Του πήρε τρεις ολόκληρους μήνες. Συνολικά έντεκα αγωνιστικές. Κάτι παραπάνω δηλαδή από το ένα τρίτο της διαδρομής. Τον έβαλε σίγουρα σε μια παράξενη διαδικασία υπομονής, που προφανώς δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Και δεν σταμάτησε να τον δοκιμάζει από παιχνίδι σε παιχνίδι. Μέχρι και χθες, η επικράτηση επί του ΠΑΣ είχε –ως συνήθως –μια δόση περιπέτειας.

Ο επιμένων νικά όμως, και στην περίπτωση του Ολυμπιακού: από το απόγευμα της Κυριακής είναι γεγονός. Ο πρωταθλητής επέστρεψε στη βαθμολογική του θέση, που μοιάζει με φυσικό του περιβάλλον. Την κορυφή του πίνακα. Το έκανε σε μια σεζόν που όπως φαίνεται όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες και του προσφέρει το δικαίωμα να κρατά την τύχη του στα χέρια του. Από εδώ ώς το φινάλε έχει άλλο τόσο. Πλέον όμως οι Ερυθρόλευκοι είναι που βάζουν τον… ρυθμό στην κούρσα της κορυφής.

«Δίνουμε υπόσχεση πως θα παλέψουμε σαν… τρελοί και για το φετινό πρωτάθλημα» είπε χθες το απόγευμα ο Τάκης Λεμονής, ο οποίος είχε «μαντέψει» μήνες τώρα πως ο Ολυμπιακός θα είναι στην κορυφή της βαθμολογίας με τη λήξη του πρώτου γύρου. Κληρονομικό χάρισμα για τον 57χρονο τεχνικό; Προφανώς όχι. Απλά ήξερε πως αν οι Ερυθρόλευκοι φέρουν εις πέρας μια σειρά από αποστολές, λογικά η κατάσταση θα άλλαζε. Ο πρωταθλητής έχει 24 βαθμούς στις τελευταίες 9 αγωνιστικές, και μόλις 8 στις πρώτες 6 μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ατρόμητο! Τους τελευταίους δύο μήνες ηττήθηκε μόνο από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο (1-0).

Στο ίδιο διάστημα οι Πειραιώτες, που αποχαιρέτησαν τέλη Σεπτεμβρίου τον Μπέσνικ Χάσι, σαν να ξεκίνησαν από την αρχή. Αλλαξαν σχεδόν ολόκληρο τον αγωνιστικό κορμό τους, πήραν λύσεις από ποδοσφαιριστές σαν τον Ανσαριφάρντ (7 γκολ, 3 ασίστ) και τον Σισέ (3 γκολ), που δεν υπολογίζονταν από τον προηγούμενο προπονητή. Βρήκαν στο πρόσωπο του Προτό έναν τερματοφύλακα-ηγέτη, περίμεναν τον Φορτούνη (6 γκολ, 2 ασίστ) και τον Μάριν (3 γκολ, 3 ασίστ) να ξαναβρούν βηματισμό. Εφτασαν να έχουν 13 διαφορετικούς σκόρερ στη Σούπερ Λίγκα.

Οι αριθμοί

Ο Ολυμπιακός ώς την 6η αγωνιστική είχε μέσο όρο 1,25 βαθμό ανά ματς και με 9-7 γκολ επιμέρους σκορ 1,5-1,1. Από εκεί και κάτω οι βαθμοί του ανά ματς είναι 2,6 και τα γκολ 23-9 (2,5-1 μ.ό.). Είναι μακράν η καλύτερη επίθεση της Λίγκας, η πρώτη που κατάφερε έξι νίκες στη σειρά, και πρωταθλητής χειμώνα. Και βεβαίως η ομάδα που μπορεί να κάνει σχεδιασμό μπαίνοντας στον Ιανουάριο της «επιδιόρθωσης», ξέροντας ότι πλέον εκείνη αποφασίζει για τη συνέχεια της διαδρομής. Καθόλου άσχημα…