Αθλος βγαλμένος από τα καλύτερα του χρόνια, για τον Ολυμπιακό την Παρασκευή στη Μαδρίτη. Το τεράστιο «διπλό» (80-79) επί της Ρεάλ σε ένα χιτσκοκικό παιχνίδι μέχρι το φινάλε φέρνει τους Πειραιώτες στη δεύτερη θέση και σε μεγάλο πλέον πλεονέκτημα όσον αφορά το…πλεονέκτημα.

Ενα παιχνίδι στο οποίο ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης έμεινε άποντος (!) αλλά ο υπαρχηγός Γιώργος Πρίντεζης έκανε το ματς της ζωής του και έπαιξε και για τους δύο και θα ήταν άδικο να χρεωνόταν αυτός μια ήττα στο φινάλε όταν στην προσπάθειά του να μαρκάρει τον Ντόντσιτς, πέφτει άτσαλα πάνω του αλλά το φάουλ ήταν για κλάσματα δευτερολέπτου εκπρόθεσμο !

Σε ένα ματς με έντονο το άρωμα γυναίκας (η γερμανίδα Πάντερ πήρε σχεδόν όλα τα σημαντικά σφυρίγματα στο τέλος δίνοντας επανάληψη σε βολή του Ντόντσιτς για βιαστική είσοδο του Παπανικολάου, με την οποία ο Σλοβένος ισοφάρισε σε 79-79, αλλά και σφύριξε το φάουλ στο τέλος αλλά ευτυχώς για την ελληνική ομάδα πλέον τα τελευταία χρόνια υπάρχει το instant replay.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έγραψε ιστορία, όχι τόσο για το εξαιρετικό κοουτσάρισμα, αλλά επειδή με αυτή τη μεγάλη νίκη έγινε ο πολυνίκης προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη με 71 νίκες αφήνοντας τον μεγάλο Ντούσαν Ιβκοβιτς στις 70.

Αν ο Ελληνας τεχνικός διάλεγε μια νίκη για να κάνει το ρεκόρ σαφώς θα ήταν μια τόσο μεγάλη όσο αυτή που έκανε στην έδρα της βασίλισσας της Ευρώπης.

Ηταν κομβική νίκη διότι δεδομένου ότι στο ΣΕΦ είχε επικρατήσει 92-83 τη Ρεάλ αλλά στην παράταση, ακόμα και ένα πόντο να έχανε στη Μαδρίτη η ομάδα του Πάμπλο Λάσο θα υπερτερούσε σε ισοβαθμία.

Πλεόν οι Πειραιώτες αν εκμεταλλευτούν την έδρα τους (θεωρητικά το πιο δύσκολο από τα πέντε παιχνίδια τους που απομένουν στο ΣΕΦ είναι τη Μεγάλη Παρασκευή με την Ζαλγκίρις στο φινάλε της κανονικής περιόδου) και νικήσουν την Μάλαγα εκτός έδρας, θα έχουν πλεονέκτημα έδρας.

Αν νικήσουν και ένα ακόμα από τα δύο δύσκολα με ΤΣΣΚΑ ή Παναθηναϊκό τότε θα αγκαλιάσουν την δεύτερη θέση.

«Είναι μια πολύ μεγάλη νίκη αλλά μην ξεχνάμε ότι δεν μας έχει δώσει ακόμα καν την πρόκριση στην οκτάδα. Θέλουμε πολύ δρόμο ακόμα. Απλά μας ικανοποιεί γιατί δεν παίζαμε καλά τον τελευταίο καιρό. Δεν ήταν οι ήττες αλλά ο τρόπος που γίνονταν» τόνισε ο μεγάλος πρωταγωνιστής Γιώργος Πρίντεζης που ήταν κορυφαίος και στον πρώτο γύρο κόντρα στους Μαδριλένους.

Εξαιρετικός και ο Στρέλνιεκς που πέτυχε το 79-78 με δίποντο προς το φινάλε, έστω και αν έχασε (σπάνιο φαινόμενο) μια βολή στο 80-79 που τελικά δεν αποδείχθηκε κρίσιμη.

