Απ’ όποιο πρίσμα και αν προσεγγίσει κάποιος τον αποψινό (20.00) αγώνα του Παναθηναϊκού, στο Κάουνας, όπου με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις θα επιδιώξει την έκτη απανωτή νίκη του στη φετινή Ευρωλίγκα, η υπόθεση εμπεριέχει μπόλικη ίντριγκα! Το ζουμί της βεβαίως είναι το πώς οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης θα καταφέρουν να τιθασεύσουν την ιδιάζουσα «Pax Lithuanica» και να αποδράσουν από τη «Zalgirio Arena», στην οποία ανήμερα τα 57α γενέθλια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έσπασαν τα μούτρα τους!

Στις 9 του περασμένου Μαρτίου, ο Παναθηναϊκός, όντας Δόκτωρ Τζέκιλ στο πρώτο ημίχρονο και Μίστερ Χάιντ στο δεύτερο, γνώρισε την τρίτη ήττα του σε σύνολο 22 αγώνων απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης του 1999, με 64-58: μια ήττα που είχε ως ηθικό αυτουργό έναν δικό τους άνθρωπο, τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος φρόντισε τα τελευταία δύο χρόνια να περιποιηθεί δεόντως και τον φίλτατό του Παναθηναϊκό και τον… έχθιστο του (sic) Oλυμπιακό στον οποίο στις 22 Ιανουαρίου 2016 έριξε μια ξεγυρισμένη εικοσάρα! Συνέπεσαν, λοιπόν, τα τελευταία γενέθλια του Ομπράντοβιτς με την ξεχωριστή νίκη του Γιασικεβίτσιους, στο πρόσωπο του οποίου πολλοί βλέπουν μια σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη εκδοχή του Ζοτς! Βεβαίως ο χρυσοδάκτυλος ως παίκτης «Big Saras» έχει να φάει πολλά καρβέλια ακόμα για να πλασάρεται ως οιονεί Ομπράντοβιτς: στην ηλικία του (41), ο Σέρβος όδευε προς την κατάκτηση του πέμπτου τίτλου της Ευρωλίγκας, ενώ ο ξανθομάλλης μαθητής του διανύει την τρίτη σεζόν του ως προπονητής και βλέπει με το κιάλι τα Φάιναλ Φορ. «Μοιάζουν πολύ σε όλα και αυτό είναι λογικό και θεμιτό, διότι πάντα πρέπει να παραδειγματίζεσαι από έναν κορυφαίο» λέει ο Κώστας Τσαρτσαρής που υπήρξε συμπαίκτης του ενός και ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του άλλου. «Μοιάζουν στο πώς κοουτσάρουν, στο πώς ανατρέπουν τα δεδομένα ενός αγώνα, στο πώς κάνουν δηλώσεις, ακόμη και στο πώς διαμαρτύρονται προς τους διαιτητές».

Απόψε ο Γιασικεβίτσιους ξαναβρίσκει απέναντί του τον προπονητή (Τσάβι Πασκουάλ) με τον οποίο έγραψε τους τίτλους τέλους της διεθνούς καριέρας του (Μπαρτσελόνα, 2012-13) και την ομάδα με την οποία σήκωσε το ιερό δισκοπότηρο στο Βερολίνο, υπήρξε υποψήφιος προπονητής της το 2012 και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στο μέλλον να καθίσει για τα καλά στον πάγκο της…

n Η ΑΕΚ ηττήθηκε στο φινάλε στη Γερμανία χάνοντας από την Μπαϊρόιτ με 80-73 στην ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του Τσάμπιονς Λίγκ και μαζί έχασε και αρκετές ελπίδες για πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.