Λαχείο μου ‘τυχε, καταπώς λένε και στο χωριό μου. Ενα λαχείο που μόλις το πήρα στα χέρια μου με έλουσε πατόκορφα κρύος ιδρώτας και άρχισα να νιώθω τρέμουλο και να μην μπορώ να κλείσω μάτι από την αγωνία μου…

Ρητή εντολή και αδιαπραγμάτευτη παραγγελιά εκ της διευθύνσεως: κάτσε και φτιάξε έναν Καζαμία, αλλιώς μάζεψέ τα και φύγε!

Για να πω την αμαρτία μου, πίστευα πως αυτή η σκληρή αγγαρεία την οποία επωμίζονταν ως ανεπιθύμητο και συχνά ασήκωτο άχθος οι παλιοί επιφυλλιδογράφοι των εφημερίδων (όπως ορθότατα την περιέγραψε τις προάλλες στο «Στίγμα» του ο Γιώργος Παπαχρήστος) είχε καταχωνιαστεί μαζί με πολλές άλλες γλαφυρές πλην ντεμοντέ στήλες στα έγκατα της παλιάς δημοσιογραφίας, αλλά επλανήθην πλάνην οικτράν…

Και τώρα στα γεράματα μάθε γέρο γράμματα! Για την ακρίβεια, μάθε να κοιτάς τις σπάλες των αρνιών και να προβλέπεις τα μελλούμενα!

Τσαλαβουτώντας λοιπόν και μάλιστα άνευ σωσιβίου στα βαθέα και αχαρτογράφητα ύδατα του Καζαμία, παριστάνοντας τον σκιτζή αστρολόγο και με την ελπίδα να μην καταντήσω Νοστράδαμος, αραδιάζω εδώ ό,τι κατεβάζει η γκλάβα μου για το σωτήριον έτος 2018 και αμαρτίαν ουκ έχω…

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Η παροιμία του μήνα: Τώρα τον Γενάρη, οι δύο ένας γίνονται και ο μοναχός κουβάρι

Η αθλητική εφαρμογή της: Μοναχός και κουβαριασμένος για να μην κρυώνει παραμένει ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός, που μη έχοντας τι άλλο να βάλει στο στόμα του για να συντηρηθεί γίνεται vegetarian και τρώει τα τριφύλλια! Και τα δικά του που είναι πράσινα και τα κόκκινα του Πλατανιά, τον οποίο υποδέχεται ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού!

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Η παροιμία του μήνα: Ζεστός Φλεβάρης, κρύο το Πάσχα!

Η αθλητική εφαρμογή της: Ο Μελισσανίδης σπρώχνει ζεστά λεφτά με σκοπό να αναθερμάνει την παγωμένη «Αγια-Σοφιά». Είναι τόση η κάψα του ώστε για να μην πλέξει με τη γραφειοκρατία των διαγωνισμών για την ανάθεση του έργου, κουβαλάει μια μπετονιέρα έξω από το γήπεδο, βάζει στη διαπασών το «μη βροντοχτυπάς τις χάντρες, η δουλειά κάνει τους άντρες, το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί», φωνάζει δίπλα του και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο που έχει γράψει το τραγούδι και καλεί τους φιλάθλους της ΑΕΚ να χτίσουν μόνοι τους το γήπεδο!

ΜΑΡΤΙΟΣ

Η παροιμία του μήνα: Οπού ‘χει κόρη ακριβή, του Μάρτη ήλιος μην τη δει

Η αθλητική εφαρμογή της: Το Μπέρμιγχαμ φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου και η Κατερίνα Στεφανίδη ζορίζεται και αντιμετωπίζει ένα υπαρξιακό δίλημμα! Επηρεασμένοι από την εν λόγω παροιμία οι γονείς της και ο (σύζυγος και προπονητής της) Μιτς Κρίερ επιμένουν να μη συμμετάσχει, αλλά ελόγου της τους γράφει στα παλιά της τα… κοντάρια και όχι μόνο αγωνίζεται, αλλά συμπληρώνει τη χρυσοποίκιλτη συλλογή της με το μοναδικό μετάλλιο που της λείπει. Η τεκμηρίωση της απόφασής της τα σπάει: «Η παροιμία μιλάει για τον ήλιο του Μάρτη, αλλά στην Αγγλία αυτός ο ήλιος είναι είδος υπό εξαφάνιση και στο κάτω κάτω οι αγώνες έγιναν σε κλειστό γήπεδο και όχι σε ανοικτό»!

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Η παροιμία του μήνα: Ο Απρίλης με τα λούλουδα και ο Μάης με τα ρόδα…

Η αθλητική εφαρμογή της: Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός προκρίνονται στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας και σε ένδειξη αβροφροσύνης και για μην ξαναχαλάσουν τις καρδιές τους ο Γιαννακόπουλος και οι Αγγελόπουλοι βγαίνουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου και ανακοινώνουν ότι μαζί με κάθε εισιτήριο για το Βελιγράδι θα δώσουν κι από ένα λουλούδι για να το πετάνε οι μεν στους δε!

