Λένε πως για να καταλάβεις την αξία της επιβίβασης σε ένα τρένο, θα πρέπει να έχεις χάσει το προηγούμενο. Και αν στην εποχή μας οι αμαξοστοιχίες και τα ατμοσφαιρικά ταξίδια τους, είναι… ντεμοντέ; Υπάρχουν λαμπερά πρόσωπα που μπορούν το παραπάνω αξίωμα να το υπογράψουν χωρίς να χρειαστούν δεύτερη σκέψη. Εστω και αν συνηθίζουν να ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Σίλβιο Προτό. Η –όπως αποδείχθηκε –ουσιαστικότερη καλοκαιρινή προσθήκη στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Ο 34χρονος τερματοφύλακας που όχι μόνο του ταιριάζουν… γάντι, τα κόκκινα γάντια, αλλά που όσο ο καιρός περνά αναδεικνύεται σε ηγετική φυσιογνωμία στο μεγάλο λιμάνι!

Μακράν ο καλύτερος των Ερυθρολεύκων στη φετινή περιπέτεια του Τσάμπιονς Λιγκ που ολοκληρώθηκε πριν από μερικά 24ωρα. Υπερασπιστής σε μια συγκυρία από εκείνες που καλύτερα να μη σου (ξανα)τύχουν, όπως αυτή που έφερε τους πρωταθλητές Ελλάδας στον πιο δύσκολο όμιλο που τους έτυχε ποτέ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Στην καταδίκη του αυτονόητου απέναντι σε ελίτ κλαμπ όπως το ζευγάρι του τελικού της διοργάνωσης 2015 ή ακόμη και της Σπόρτινγκ Λισαβόνας των 200 εκατ. ευρώ μπάτζετ. Ποσού που υπερκαλύπτει ολόκληρη τη Σούπερ Λίγκα και αφήνει και ρέστα!

Στο σημάδι

«Η Aρσεναλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρακολουθούν τον νεαρό βέλγο τερματοφύλακα Σίλβιο Προτό. Αγωνίζεται με τα χρώματα της Λα Λουβιέρ και ο ανταγωνισμός για την απόκτησή του είναι ήδη μεγάλος, καθώς σε αυτόν συμμετέχουν ακόμη η Μπαρτσελόνα, η Φιορεντίνα και η Παρί Σεν Ζερμέν. Ο ίδιος θα ήθελε πρωτίστως να αγωνιστεί σε μια μεγάλη ομάδα της χώρας του, αλλά όπως φαίνεται πριν από αυτές έχουν προλάβει να ενδιαφερθούν κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι». Πηγή: «The Guardian». Ενα σκονισμένο από τον χρόνο ρεπορτάζ του έγκυρου βρετανικού Μέσου, με ημερομηνία δημοσίευσης 15 Φεβρουαρίου 2005. Η καλύτερη απόδειξη πως όλα στην ποδοσφαιρική ζωή του νυν τερματοφύλακα του Ολυμπιακού συνέβησαν νωρίς. Και η επιβεβαίωση του προλόγου. Γιατί ο Σίλβιο Προτό καμαρώνει για μια 15ετή διαδρομή στο προσκήνιο με περισσότερα από 600 ματς στο βιογραφικό του. Την καριέρα που του άξιζε όμως, ουσιαστικά δεν την έκανε ποτέ.

Μέλος της εθνικής ομάδας του Βελγίου από το 2004 (!), αλλά παρελθόν από το 2011 (σ.σ.: αποκλείστηκε από την αποστολή για το Μουντιάλ 2014 λόγω τραυματισμού). Μόνιμος πρωταθλητής Βελγίου με την Aντερλεχτ (έξι κατακτήσεις από το 2006 ώς το 2014). Ενας σπουδαίος τερματοφύλακας που δεν τρύπησε το ταβάνι του. Δεν τόλμησε το παραπάνω όταν έπρεπε και αναπόφευκτα βρέθηκε σχεδόν εγκλωβισμένος εντός των συνόρων της πατρίδας του, σε μια ηλικία που συνήθως κορυφώνονται καριέρες τερματοφύλακα και δεν ολοκληρώνονται. Ο κύριος που τιμήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Φάληρο υπό το ζεστό χειροκρότημα των φίλων του Ολυμπιακού, ο Τζίτζι Μπουφόν, τον Ιανουάριο κλείνει τα 40. Οσο ήταν δηλαδή και ο Αντώνης Νικοπολίδης το 2011, όταν έκλεινε τη δική του τεράστια διαδρομή σε φόντο ερυθρόλευκο. Ο Προτό έμοιαζε να έχει φτάσει στο τέλος στα 32-33 του χρόνια.

