερα ψυχικά αποθέματα πέρα από το ταλέντο τους μπορούν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο».

Μπορεί λοιπόν ένας Σαράφης να είναι απαραίτητος σε μία ομάδα, ωστόσο ο σημερινός ΠΑΟΚ έχει έναν Γιώργο Κούδα; «Το 10άρι όπως το ξέραμε εκείνη την εποχή έχει αλλάξει πλέον τρόπο παιχνιδιού. Στον φετινό ΠΑΟΚ το μείγμα είναι τέτοιο που μπορεί να γίνει 10άρι ο Πέλκας, ο Μπίσεσβαρ ή ο Μαουρίσιο», απαντά.

Η κούρσα

Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη βαθμολογία, ο ΠΑΟΚ δείχνει φαβορί για τον τίτλο: «Η ομάδα πέρασε μία δύσκολη περίοδο με τις αλλαγές προπονητών. Σιγά σιγά άρχισε όμως να αποδίδει και από τη στιγμή που παίρνει νίκες και μακριά από την Τούμπα, όλα μπορούν να συμβούν. Παράλληλα, άρχισε να φαίνεται και η ποιότητα κάποιων ποδοσφαιριστών που δεν είχαν προσαρμοστεί. Σημαντικό κομμάτι είναι και η διοικητική σταθερότητα. Οταν ένας οργανισμός λειτουργεί σε όλη την ιεραρχία σωστά, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Μπορεί λοιπόν ο ΠΑΟΚ να πάρει τον τίτλο. Αυτό που πρέπει είναι να έχουν πίστη οι παίκτες στο γήπεδο και να δίνουν το 100% για το αποτέλεσμα. Κυρίως, να βάλουν καλά στο μυαλό τους πως δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια».