Στο ατελές σατιρικό διήγημα του Γιάροσλαβ Χάσεκ ο καλός στρατιώτης λέγεται Σβέικ, ενώ στο επίσης ατελές (έως ότου αποφασίσει ο ίδιος ο συγγραφέας πότε και πώς θα το ολοκληρώσει) μπασκετικό διήγημα ονομάζεται Σάλε και δεν είναι απλός στρατιώτης…

Μετά από 34 χρόνια θητείας στους πάγκους προφανώς ο Ντράγκαν Σάκοτα έχει προαχθεί σε στρατηγό: έναν στρατηγό τον οποίο το… Πεντάγωνο της ΑΕΚ επιστράτευσε εξ εφέδρων την προηγούμενη Παρασκευή για να την οδηγήσει σε μια μάχη που άρχισε ερήμην του, αλλά… μασάει η κατσίκα ταραμά;

Μετά από σαράντα οκτώ ώρες, με μόλις δυο προπονήσεις, ο 65χρονος προπονητής ξανασήκωσε τα μανίκια και οδήγησε την Ενωση στη στοιχειωμένη (εδώ και 13 χρόνια) νίκη επί του Ολυμπιακού.

Και μολονότι επ’ ουδενί ήθελε και πάντως πιέσθηκε αφόρητα από τον Μάκη Αγγελόπουλο για την τρίτη παρουσία του στον πάγκο, ο Σάκοτα αποδέχεται ασμένως τον τίτλο του στρατιώτη. Γιατί κλότσαγε να επιστρέψει στη θέση του Σωτήρη Μανωλόπουλου τον οποίο ο ίδιος είχε στρατολογήσει στην ΑΕΚ ως συνεργάτη του τον Οκτώβριο του 2015; «Ενιωθα πληγωμένος από τις αποδοκιμασίες και τα θλιβερά επεισόδια που είχαν γίνει εις βάρος μου και εις βάρος του παιδιού μου, του (σ.σ. νυν αρχηγού της ομάδας) Ντούσαν, τέτοιες μέρες το 2015, μετά τον αγώνα με τη Νεπτούνας» εξηγεί.

Ακόμη και τώρα ο Σάλε πιστεύει ότι όλα όσα συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν στημένα αλλά λέει «τώρα αισθάνθηκα ότι η ομάδα με έχει ανάγκη και συν τοις άλλοις ξέρω τα αισθήματα του κ. Αγγελόπουλου προς το πρόσωπό μου και την οικογένειά μου και πόσο είχε λυπηθεί τότε».

Η ώρα της εκδίκησης λοιπόν; «Οχι, δεν έχω καμιά πρόθεση να πάρω δήθεν τη ρεβάνς. Θέλω μονάχα, όσο μπορώ και όσο είναι εφικτό να υλοποιήσουμε το σχέδιο που είχαμε εκπονήσει τότε και να μπορέσει η ΑΕΚ να κατακτήσει πάλι τίτλους. Μπορεί να αποτραβήχτηκα από την ομάδα όταν ανέλαβε ο Ζντοβτς και να ασχολούμουν μόνο με τις ακαδημίες, αλλά δεν έπαψα ποτέ να την παρακολουθώ και να την πονάω». Αργά προχθές το βράδυ, ενώ έφτιαχνε τη βαλίτσα του για το ταξίδι στη Μαδρίτη, όπου η ΑΕΚ αντιμετωπίζει απόψε (21:30 ΕΡΤ3) την Εστουντιάντες, στο κινητό τηλέφωνο του έσκασε ένα γραπτό συγχαρητήριο μήνυμα από τον Σωτήρη Μανωλόπουλο. «Είχαμε συναντηθεί και την Παρασκευή, όταν αυτός έφευγε και εγώ ερχόμουν πίσω. Συνεργασθήκαμε για έναν χρόνο, τον εκτιμώ ως προπονητή, τον αγαπώ ως άνθρωπο και τον νιώθω φίλο μου. Του απάντησα ότι έχει σημαντικό μερίδιο στη νίκη επί του Ολυμπιακού και το εννοώ. Εχει ικανότητες, ξέρει μπάσκετ, αλλά πλήρωσε την απειρία του, τις συγκυρίες και συν τοις άλλοις του έτυχαν και σοβαρά προσωπικά προβλήματα».

Μπαρουτοκαπνισμένος στο μπάσκετ ο Σάκοτα δεν τυφλώνεται από τα… κομφετί της προχθεσινής νίκης, ούτε τάζει λαγούς με πετραχήλια. «Το είπα και στους παίκτες μέσα στα αποδυτήρια ότι από αυτούς εξαρτάται εάν θα εξαργυρώσουμε αυτή την επιτυχία ή θα είμαστε ένα μπάχαλο ή ένα μπ…έλο! Προσπαθώ να τους κερδίσω με τον δικό μου τρόπο που πηγάζει από την εμπειρία και τις γνώσεις μου, αλλά χρειάζονται χρόνος και μόχθος για να κοιτάξουμε στα μάτια τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό».