Λένε ότι η ζωή κύκλους κάνει και στην περίπτωση του Στέλιου Μαλεζά αυτό επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα Περιβόλια των Χανίων. Εκεί όπου ο έμπειρος αμυντικός με προβολή στο 56′ χάρισε υπερπολύτιμη νίκη στον Δικέφαλο (1-0) επί του Πλατανιά, δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας για τον ΠΑΟΚ μετά τον θρίαμβο στην Ξάνθη.

Στο μακρινό 2010, τότε που ο ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος διεκδικούσε το πρωτάθλημα από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και τον (πρωταθλητή εκείνης της σεζόν τελικά) Παναθηναϊκό, το παιχνίδι με τον ουραγό Πανθρακικό στην Τούμπα στις 6 Μαρτίου φάνταζε μια εύκολη υπόθεση για τους γηπεδούχους που με νίκη ανέβαιναν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Ο ΠΑΟΚ «σφυροκοπούσε» από το πρώτο λεπτό τους Θρακιώτες, αλλά το γκολ δεν ερχόταν και η αγωνία μεγάλωνε στις εξέδρες της Τούμπας. Η αιτία ήταν ο εκπληκτικός ισπανός τερματοφύλακας του Πανθρακικού, ο Μανουέλ Ρόκα, που είχε κατεβάσει ρολά.

Στο 23′ κάνει μία από τις κορυφαίες επεμβάσεις της χρονιάς, σε γυριστό σουτ από θέση τετ α τετ του Μουσλίμοβιτς, και στην εξέδρα ακούγεται το «αχ» για πολύ λίγο όμως. Καθώς ένας αμυντικός που έχει προωθηθεί παίρνει το ριμπάουντ και νικά τον Ρόκα, για το 1-0 που άνοιξε τον δρόμο για το άνετο (στη συνέχεια) τελικό 3-0. Δεν είναι άλλος από τον Στέλιο Μαλεζά αυτός που λύνει τον γόρδιο δεσμό.

Επτά χρόνια μετά, ο Μανουέλ Ρόκα ως προπονητής πλέον του Πλατανιά είχε βρει τον τρόπο να «κατεβάσει και πάλι ρολά» και να βάλει μπλόκο στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ να ανέβει και πάλι στο ρετιρέ της βαθμολογίας. Αλλά και πάλι βρήκε μπροστά του τον Μαλεζά!

Η Κρήτη ήταν πάντα μια ωραία ανάμνηση για τον Στέλιο Μαλεζά, καθώς εκεί είχε κάνει το… αγροτικό του όταν το 2004, μόλις έναν χρόνο μετά την απόκτησή του από τον ΠΑΟΚ, ο Δικέφαλος τον είχε δώσει δανεικό στον Ηρόδοτο. Πλέον ως αρχηγός της ομάδας της καρδιάς του χάρισε ένα υπερπολύτιμο τρίποντο στη μάχη για τον τίτλο. «Θυμάμαι ακόμα εκείνο το γκολ του με τον Ηρακλή, όταν είχε ακόμα μαλλιά» είπε γελώντας ο Δημήτρης Πέλκας για τον συμπαίκτη του που σκόραρε έπειτα από επτά χρόνια με τη φανέλα του Δικεφάλου.

Σπουδαίος Κοκκαλάς

Οι φιλοξενούμενοι θα είχαν φτάσει πιο εύκολα στη νίκη εάν δεν υπήρχε ο εκπληκτικός Αντώνης Κοκκαλάς. Ο τερματοφύλακας του Πλατανιά έκανε πολύ μεγάλες αποκρούσεις και ήταν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του, η οποία σωστά «φωνάζει» για γκολ που δεν μέτρησε (κεφαλιά του Γκρζέλτσακ στο 4′ από κανονική θέση, ενώ τρεις συμπαίκτες του που δεν ακολουθούν τη φάση είναι εκτεθειμένοι). Ο ίδιος επόπτης λειτούργησε σωστά πάντως στο γκολ του Μαλεζά, που καλυπτόταν, σε αντίθεση με τον Μάτος, ο οποίος όμως δεν επηρέαζε τη φάση.

Πλατανιάς (Μανουέλ Ρόκα): Κοκκαλάς, Βάντερσον, Αγγελόπουλος (70΄ Στανισάβλιεβιτς), Παπανικολάου (85΄ Στόιτσεφ), Καρυπίδης, Ντεβέσα, Δημούτσος, Ουές, Γκρζέλτσακ, Ντικαμονά, Στάμου (81΄ Πατράλης).

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Βαρέλα, Μαλεζάς, Μάτος, Κρέσπο, Μαουρίσιο (64΄ Τσίμιροτ), Κάνιας (86΄ Σάχοβ), Πέλκας, Κάμπος (72΄ Μπίσεσβαρ), Λημνιός, Κουλούρης.