Οσοι βρεθούν στις 9 Φεβρουαρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Πιονγκτσάνγκ στη Νότια Κορέα θα γίνουν μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής καθώς χθες αποφασίστηκε οριστικά η Βόρεια και η Νότια Κορέα να παρελάσουν μαζί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Πρόκειται για μια απόφαση που συμφωνήθηκε ύστερα από δεκάδες συναντήσεις των εκπροσώπων των δύο χωρών, οι οποίες θυμίζουμε ότι βρίσκονται σε διαμάχη για περισσότερες από έξι δεκαετίες.

Βέβαια κάτι ανάλογο (κοινή παρέλαση) είχε γίνει και πριν από 12 χρόνια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τορίνο το 2006.

Εδώ οι Κορεάτες προχώρησαν όμως ακόμα περισσότερο καθώς συμφώνησαν σε αυτούς τους αγώνες να κατέβουν με κοινή ομάδα γυναικών στο χόκεϊ επί πάγου! Η ΔΟΕ έχει εξασφαλίσει και τη συμμετοχή κάποιων αθλητών από τη Βόρεια Κορέα με wild card αν και από τη χώρα δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Αυτό που είναι πάντως σίγουρο (πέρα από την κοινή παρέλαση) είναι κάποιες κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις των δύο χωρών στο βουνό Κούμγκαγκ και στο χιονοδρομικό κέντρο Μάσικριονγκ της Βόρειας Κορέας.

«Η εξέλιξη αυτή είναι κάτι παραπάνω από θετική αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από 20 μέρες δεν ξέραμε αν θα συμμετάσχει καν αθλητής ή αθλήτρια από τη Βόρεια Κορέα» τόνισε ο Χούν Χάε Σούνγκ, ο υφυπουργός υπεύθυνος για την ένωση της Κορέας. Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι Ιάπωνες και οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να γκρινιάζουν για την απόφαση να συμμετάσχει και η Βόρεια Κορέα στους Αγώνες.