Το σύστημα VAR (video assistant referee) αναμένεται να εφαρμοστεί στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Αυτή είναι η απόφαση που ελήφθη στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο.

Το κόστος για την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και στόχος, όπως συζητήθηκε στη συνάντηση που προαναφέραμε, είναι η εφαρμογή του στο πρωτάθλημα (αλλά και στα σημαντικά ματς Κυπέλλου) της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Τις επόμενες ημέρες (ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα) αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη της αναδόχου εταιρείας που θα αναλάβει την εγκατάσταση του συστήματος σε όλα τα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας.

Η ανάδοχος

Η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο θα παρέχει τις υπηρεσίες για τη σωστή λειτουργία του συστήματος για πέντε χρόνια. Οπως έγινε γνωστό μετά το τέλος της συνάντησης, το κέντρο δεδομένων του VAR θα εγκατασταθεί στην ΕΠΟ.

«Καλωσορίζουμε το σύστημα VAR. Είμαι βέβαιος ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το σύστημα θα βρίσκεται στα ελληνικά γήπεδα» είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο Νίκος Παππάς, ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε: «Το σύστημα VAR είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας Πολιτείας και ΕΠΟ. Θέλουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος υποστήριξε από την πλευρά του ότι «η εφαρμογή του VAR είναι ένας μεγάλος στόχος που γίνεται πραγματικότητα».

Οι υποδομές

Οπως προαναφέραμε, στόχος είναι η εγκατάσταση του συστήματος σε όλα τα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας και για το συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις. Γίνεται βέβαια εύκολα αντιληπτό ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνουν κάποια έργα σε ορισμένα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας προκειμένου να λειτουργήσει το video assistant referee. Η εκπαίδευση των διαιτητών στο συγκεκριμένο θέμα θα γίνει το καλοκαίρι.