Ενενήντα εννέα ημέρες αποδείχτηκαν αρκετές για να γκρεμιστούν οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους η Μπαρτσελόνα στήριζε τους μεγάλους μύθους της.

Το περίφημο μότο «Més que un club» –«Κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος» –μετατράπηκε σε χαρτοπόλεμο την ημέρα του δημοψηφίσματος, την 1η Οκτωβρίου 2017, όταν οι παίκτες της Μπάρτσα με την παρότρυνση της διοίκησης αποφάσιζαν να αγωνιστούν εναντίον της Λας Πάλμας αγνοώντας τις εκκλήσεις των καταλανών αυτονομιστών για συμπαράσταση στους αγώνες τους.

Στις 8 Ιανουαρίου 2018, ημέρες μετά, η Μπαρτσελόνα επισημοποίησε αυτό που όλοι είχαν από καιρό αντιληφθεί αλλά αρνούνταν να αποδεχτούν: από σύλλογος που στηριζόταν στις ακαδημίες της μεταλλάχθηκε σε μία απομίμηση της Ρεάλ των Γκαλάκτικος.

Τον Οκτώβριο του 2013 ένας από τους απόφοιτους της περίφημης ακαδημίας Μασία και από ατύπως εκπρόσωπος της Μπάρτσα, ο Ζεράρ Πικέ, δήλωνε: «Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει κατακτήσει τίτλο εδώ και έναν χρόνο και δαπάνησε 160 εκατομμύρια ευρώ για τρεις παίκτες: τους Ιγιαραμέντι, Ισκο και Μπέιλ. Η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Είμαστε διαφορετικοί γιατί μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε χωρίς να ξοδεύουμε τόσα πολλά χρήματα».

Τρία χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος του συλλόγου Μπαρτομέου προσέθετε στα λόγια του Πικέ: «Η Μπάρτσα επενδύει στην ακαδημία της για μεγάλο διάστημα. Διδάσκουμε πώς παίζεται το ποδόσφαιρο αλλά ταυτόχρονα εκπαιδεύουμε. Πρόκειται για τα κλειδιά της επιτυχίας μας που μας καθιστά σημείο αναφοράς».

Τα γεγονότα διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα μεγάλα λόγια, όπως συνέβη με την τακτική που ακολούθησε η Μπάρτσα στη μετα το δημοψήφισμα εποχή στην Καταλωνία.

Την τελευταία δεκαετία οι Μπλαουγκράνα έχουν δαπανήσει 1,129 δισ. ευρώ σε μεταγραφές, χωρίς σ’ αυτά τα χρήματα να συμπεριλαμβάνονται τα 80 εκατ. σε μπόνους που πρέπει να δώσει για τον Κουτίνιο και τον Ντεμπελέ.

Μόνο η Μάντσεστερ Σίτι, το ίδιο διάστημα, δαπάνησε μεγαλύτερα ποσά για να χτίσει τη σημερινή υπερομάδα: 1,515 δισ. ευρώ. Η Ρεάλ αποδεικνύεται πως έχει μόνο το όνομα αλλά όχι και τη χάρη αφού στον σχετικό πίνακα βρίσκεται στην 5η θέση!

Από το καλοκαίρι του 2008 όταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχτιζε τη σούπερ Μπάρτσα στηριζόμενος σε απόφοιτους της Μασία όπως οι Βαλντές, Πουγιόλ, Πικέ, Μπουσκέτς, Ινιέστα, Τσάβι, Μέσι και Πέδρο και τον ιστορικό αγώνα της Μπάρτσα την 26η Νοεμβρίου 2012 εναντίον της Λεβάντε, όταν αγωνίστηκε με 11 παίκτες από την ακαδημία της, κύλησε πολύ νερό.

Το DNA που υπαγόρευε τη δημιουργία αστέρων και όχι την αγορά τους υπέστη αλλοίωση. Τα μεγάλα λόγια θάφτηκαν κάτω από τα εκατομμύρια και τις προσδοκίες των χορηγών να τους επιστραφούν τα κεφάλαιά τους. Το τελευταίο ιδεολογικό οχηρό του ποδοσφαίρου έπεσε από μέσα, όπως συμβαίνει πάντοτε στην ιστορία με τις μεγάλες αυτοκρατορίες.