Το ήθελε, το άξιζε, το πήρε και συνεχίζει. Απλά. Σε τέσσερις κινήσεις. Για τη Γιουβέντους ο λόγος, που αποδείχθηκε αρχόντισσα κυρά χθες βράδυ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ούτε στα σενάρια της τελευταίας αγωνιστικής ενεπλάκη ούτε ένιωσε ιδιαίτερο καρδιοχτύπι στη διαδρομή για τη νίκη της 2-0 (Κουαδράδο 15′, Μπερναρντέσκι 90′) επί του Ολυμπιακού που την κατοχύρωσε στους 16 της διοργάνωσης. Εκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε και από σήμερα κιόλας έχει κατά νου τα επόμενα.

Τύχη στο… δοκάρι

Και ο Ολυμπιακός; Οι Ερυθρόλευκοι την ήξεραν τη μοίρα τους, πολύ πριν από το χθεσινό ματς. Ηταν ήδη εκτός διαδικασίας. Αυτή η τελευταία αναμέτρηση της φάσης των ομίλων είχε κίνητρο πρωτίστως τον αθλητικό τους εγωισμό. Την κόντρα με μια πολύ σπουδαία ομάδα. Το πάλεψε ο πρωταθλητής Ελλάδας ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Είχε διάθεση, έχασε κάποιες ευκαιρίες με αποκορύφωμα το δοκάρι του Μπεν στο 81′ όταν το σκορ ήταν ακόμη στο 1-0. Και η… τύχη του δοκάρι όμως. Οπως από την κλήρωση του Αυγούστου και σε ό,τι ακολούθησε από εκεί και έπειτα στην Ευρώπη. Τέλος πάντων. Ο κόσμος χειροκρότησε την ομάδα του Τάκη Λεμονή αναγνωρίζοντας τον συντελεστή δυσκολίας. Τι ζήτησε; Μα φυσικά την επιστροφή στα άστρα. Μέσω της κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι λοιπόν επιβεβαίωσε τον… χρησμό που άπαντες είχαν κατά νου από την κλήρωση του Αυγούστου. Με τη χθεσινή της επικράτηση χάρη στα γκολ του Κουδράδο (15′) και του Μπερναρντέσκι (89′) άνοιξε το βήμα της και ακολουθεί την Μπαρτσελόνα στα νοκάουτ. Η διαφορά δυναμικότητας που άπαντες υποψιάζονταν μπορεί να μην επιβεβαιώθηκε στο απόλυτο της εικόνας, αλλά στο… ταμείο υπενθύμισε το αυτονόητο. Οι Ιταλοί χθες στο πρώτο ημίχρονο ήταν εντυπωσιακοί. Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν τα δεδομένα. Δεν είναι μόνο ότι άνοιξαν το σκορ νωρίς, ούτε καν ότι είχαν και μια σειρά από ευκαιρίες για να κλειδώσουν το τρίποντο της νίκης. Ηταν η διαχείρισή τους. Ο τρόπος που ήλεγχαν το παιχνίδι με την πάσα. Ο Προτό ήταν που τους σταμάτησε σε κάνα δυο δύσκολες περιπτώσεις και μια σειρά από λάθος… τελικές πάσες φτάνοντας ώς την περιοχή του Ολυμπιακού. Αλλιώς όλα θα είχαν τελειώσει από νωρίς.

Και ενώ ο πρωταθλητής Ελλάδας έχασε μια πρώτη σπουδαία ευκαιρία στο 41′ με τον Σέζνι να σταματά την κεφαλιά του Τζούρτζεβιτς κόντρα στη ροή, η εικόνα άλλαξε. Μπήκε πολύ πιο ενεργός στο δεύτερο μισό ο Ολυμπιακός. Με τον Μάριν να παίρνει τη θέση του Σεμπά και να αλλάζει τα ποσοστά κατοχής μπάλας. Ο Γερμανός είχε και εκείνος μια σπουδαία ευκαιρία (58′), ήταν «μέσα» και στο δοκάρι του Μπεν. Εκανε κάτι σαν προσποίηση για να εκτελέσει ο συμπαίκτης του. Ούτε αυτή η ενέργεια όμως έφερε το επιθυμητό. Καλό σημάδι έδειξε να ξέρει ο Μπερναρντέσκι (90′) για το τελικό 2-0 και να γράψει τον επίλογο με τον δικό του τρόπο.

Ολυμπιακός (Λεμονής): Προτό, Ελαμπντελαουί, Ενγκελς, Νικολάου, Κούτρης, Ρομαό, Ταχτσίδης, Οφόε (62′ Φορτούνης), Σεμπά (46′ Μάριν), Πάρντο, Τζούρτζεβιτς (69′ Μπεν).

Γιουβέντους (Αλέγκρι): Σέζνι, Ντε Σίλιο, Μπενάτια, Κεντίρα, Κουαδράδο (84′ Μπερναρντέσκι), Ιγκουαΐν, Ντιμπάλα (63′ Πιάνιτς), Ντάγκλας Κόστα, Αλεξ Σάντρο, Ματουιντί, Μπαρτζάλι (70′ Ρουγκάνι).