Το μέγεθος τη ζημιάς που υπέστη η αξιοπιστία της FIFA μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων διαφθοράς στις τάξεις της αποτυπώνεται στη μεγάλη δυσκολία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να προσελκύσει χορηγούς για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, έξι μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Μέχρι την κλήρωση της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2018, στις αρχές Δεκεμβρίου, η FIFA είχε πουλήσει μόλις δώδεκα από τα 34 χορηγικά πακέτα.

Οι χορηγίες αποτελούν για τη Διεθνή Ομοσπονδία τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή εσόδων της μετά την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

«Περίπατο» ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με το πλάνο του προϋπολογισμού, η FIFA θα έχει έσοδα 1,23 δισ. ευρώ από χορηγίες στον τετραετή κύκλο του Μουντιάλ από το 2015 μέχρι το 2018.

Τα νούμερα ωστόσο είναι απογοητευτικά. Η σύλληψη δεκάδων αξιωματούχων της Διεθνούς Ομοσπονδίας στα μέσα του 2015, έπειτα από πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για υποψίες διαφθοράς στην πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η πληγή παραμένει ανοιχτή, καθώς από τον προηγούμενο μήνα βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη στη Νέα Υόρκη. Μέχρι στιγμής μόλις δύο χορηγοί από τη Ρωσία έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν με τη FIFA. Πρόκειται για την κρατική εταιρία ενέργειας Gazprom και την Alfa-Bank.

Η FIFA επιμένει ωστόσο πως η πώληση των χορηγικών πακέτων προχωρά χωρίς πρόβλημα και θα πιάσει τον στόχο των 4,8 δισ. ευρώ στο σύνολο των εσόδων για την περίοδο 2015-2018.

Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, όλα τα δικαιώματα μάρκετινγκ είχαν πωληθεί μήνες πριν τη διοργάνωση. Τα νέα δεδομένα σε σχέση με το 2014 είναι η αύξηση των χορηγών από τους 20 στους 34, μεταξύ των οποίων μπορεί να υπάρχουν μέχρι 20 «περιφερειακοί χορηγοί».

Οι τζιχαντιστές

Οι πονοκέφαλοι της FIFA δεν σταματούν όμως εδώ. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας βρίσκονται σε συναγερμό για την πιθανότητα επιστροφής των τζιχαντιστών από τη Συρία, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των προεδρικών εκλογών το 2018. Η προειδοποίηση της FSB έρχεται μία εβδομάδα μετά την ανακήρυξη από τον ρωσικό στρατό της «απελευθέρωσης» της Συρίας από το Ισλαμικό Κράτος.

Το 2015 οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούσαν πως 2.900 ρώσοι πολίτες έχουν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος όπως και «αρκετές χιλιάδες» από την Κεντρική Ασία. «Τώρα που το χαλιφάτο κατέρρευσε, οι ηγέτες και μαχητές του ψάχνουν τρόπους για να συνεχίσουν την τρομοκρατική δράση τους σε περιοχές άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», ανέφερε ο διευθυντής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Η προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια περιοχών όπου συγκεντρώνονται πλήθη, οι υποδομές ενέργειας και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου για να διασφαλίσουμε πως δεν θα αποτελέσουν στόχους των τρομοκρατών», συμπλήρωσε ο ρώσος αξιωματούχος.