Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) συμφώνησε ομόφωνα την Τρίτη να στηρίξει τους Ρώσους αθλητές που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) απέκλεισε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία από τους Αγώνες, με την κατηγορία της «πρωτοφανούς συστηματικής χειραγώγησης» του συστήματος αντιντόπινγκ, αλλά άφησε την πόρτα ανοικτή για τους αθλητές της να αγωνιστούν ως ουδέτεροι, εάν έχουν «καθαρό» ιστορικό ντόπινγκ.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο πρόεδρος της ROC, Αλεξάντερ Ζούκοφ, δήλωσε: «Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ίδια άποψη. Οι αθλητές μας πρέπει να πάνε στην Κορέα, να ανταγωνιστούν, να επιτύχουν νίκες για τη δόξα της Ρωσίας, για τη δόξα της μητέρας πατρίδας».

Ο Ζούκοφ είπε επίσης ότι η Ρωσία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει τους Ρώσους αθλητές που θα μετάσχουν με ουδέτερη σημαία και θα διεξάγει σοβαρές συνομιλίες με τη ΔΟΕ στο εγγύς μέλλον για να συζητηθούν τα προβλήματα και οι πρακτικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

«Οι Ρώσοι αθλητές μας είπαν ότι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες παρά τις δύσκολες συνθήκες και τις αποφάσεις της ΔΟΕ, οι οποίες είναι αναμφισβήτητα άδικες από πολλές απόψεις» είπε ο Ζούκοφ.