Γκροτέσκο, σουρεαλιστικό. Οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν με κάθε λεπτομέρεια την εικόνα.

Ο γάλλος διαιτητής Τόνι Σαπρόν τρέχει προς την περιοχή της Ναντ στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν όταν συγκρούεται με τον βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή των Καναρινιών Κάρλος. Πέφτει στο έδαφος και αμέσως τεντώνει το πόδι του με σκοπό να χτυπήσει τον παίκτη. Στη συνέχεια ο Σαπρόν σηκώνεται και δείχνει στον Κάρλος κίτρινη κάρτα, που ήταν η δεύτερη στο παιχνίδι, και τον αποβάλλει. Ο 45χρονος γάλλος ρέφερι άναψε τη θρυαλλίδα για την αυτοεξόντωσή του λόγω του πρότερου ταραχώδους βίου του που φρόντισε να του υπενθυμίσει ο Τύπος. Η λίγκα τον τιμώρησε μέχρις νεωτέρας και τον κάλεσε σε απολογία, ενώ ο ίδιος ανασκεύασε την αρχική του τοποθέτηση προς τους ανθρώπους της Ναντ όταν υποστήριξε πως γλίστρησε και δεν προσπάθησε να χτυπήσει τον παίκτη.

«Στη διάρκεια του αγώνα Ναντ-ΠΣΖ δέχτηκα χτύπημα από τον Ντιέγκο Κάρλος, παίκτη της Ναντ. Τη στιγμή της σύγκρουσης ένιωσα έναν δυνατό πόνο εκεί που είχα πρόσφατα τραυματιστεί. Η ατυχής αντίδρασή μου ήταν να απλώσω το πόδι μου προς τον παίκτη. Αυτή η αδέξια χειρονομία ήταν ανάρμοστη. Γι’ αυτό θέλω να απολογηθώ».

Ο πρόεδρος της Ναντ Βαλντεμάρ Κιτά ζητά τον αποκλεισμό του διαιτητή για έξι μήνες. «Ελαβα 20 SMS απ’ όλο τον κόσμο που μου έλεγαν πως ο διαιτητής είναι ανέκδοτο». Ο επιθετικός της Ναντ Βαλεντίν Ρονζιέ δήλωσε πως αν ένας παίκτης έκανε κάτι παρόμοιο δεν τον τιμωρούσαν με αποκλεισμό δέκα αγωνιστικών.

Βεβαρημένο παρελθόν

Η ενέργεια του Σαπρόν έδωσε την ευκαιρία στον Τύπο να ξεσκονίσει το βαρύ παρελθόν του. Στα 16 χρόνια επαγγελματικής του καριέρας έχει διαιτητεύσει πάνω από 400 αγώνες στη Λιγκ 1, έχει δείξει 1.500 κίτρινες και 120 κόκκινες κάρτες. Πριν από τρία χρόνια ο Ιμπραΐμοβιτς είχε πετύχει χατ τρικ αλλά ο Σαπρόν αρνήθηκε να του δώσει την μπάλα. Οταν ο Σουηδός πήγε στα αποδυτήρια και του ζήτησε ξανά την μπάλα, ο διαιτητής του απάντησε: «Περίμενε, περίμενε, εγώ είμαι αυτός που αποφασίζει».

Υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες από παλαιότερους αγώνες που ο Σαπρόν έχει βρίσει τους παίκτες, τους έχει αποβάλει για ψύλλου πήδημα, ενώ ο πρόεδρος της Βαλανσιέν Φράνσις Ντεκουριέρ έχει καταγγείλει πως του είχε πει στο περιθώριο του ματς με την Μπορντό: «Θα κάνουμε τα πάντα για να υποβιβαστείτε στο Λιγκ 2».