Οπως το κινητό (λέει η διαφήμιση πως) θέλει τον Γερμανό του, ομοίως και η Ελλάδα θέλει τον κάθε λογής Ομπράντοβίτς της, που βεβαίως δεν είναι Γερμανός αλλά ούτε και πάντοτε Σέρβος!

Τον θέλει και τον έχει αδιαλείπτως τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια όπου η δουλειά με τους λεγάμενους πάει σχοινί – κορδόνι με τέσσερις από δαύτους να αφήνουν το στίγμα τους σε τρία διαφορετικά σπορ!

Ως πρώτος και καλύτερος έφτασε στα μέρη μας και παρέμεινε επί δεκατρία συναπτά έτη στον πάγκο της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού ο Σέρβος Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Μαζί με τον Ζοτς αριβάρισε ο επίσης Σέρβος, αμυντικός Σέρτζαν Ομπράντοβιτς ο οποίος έπαιξε τη σεζόν 1999-2000 στον Πανσερραϊκό. Από το 2014 έως το 2016 τα ελληνικά ποδοσφαιρικά γήπεδα φιλοξένησαν τον συμπατριώτη τους επιθετικό Νεμάνια Ομπράντοβιτς που φόρεσε τη φανέλα της Κέρκυρας, της Λαμίας και του Αχαρναϊκού.

Και last but not least, ιδού τώρα ο πρωταθλητής Ευρώπης και χρυσός Ολυμπιονίκης Πάουλο Ομπράντοβιτς, που ελόγου του δεν είναι Σέρβος, αλλά Κροάτης και μάλιστα –ω της συμπτώσεως –έχει γενέθλια την ίδια μέρα με τον Ζοτς!

Στις 9 Μαρτίου του 1960 γεννήθηκε ο νυν προπονητής της Φενέρμπαχτσε στο Τσάτσακ, στις 9 Μαρτίου του 1986 πρωτοαντίκρισε το φως στο Ντουμπρόβνικ ο νέος σούπερσταρ του Ολυμπιακού.

Σε ποια θέση παίζει ο Ομπράντοβιτς; Αδιευκρίνιστον και άγνωστον! Ακόμη και ο προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδος και μόνιμων διεκδικητών του Champions League διστάζει να του βάλει ετικέτα. «Θα τον αδικήσω διότι έχει τέτοιο πλουραλισμό και τόσο ταλέντο, που μπορεί να παίξει ακόμη και τερματοφύλακας. Σε κάθε περίπτωση καλύπτει τουλάχιστον κατά 70% τις υψηλότερες απαιτήσεις όλων των θέσεων», πλέκει δικαίως το εγκώμιό του ο ο Θοδωρής Βλάχος.

Τι εστί Ομπράντοβιτς; «Ενας παίκτης που σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια μάς επιτρέπει να κάνουμε διαφορετικά και καλύτερα πράγματα σε κάθε αγώνα. Η πολυφωνία του μας δίνει τη δυνατότητα να ξεφεύγουμε από την τυποποιημένη τακτική, να παίξουμε με διάφορα σχήματα και συστήματα, να χρησιμοποιήσουμε ταυτόχρονα δυο φουνταριστούς και πάει λέγοντας» εξηγεί ο Βλάχος ο οποίος στεκόταν στο πλευρό του Ζόλταν Κάσας τη σεζόν 2001-02, όταν ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία ως η πρώτη ομάδα στα χρονικά που πέτυχε το περιλάλητο «quadruple».

Toυ Βλάχου ο Ομπράντοβιτς του έχει γυαλίσει εδώ και χρόνια, αλλά σε αυτή τη ζωή όλα είναι θέμα timing. «Δεν τολμούσαμε να τον διεκδικήσουμε, θεωρώντας απίθανο να αφήσει την πατρίδα του και τη Γιουγκ. Τού μίλησαν όμως οι δυο συμπατριώτες, συμπαίκτες του στην Εθνική και φίλοι του, ο Γιόσιπ Πάβιτς και ο Αντρο Μπούσλιε, συνειδητοποίησε ότι έρχεται σε ένα κορυφαίο κλαμπ και νάτος!».