Ο κύκλος του στις Βρυξέλλες για την Aντερλεχτ, εκεί όπου διατέλεσε αρχηγός επί σειρά ετών, ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2016, παρότι την τελευταία του σεζόν έπιασε 50 συμμετοχές (!) σε όλες τις διοργανώσεις. Μετακόμισε στην Οστάνδη για να αλλάξει τον αέρα του και να ξαναβρεί κίνητρο. Δεν του… βγήκε. Και κάπως έτσι τέλη Αυγούστου 2017 τηλεφώνησε στον επιστήθιο φίλο του Γκιγιόμ Ζιλέ προκειμένου να τον συγχαρεί για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. «Του τηλεφώνησα για να τον συγχαρώ και ήταν σε ένα εστιατόριο με τον μάνατζερ Μότζι Μπαγιάτ. Τότε ο Μότζι πήρε το τηλέφωνο και μου εξήγησε ότι ο Μπέσνικ Χάσι έψαχνε έναν δεύτερο τερματοφύλακα. Με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε. Μετά με πήρε ο ίδιος ο Χάσι. Του είπα ότι δεν θα ήταν εύκολο, αλλά ήμουν «καυτός» για να έρθω. Ηταν μεγάλη ευκαιρία για μένα». Οχι η Aρσεναλ και η Μάντσεστερ, αλλά μια ομάδα πρωταθλήτρια με παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η συμφωνία

Βρέθηκε λοιπόν στην Ελλάδα από τη «χαραμάδα» της τελευταίας μεταγραφικής ημέρας του καλοκαιριού. Και όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει στις πρώτες του δηλώσεις, «η συμφωνία με τον Χάσι ήταν σαφής. Νο 1 είναι ο Καπίνο». Τρεις μήνες μετά είναι σημείο αναφοράς για τον Ολυμπιακό. Για τη συνέπεια και την προσφορά του. Για τον ρόλο του πίσω από τις κλειστές πόρτες των αποδυτήριων. Για τον σεβασμό που εμπνέει και που ως γνωστόν μόνο κερδίζεται σε περιβάλλον ανταγωνιστικό. Για την… τρέλα του να ταξιδεύει από τη μια εστία ώς την άλλη προκειμένου να πανηγυρίσει το γκολ του Λεονάρντο Κούτρη απέναντι στον Λεβαδειακό ή για εκείνο του Καρίμ Ανσαριφάρντ με αντίπαλο τον Απόλλωνα. Και ο προηγούμενος Νο 1; Σε αναζήτηση ομάδας! Παράξενο; Οχι ακριβώς. Ετσι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Πόσω μάλλον στον χώρο ευθύνης που… χωρά μονάχα έναν.

Τα φετινά ορόσημα

Ο βέλγος γκολκίπερ έφτασε ώς την καλύτερη εντεκάδα της διοργάνωσης του «France Football» έπειτα από την 4η αγωνιστική, όταν σταμάτησε τον Μέσι και τον Σουάρες στο Φάληρο. Ηταν όμως σημείο αναφοράς ακόμη και σε βραδιές που οι πρωταθλητές Ελλάδας αντιμετώπισαν το αυτονόητο απέναντι σε αντιπάλους όπως η Γιουβέντους.

Πατέρας εκτός αλλά και εντός αποδυτηρίων

Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι προχώρησε σε ένα γερό ανακάτεμα της τράπουλας. Επένδυσε περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ στις μεταγραφές και έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να κερδίσουν ρόλους. Ο Σίλβιο Προτό το έκανε με τον καλύτερο τρόπο, δείχνοντας σε άλλους (π.χ. Μεντί Καρσελά) τι έπρεπε να πράξουν. Αποτελεί έμπνευση για πρόσωπα όπως ο Μπιόρν Ενγκελς και ο Παπέ Σισέ, που αγωνίζονται λίγα μέτρα μπροστά του. Είναι εκεί για τον κολλητό του φίλο Γκιγιόμ Ζιλέ – μάλιστα οι οικογένειές τους μένουν σε διπλανές πόρτες. Για τον Μάρκο Μάριν, τον οποίο συνήθιζε να διαλέγει για να καθήσει δίπλα του στο πούλμαν της Αντερλεχτ όταν τα πράγματα κάθε άλλο παρά καλά πήγαιναν στην καριέρα του Γερμανού. Πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος νιώθει την ίδια υποχρέωση εντός των αποδυτήριων για όλους εκείνους τους ταλαντούχους συμπαίκτες του που τα καλύτερα ποδοσφαιρικά τους χρόνια είναι μπροστά. Που έχουν την ευκαιρία να κάνουν ό,τι εκείνος απέρριψε. Η δεύτερη ευκαιρία του είναι… ευκαιρία για όλους. Και η σεζόν για τον Ολυμπιακό έχει πολύ δρόμο μπροστά. Το Τσάμπιονς Λιγκ τελείωσε, σήμερα κιόλας όμως οι πρωταθλητές πέφτουν στη μάχη της… επιστροφής σε αυτό. Γιατί τα άστρα της κορυφαίας διοργάνωσης πάνε μαζί με την κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος.

– Ο Προτό πριν από τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε μόνο σε βελγικές ομάδες, οι οποίες ήταν οι Λα Λουβιέ, Μπέρσχοτ και Αντερλεχτ, με την τελευταία να είναι και ο μεγαλύτερος σταθμός στην καριέρα του.

– Στην Αντερλεχτ αγωνιζόταν για 10 χρόνια, συμμετέχοντας σε 320 επίσημα ματς. Στην Μπέρσχοτ πέτυχε και το μοναδικό γκολ στην καριέρα του.

– Η οικογένειά του ενθουσιάστηκε με την προοπτική του Ολυμπιακού και την Ελλάδα. Η σύζυγός του Μπάρμπαρα προτίθεται μάλιστα να συνεχίσει στη χώρα μας τις σπουδές της στην ψυχολογία!