ΜΑΪΟΣ

Η παροιμία του μήνα: Τον Μάη βάζε εργάτες κι ας είναι ακαμάτες

Η αθλητική εφαρμογή της: Ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει τον τίτλο της Σούπερ Λίγκας μία αγωνιστική πριν από τη λήξη και ο Βαγγέλης Μαρινάκης παίρνει την ομάδα στις 6 Μαΐου κι αντί να την πάει στα Γιάννινα για το τελευταίο ματς, της κάνει δώρο ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη για το clasico της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ! Και έχει κανονίσει κιόλας να στηθούν οι δυο ομάδες και να της κάνουν το καθιερωμένο pasillo!

ΙΟΥΝΙΟΣ

Η παροιμία του μήνα: Απ’ την αρχή του θεριστή, του δρεπανιού μας η γιορτή

Η αθλητική εφαρμογή της: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παίρνει το δρεπάνι του, θερίζει με συνοπτικές διαδικασίες τους Γουόριορς και σε πείσμα όλων των προγνωστικών οδηγεί τους Μιλγουόκι Μπακς στην κατάκτηση του τίτλου του ΝΒΑ, που τον λαχταρούσαν επί 47 χρόνια.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Η παροιμία του μήνα: Ετσι το ‘χει το λινάρι, να ανθεί τον Αλωνάρη

Η αθλητική εφαρμογή της: Στις 15 Ιουλίου ο τελικός του Μουντιάλ ανάμεσα στην Αργεντινή και στην Αγγλία εξελίσσεται σε ένα φαντασμαγορικό ρεσιτάλ του Λιονέλ Μέσι. Ο ανθηρός κοντοπίθαρος σταρ πετυχαίνει χατ τρικ, σκοράροντας μια φορά με το μαγικό αριστερό πόδι του, μια με το κεφάλι και μια με το χέρι, ενώ ο Μανώλης Μαυρομμάτης που καλείται εκτάκτως να περιγράψει τον αγώνα, φωνάζει «το βλέπω πάλι στο ριπλέι και είναι πάλι με το χέρι». Πάνω στο βάθρο της απονομής ο Μέσι καλεί τον Μαραντόνα για να σηκώσουν μαζί το τρόπαιο και την ίδια στιγμή ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει την Μπαρτσελόνα για να παίξει στην ομάδα, της οποίας ο πρόεδρος επιμένει να τον ρωτά αν παίζει τριμηνάκι!

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Η παροιμία του μήνα: Ηρθε ο Αύγουστος, πάρε την κάπα σου

Η αθλητική εφαρμογή της: Την παραμονή της σέντρας της Σούπερ Λίγκας ο Ιβάν Σαββίδης απολύει τον Στανόγεβιτς, τον οποίο έχει ξαναπροσλάβει για να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, ανακοινώνει ότι αίρει την εμπιστοσύνη του προς όλους τους προπονητές και αναθέτει την τεχνική ηγεσία στον γιο του, Γιώργο, που συνηθισμένος από τον ρώσικο χειμώνα κάθεται στον πάγκο φορώντας την κάπα του πάνω από τη φόρμα!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Η παροιμία του μήνα: Του Σεπτέμβρη οι βροχές πολλά καλά μας φέρνουν

Η αθλητική εφαρμογή της: Η εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών προκαλεί πάταγο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στον τελικό που διεξάγεται στην Τενερίφη, ο Κώστας Κεραμιδάς ταράζει τις Αμερικανίδες στα pick ‘n’ roll και αναγκάζει την Ντον Στάλεϊ να αλλάξει φύλο από το κακό της και να μεταμορφωθεί σε Μάικ Σιζέφσκι.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Η παροιμία του μήνα: Αϊ-Δημητράκη μου, μικρό καλοκαιράκι μου

Η αθλητική εφαρμογή της: Την ημέρα της ονομαστικής γιορτής του ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανακοινώνει ότι επιστρέφει στην ενεργό δράση. Η κατάπληξη κορυφώνεται όταν ο Μήτσος ανακοινώνει ότι θα παίξει στον Ολυμπιακό αντί του Βασίλη Σπανούλη ο οποίος αφήνει σύξυλο τον Σφαιρόπουλο και μετακομίζει στη Φενέρμπαχτσε, εξηγώντας ότι θέλει να κλείσει την καριέρα του με προπονητή τον Ομπράντοβιτς.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Η παροιμία του μήνα: Νοέμβρη οργώματα κι ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές

Η αθλητική εφαρμογή της: Με το που κατακτά το τρίτο σερί χρυσό μετάλλιό του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα και μόλις ανακρούεται ο ελληνικός εθνικός ύμνος, ο Λευτέρης Πετρούνιας φεύγει σφαίρα μαζί με τον προπονητή του Δημήτρη Ράφτη. «Γιατί τέτοια πρεμούρα;» τον ρωτούν οι δημοσιογράφοι που παίρνουν μια σοκαριστική απάντηση: «Πάω στο χωριό μου να μαζέψω τις ελιές»!

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Η παροιμία του μήνα: Δεκέμβρη μου με πάγωσες και πώς να ξεπαγώσω

Η αθλητική εφαρμογή της: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν κατακτά τη Χρυσή Μπάλα, δεν παίρνει το βραβείο The Best, δεν σταυρώνει γκολ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν στρίβει γενικώς. Ανήμερα Χριστούγεννα η (καταλανική εφημερίδα) «Εl Mundo Deportivo» δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της μια καρικατούρα στην οποία τον παρουσιάζει σαν χιονάνθρωπο και ο λεγάμενος πυρπολεί τα γραφεία της για να εκδικηθεί. Και μπας και ζεσταθεί κιόλας!