Δεν κοιμόταν τα βράδια με τα γάντια κάτω από το προσκέφαλο. Ούτε σήκωνε το χέρι όταν ο προπονητής έψαχνε κάποιον πρόθυμο για την «απομόνωση» της εστίας.

Σε ηλικία έξι ετών ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης είχε μπουσουλίσει ποδοσφαιρικά ως επιθετικός σε ομάδα της Τερψιθέας. Υστερα από μία τριετία άρχισε να εξοικειώνεται με τα γάντια, τα οποία φόρεσε παρεμπιπτόντως και αργότερα που καταπιάστηκε με το kick boxing!

Με υπόδειξη του Ευγένιου Γκέραρντ η ΑΕΚ τον συμπεριέλαβε στην 20άδα των επιλογών της μεταξύ 300 παιδιών σε καμπ δοκιμών. Ηταν όμως 12 ετών και άντεξε για έναν χρόνο το μακρινό δρομολόγιο μέχρι τους Θρακομακεδόνες.

Μέσω νέων δοκιμαστικών –στα 13 του –άνοιξε η πόρτα των εγκαταστάσεων του Ρέντη. Υστερα από δυόμισι χρόνια αποχώρησε και από τον Ολυμπιακό για να βγάλει τα πρώτα του χρήματα με τη φανέλα της Ηλιούπολης σε Δ’ και Γ’ Εθνική.

Ως παίκτης τρίτης κατηγορίας μάλιστα έφτασε το 2007 να δοκιμάζεται στη Γαλατάσαραϊ. Παρά την πειστική εικόνα του όμως αποτέλεσε τροχοπέδη το γεγονός ότι έπιανε θέση ξένου.

Ετσι κατέληξε στη Λιβαδειά το 2008, χωρίς να πάρει ευκαιρίες έως το 2012. Ακολούθως μεταπήδησε στην κυπριακή ΠΑΕΚ και φλερτάρισε ξανά με Τουρκία μεριά. Η Ακίσασπορ τον ορεγόταν, αλλά ο Πασχαλάκης πήγε, είδε και απήλθε. Δεν ενθουσιάστηκε από τα βάθη της Ανατολίας…

Εν συνεχεία έμεινε χωρίς ομάδα για ένα εξάμηνο πριν κάνει restart με τον Πανθρακικό. Ο ΠΑΣ Γιάννινα τον απέκτησε τον Ιανουάριο του 2016 ως αντικαταστάτη του Μάρκου Βελλίδη που πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ και έναν χρόνο μετά ο Πασχαλάκης κατέγραψε στο ενεργητικό του 13 αποκρούσεις στην Τούμπα.

Σε εκείνο το διπλό του ΠΑΣ (0-1 τον Ιανουάριο του 2017) έκλεισε το μάτι στον Δικέφαλο. Και μπορεί να υπέγραψε για έναν χρόνο στον ΠΑΟΚ το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε τριετής ανανέωση της συνεργασίας. Κι ας μην είχε συμπληρώσει τότε 6 σερί «clean sheets» στη Σούπερ Λίγκα. Συνυπολογίζοντας δε και το Κύπελλο δεν έχει δεχθεί γκολ σε καμία από τις οκτώ φετινές συμμετοχές του (720 λεπτά).