Στις 9 Ιουλίου του 2016, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Αμστερνταμ, ο τελικός του επί κοντώ των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είχε έντονο χρώμα και όχι μόνο.

Οι δύο μεγάλες κυρίες του ελληνικού στίβου στο άθλημα, η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου, είχαν μπει με άγριες διαθέσεις στον τελικό και όλα έδειχναν ότι είχε φτάσει η ώρα για την πατρίδα μας να πανηγυρίσει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο συγκεκριμένο άθλημα στη διοργάνωση.

Οι πιο αισιόδοξοι μάλιστα έβλεπαν ένα άχαστο δίδυμο κορυφής που θα έδινε μάχη για την πρωτιά και θα έκανε το 1-2 στο βάθρο.

Η Κατερίνα Στεφανίδη τελικά πήρε το πρώτο μεγάλο χρυσό μετάλλιο της καριέρας της,βελτιώνοντας μάλιστα το ρεκόρ της Γέλενα Ισινμπάγεβα (περνώντας και τα 4,81 μ.), αφήνοντας πολύ πίσω τις αντιπάλους της, με τη Νικόλ Κυριακοπούλου να μένει στα 4,55 μ.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού τους ήταν έναν μήνα αργότερα στο υπέρτατο αθλητικό γεγονός, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά δεν επρόκειτο να συμβεί ποτέ.

Ο τραυματισμός της Νικόλ Κυριακοπούλου την κράτησε μακριά από τους αγώνες (αν και είχε ταξιδέψει στη Βραζιλία), την ώρα που η Κατερίνα Στεφανίδη έγραφε την πιο χρυσή σελίδα στην καριέρα της με μια ιστορική πρωτιά.

Η Νικόλ έμεινε έγκυος στη συνέχεια και ουσιαστικά έλειψε (μαζί και με τους τραυματισμούς) 18 μήνες από το αγαπημένο της αγώνισμα, προκειμένου να φέρει στον κόσμο την πολυαγαπημένη της κορούλα.

Στην Ορλεάνη της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα έκανε την επανεμφάνισή της, όπου παρά τη μεγάλη αποχή της πήρε τη δεύτερη θέση με 4,61 μ.

Επί γαλλικού εδάφους θα βρεθούν λοιπόν αντίπαλες έπειτα από τόσους μήνες οι δύο κορυφαίες ελληνίδες άλτριες, με τη Στεφανίδη φυσικά να μετράει πλέον ένα απίστευτο σερί χρυσών μεταλλίων σε μεγάλες διοργανώσεις με μοναδικό κενό αυτό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλειστού που πλησιάζει (Μπέρμιγχαμ 1-4 Μαρτίου).

Η Νικόλ απλά θέλει να προκριθεί εκεί, αφού είναι δύσκολο –τουλάχιστον ακόμα –να κοντράρει τη συναθλήτρια και συμπατριώτισσά της.

Τα τρία τελευταία χρόνια οι δύο κυρίες μονοπώλησαν τις πρωτιές στον επίπονο «μαραθώνιο» του Ντάιμοντ Λιγκ, με τη Νικόλ να κατακτά την πρωτιά μετά το σερί των αγώνων το 2015 και την Κατερίνα να παίρνει τη σκυτάλη το 2016 αλλά και το 2017.

Στα μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις (ανοιχτού και κλειστού) η Κατερίνα Στεφανίδη έχει μεγάλη διαφορά με τέσσερα χρυσά (Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016, Παγκόσμιο Λονδίνου 2017, Ευρωπαϊκό Αμστερνταμ 2016, Ευρωπαϊκό Κλειστού Βελιγραδίου 2017), δύο ασημένια (Ευρωπαϊκό Ζυρίχης 2014, Ευρωπαϊκό Κλειστού Πράγας 2015) και ένα χάλκινο (Παγκόσμιο Κλειστού Πόρτλαντ 2015), με τη Νικόλ Κυριακοπούλου να μετράει μόνο ένα χάλκινο (Παγκόσμιο Πεκίνου 2015).