«Δεν διοικούμε μέσω facebook και όπως είμαστε δίπλα στις νίκες, είμαστε και στις ήττες έστω και αν χρειάστηκε να τα πούμε ακόμα και σε έντονο τόνο στα αποδυτήρια με την ομάδα κάποια στιγμή.

Θα μάθετε όλους τους διαλόγους, αλλά στο Βελιγράδι» τόνισε ο εκ των προέδρων του Ολυμπιακού Γιώργος Αγγελόπουλος στην κάμερα της Nova.

Ο Ολυμπιακός στο πιο παραγωγικό του ημίχρονο (45-39) κέρδισε και με την επίθεση αλλά κυρίως με την άμυνα την οποία επέλεξε να παίξει και στην τελευταία φάση ο Γιάννης Σφαιρόπουλος χωρίς να επηρεαστεί η σκέψη του από τις δέκα χαμένες βολές της Ρεάλ έτσι ώστε να ζητήσει φάουλ.

Ο Ολυμπιακός ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού μπροστά ενώ όταν «μίλησε» και η πνευματική και σωματική κούραση των παικτών του σε συνδυασμό με το απίστευτο ταλέντο του Ντόντσιτς η Ρεάλ πέρασε μπροστά.

Φάση «κλειδί» όταν ο Ρέγιες κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ από το Σπανούλη στο 73-70 με λιγότερο από πέντε λεπτά να απομένουν. Αστόχησε όμως και στις δύο βολές και κλώτσησε και τη μπάλα. Τεχνική ποινή, Στρέλνιεκς εύστοχος, Πρίντεζης τρίποντο και το 73-74 άλλαξε όλο το μομέντουμ.

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 39-45, 62-65, 79-80

Ρεάλ Μαδρίτης (19/34 δίποντα, 8/25 τρίποντα, 17/27 βολές, 15-9 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 7 κλεψίματα, 7 κοψιματα, 8 λάθη): Κοζέρ 8, Ράντλ, Ράντολφ 4, Ράντοντσιτς, Ντόντσιτς 27 (7/8 διπ., 1/6 τρίποντα, 10/15 βολές), Ρέγιες 7 (1), Καμπάτσο, Κάρολ 6, Ταβάρες 2, Τόμπκινς 20 (5/6 τρίποντα), Τέιλορ 5 (1).

Ολυμπιακός (18/33 δίποντα, 8/21 τρίποντα, 20/25 βολές, 19-11 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 5 κλεψίματα, 1 κοψιμο, 14 λάθη): ΜακΛίν 5, Παπαπέτρου 1, Σπανούλης (0/2 διπ., 0/4 τρ., 0/2 β., 5 ασίστ, 5 λάθη), Μιλουτίνοφ 8 (12 ριμπάουντ), Στρέλνιεκς 11 (3/5 διπ., 1/4 τρίποντα, 7 ασίστ), Πρίντεζης 21 (4/5 διπ., 2/3 τρίποντα, 7/7 β., 4-2ρ.), Παπανικολάου 8, Μάντζαρης, Ρόμπερτς 5 (1), Ουίλτζερ 12 (3/5 τρίποντα ), Τόμπσον 7 (1).

Στα άλλα χθεσινά παιχνίδια η Χίμκι πήρε μεγάλη νίκη στο Κάουνας (84-74 τη Ζαλγκίρις). Φενέρμπαχτσε-Μπάμπεργκ 77-69, Ερυθρός Αστέρας-Αρμάνι 100-89.

Η βαθμολογία (σε 22 αγώνες): ΤΣΣΚΑ Μόσχας 39, Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε 37, Παναθηναϊκός 36, Ρεάλ Μαδρίτης, Ζαλγκίρις και Χίμκι 35, Μακάμπι 34, Μπασκόνια 32, Μάλαγα και Ερυθρός Αστέρας 31, Βαλένθια και Μπάμπεργκ 30, Αρμάνι και Μπαρτσελόνα 29, Εφές Αναντολού 28.