Ακριβή υπόθεση το γκολ. Ακριβή και μυστήρια. Τα «εννιάρια» που έλεγαν οι παλιοί (τη δεκαετία του ’80) πρέπει να τα καλοπληρώσεις. Αυτοί στέλνουν το τόπι στο πλεκτό, αυτοί θα ξεσηκώσουν ένα γήπεδο στο πόδι. Ετσι ακούγαμε να λένε στα τσιμέντα οι μεγάλοι. Αντίρρηση δεν φέρναμε. Παίρναμε το «μάθημα» κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι, για να πάρουμε τάχα μου μέρος στην κουβέντα. Αλλο ποδόσφαιρο εκείνο. Αλλο το σημερινό. Τώρα μια ομάδα πρέπει να καλοπληρώσει για όλους. Λογικό αν σκεφτεί κάποιος την εξέλιξη του αθλήματος. Αλλά ρε παιδί μου ένα πράμα με τον σέντερ φορ. Δεν έγραψε τυχαία για φανέλα με το 9 ο Κουμανταρέας. Και ο κάθε Μπιλ Σερέτης θα είναι εκεί για να θυμίζει σ’ όλους ότι το εύκολο γκολ είναι ευλογία για μια ομάδα. Αξίζει λοιπόν να σταθεί κάποιος σ’ ένα γεγονός του φετινού πρωταθλήματος που παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ο λόγος για την εντυπωσιακή παρουσία τριών επιθετικών που κανείς δεν περίμενε πως θα έκαναν τη διαφορά στο φετινό πρωτάθλημα. Και η αναφορά δεν έχει να κάνει με τον πρώτο σκόρερ της Λίγκας, Καρίμ Ανσαριφάρντ ή τον Πρίγιοβιτς και τον Αραούχο. Το χρυσάφι λάμπει και σε άλλες ομάδες. Υπάρχει «φλέβα» στην Τρίπολη, στην Ξάνθη, στα Γιάννινα. Μιχάλης Μανιάς, Ερικ Γέντρισεκ και Πέδρο Κόντε. Κάνουν το κομμάτι τους στο φετινό πρωτάθλημα και το απολαμβάνουν.

ΕΡΙΚ ΓΕΝΤΡΙΣΕΚ: 8 γκολ

Ο σλοβάκος επιθετικός ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή της Ξάνθης το περασμένο καλοκαίρι. Με θητεία στην Μπουντεσλίγκα, ο 31χρονος σέντερ φορ έχει βγάλει τα λεφτά του και με το παραπάνω. Το κοντέρ γράφει (μέχρι στιγμής) 8 γκολ σε 17 παιχνίδια πρωταθλήματος. Οι συστάσεις που συνόδευαν τον σλοβάκο φορ ήταν εξαιρετικές. Ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν πως η Ξάνθη παίρνει μεγάλο ρίσκο με την απόκτηση του Γέντρισεκ. Αποδείχθηκε ότι η ακριτική ομάδα έπεσε διάνα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΙΑΣ: 7 γκολ

Ο Αστέρας εμπιστεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι τον Μιχάλη Μανιά, διατηρώντας τον ως πρώτη επιλογή για την κορυφή της επίθεσης. Δικαιώθηκε 100%. Σε πείσμα εκείνων που θεωρούσαν πως έπρεπε να προχωρήσει σε μεταγραφή σέντερ φορ. Ο 28χρονος επιθετικός έχει πάρει στις πλάτες του τον Αστέρα και πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του. Ο Μανιάς έχει πετύχει 7 γκολ σε 15 παιχνίδια και είναι (μαζί με τον Καλτσά) οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές της ομάδας της Τρίπολης. Αν μη τι άλλο, ο έλληνας στράικερ έχει δείξει τις ικανότητές του και η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΠΕΔΡΟ ΚΟΝΤΕ: 7 γκολ

Το όνομα του Πέδρο Κόντε φιγουράρισε στις σελίδες της «Μάρκα» και ο σέντερ φορ του ΠΑΣ φρόντισε να διαφημίσει τα Γιάννινα. Ο ισπανός στράικερ έχει κάνει πολύ καλές εμφανίσεις για την ομάδα του Γιάννη Πετράκη και έχοντας πετύχει 7 γκολ σε 13 παιχνίδια είναι ο ηγέτης του ΠΑΣ. Ενας εξαιρετικός επιθετικός, που αποδεικνύει ότι το σωστό σκάουτινγκ μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες επιλογές.