Είναι το ακριβότερο παιχνίδι του κόσμου στο ακριβότερο πρωτάθλημα, με αντιπάλους τους δύο κορυφαίους προπονητές και τρόπαιο είναι ένας τίτλος.

Συστατικά ενός ντέρμπι που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν φίλο του ποδοσφαίρου, ακόμα και τους πιο φανατικούς του ισπανικού clasico.

Επιτέλους, οι Αγγλοι κατάφεραν και μετατόπισαν προς τα βόρεια, στο μουντό Μάντσεστερ, το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το σπουδαιότερο παιχνίδι του κόσμου. Εκλεψαν βέβαια κάποια σημαντικά συστατικά από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ, όπως οι δύο προπονητές και σημαντικοί παράγοντες, αλλά όσα δεν κατάφεραν να πάρουν, όπως ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αυτά τα νικά ο χρόνος.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Μάντσεστερ Σίτι στην 175η και πιο λαμπερή αναμέτρησή τους.

Δύο ομάδες που δαπάνησαν το εξωπραγματικό ποσό των 1,637 δισ. ευρώ (δισ., όχι εκατ.) για να χτίσουν τα ρόστερ τους, καθιστώντας τη μεταξύ τους αναμέτρηση την πιο ακριβή στην ιστορία του αθλήματος.

Στην έκθεση Σεπτεμβρίου του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου, το CIES ανακοίνωσε πως το ποσό που επένδυσε η Μάντσεστερ Σίτι σε μεταγραφές για να χτίσει το ρόστερ που διαθέτει αυτήν τη στιγμή έφτασε τα 853 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τους Πολίτες την πιο ακριβή ομάδα στον κόσμο. Η αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2016 ήταν 242 εκατ. ευρώ, χρήματα που κατευθύνθηκαν κυρίως στην αγορά αμυντικών παικτών.

Η δαπάνη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για μεταγραφές υπολείπεται κατά 70 εκατ. ευρώ της Σίτι, στα 784 εκατ. ευρώ, που την κατατάσσουν στην τρίτη θέση στον κόσμο.

Τα λεφτά φέρνουν ευτυχία

Ολα αυτά ακούγονται εντυπωσιακά και καταδεικνύουν την οικονομική ισχύ των δύο σούπερ κλαμπ.

Η ουσία όμως είναι πως αυτός ο πακτωλός χρημάτων, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν, έχει μετατραπεί και σε αγωνιστική ισχύ.

Η Σίτι είναι πρωτοπόρος, αήττητη, παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο που φέρει τη σφραγίδα της ποδοσφαιρικής ιδεολογίας του Γκουαρντιόλα, προέρχεται από 13 σερί νίκες στην Πρέμιερ Λιγκ και χρειάζεται ακόμα μία για να κάνει ρεκόρ. Η βαθμολογική της διαφορά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που παραμένει αήττητη σε 40 αγώνες στο Ολντ Τράφορντ (ρεκόρ συλλόγου) είναι οκτώ βαθμοί.

Εξυπακούεται πως αν η Σίτι κάνει τη 14η σερί νίκη της στην έδρα του αντιπάλου, η Πρέμιερ Λιγκ ουσιαστικά τελειώνει από τη 16η αγωνιστική.

Ο έμπειρος βρετανός δημοσιογράφος Μάρτιν Τάιλερ μας υπενθυμίζει ωστόσο πως αν υπάρχει μία ομάδα που επέστρεψε από το μείον οκτώ στις 15 πρώτες αγωνιστικές και κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, αυτή είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Συνέβη δύο φορές. Στην πρώτη σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ, τη σεζόν 1992-1993, όταν η Γιουνάιτεντ βρισκόταν εννέα βαθμούς πίσω από τη Νόριτς και τελικά κατέκτησε τον τίτλο με 10 βαθμούς διαφορά από την Αστον Βίλα. Η δεύτερη φορά ήταν τέσσερα χρόνια μετά, όταν η Γιουνάιτεντ βρέθηκε οκτώ βαθμούς πίσω από την Αρσεναλ, την οποία τελικά άφησε επτά βαθμούς πίσω.

Μεγάλη απώλεια για τη Γιουνάιτεντ είναι η απουσία του σούπερμαν Πολ Πογκμπά που εκτίνει ποινή αποκλεισμού. Ο Πογκμπά πάντως κατάφερε να δημιουργήσει κλίμα, ευχόμενος να τραυματιστούν βασικοί παίκτες της Σίτι στη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Η απάντηση από τον Πεπ Γκουαρντιόλα και τον Κέβιν ντε Μπρόινε ήταν σχεδόν ίδια: «Καλύτερα να παίζουμε με αντιπάλους τους καλύτερους παίκτες για να δούμε αν μπορούν να μας νικήσουν».