Ο μοναδικός Αφρικανός ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει την «Χρυσή Μπάλα» (1995), ένα έπαθλο αναγνωρισμένου κύρους παγκοσμίως, είναι πλέον αρχηγός κράτους. Ο Ζορζ Γουεά εξελέγη νέος πρόεδρος της Λιβερίας, κάτι που προκάλεσε άμεσα την αποστολή συγχαρητηρίων μηνυμάτων από τον κόσμο του ποδοσφαίρου που δεν κρύβει τον ενθουσιασμό και την υπερηφάνειά του.

Πολλά μεγάλα ονόματα του αφρικανικού ποδοσφαίρου χαιρέτησαν τη νίκη του, μεταξύ των οποίων και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά (Ακτή Ελεφαντοστού), ο οποίος αντάλλαξε μερικές λέξεις με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο μέσω Twitter.

«Συγχαρητήρια κ. Γουεά» έγραψε ο Ντρογκμπά, παλιός «αστέρας» της Τσέλσι και της εθνικής ομάδας της χώρας του. «Ευχαριστώ, Ντιντιέ, για την υποστήριξή σου. Και οι δύο είμαστε συνειδητά αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε τους λαούς μας. Ας ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο…» απάντησε ο 51χρονος Τζορτζ Γουεά, ο οποίος, από τις φτωχογειτονιές της Μονρόβια, κατάφερε να αναδειχθεί κορυφαίος ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια πρόεδρος στη χώρα του.

«Συγχαρητήρια πρόεδρε Γουεά!» του έγραψε επίσης ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι, Γιάγια Τουρέ (Ακτή Ελεφαντοστού). Ο Καμερουνέζος Στεφάν Μπια, πρώην μέσος της Μαρσέιγ, τον συγχαίρει για την «υπέροχη πορεία του»: «Ο πρώτος Αφρικανός που κερδίζει τη Χρυσή Μπάλα. Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που καταφέρνει να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σεβασμός!».

Ο Γουεά, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί με το 61,5% των ψήφων μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, το 2005 και το 2011, δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τριών ευρωπαϊκών συλλόγων, με τους οποίους συνεργάστηκε για πολλά χρόνια, την Μονακό (1988-1992), την Παρί Σεν Ζερμέν (1992-1995) και τη Μίλαν (1995-2000).

Όπως ο Γουεά, και άλλοι παίκτες έχουν ξεκινήσει μια πολιτική καριέρα. Πρόσφατα, ο Γεωργιανός Κάχα Καλάτζε, από τους καλύτερους αμυντικούς της Μίλαν, εξελέγη δήμαρχος της -πρωτεύουσας της χώρας- Τιφλίδας και αφού πρώτα πέρασε από κυβερνητική θέση (υπουργός Ενέργειας). Στη Βραζιλία υπάρχουν περισσότερες γέφυρες μεταξύ ποδοσφαίρου και πολιτικής. Ο παλαίμαχος διεθνής επιθετικός, Ρομάριο, για παράδειγμα, ήταν γερουσιαστής από το 2015.

Όμως, η «αναρρίχηση» στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ήταν μέχρι στιγμής μόνο για τους ισχυρούς ηγέτες των ποδοσφαιρικών συλλόγων, τόσο επιχειρηματίες όσο και φιλάθλους του ποδοσφαίρου. Αυτή ήταν η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι (πρώην πρόεδρος της Μίλαν) στην Ιταλία και η τωρινή του Αργεντινού Προέδρου, Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος ήταν διοικητικός ηγέτης της Μπόκα Τζούνιορς.