Αρχίζει την Τετάρτη στην πόλη Aλ Αϊν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα ολοκληρωθεί στις 16 Δεκεμβρίου το 14ο Μουντιάλ συλλόγων της FIFA. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης, που θα παρουσιαστεί στην διοργάνωση στην ημιτελική της φάση στις 13 Δεκεμβρίου, είναι ξανά το φαβορί ανάμεσα στις επτά ομάδες που συμμετέχουν στο κορυφαίο τουρνουά ομάδων.

Απέναντί της, η Γκρέμιο από την Βραζιλία, που θα κάνει το ντεμπούτο της στο Club World Cup ως πρωταθλήτρια του Copa Libertadores, ενώ η Πατσούκα επιστρέφει μετά από επταετή απουσία. Η Οκλαντ Σίτι της Νέας Ζηλανδίας (τρίτη στην Ιαπωνία το 2016 και στο Μαρόκο το 2014) θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις οκτώ προηγούμενες εμφανίσεις της, ενώ η Ουράβα Ρεντ Ντάιμονς έχει ως καθήκον να συνεχίσει την εξαιρετική πορεία και τα αποτελέσματα των ιαπωνικών συλλόγων στην διοργάνωση.

Η Βιντάντ Αθλέτικ του Μαρόκου και η οικοδέσποινα Αλ Τζαζίρα ελπίζουν να γίνουν οι τελευταίες αφρικανικές και ασιατικές ομάδες αντίστοιχα, που θα φτάσουν στον τελικό, στο ντεμπούτο τους.

Η Ρεάλ Μαδρίτης σκοπεύει να γίνει ο πρώτος σύλλογος στην Ιστορία του τουρνουά, που κερδίζει το τρόπαιο δύο φορές στη σειρά. Αν τα καταφέρει θα ισοφαρίσει επίσης την Μπαρτσελόνα, ως την πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ιστορία του θεσμού, με τρεις κατακτήσεις. Μεγάλη η πρόκληση για Γκρέμιο και Πατσούκα. Η Κορίνθιανς (2000 και 2012), η Σάο Πάολο (2005) και η Ιντερνασιονάλ (2006) είναι οι μόνες μη ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που το τουρνουά θα διεξαχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ξεκίνησε από την Βραζιλία το 2000 και το πιο πρόσφατο τουρνουά έγινε στην Ιαπωνία το 2016. Θα γίνουν συνολικά οκτώ αγώνες: ένας για τον πρώτο γύρο, δύο για τον δεύτερο, αγώνας για την πέμπτη θέση, δύο ημιτελικοί, αγώνας για την τρίτη θέση και ο τελικός.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, απέφυγε στα ημιτελικά του Μουντιάλ συλλόγων, την Πατσούκα από το Μεξικό και θα αναμετρηθεί με τη νικήτρια που θα προκύψει από το ζευγάρι ανάμεσα στην πρωταθλήτρια Ασίας, Ουράβα Ρεντ Ντάιμοντ, και την ομάδα που θα έχει επικρατήσει στον πρώτο γύρο, στο ματς Οκλαντ Σίτι-Αλ Τζαζίρα. Ο αγώνας της Ρεάλ Μαδρίτης είναι προγραμματισμένος για την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) στο Zayed Sports City Stadium στο Αμπου Ντάμπι.

Στον άλλο ημιτελικό του Μουντιάλ συλλόγων, η κάτοχος του Copa Libertadores, Γκρέμιο, θα αναμετρηθεί με την νικήτρια από το ζευγάρι της Πατσούκα με την κάτοχο του Champions League της Αφρικής, Βιντάντ Αθλέτικ.

Ο τελικός του Μουντιάλ συλλόγων θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο Zayed Sports City Stadium στις 19:00, ενώ νωρίτερα (14:00) θα γίνει ο αγώνας για την τρίτη θέση.

Να σημειωθεί πάντως ότι ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις στη FIFA για ένα «σούπερ Μουντιάλ συλλόγων» το 2021, μία διοργάνωση, που θα βάλει τέλος στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Το τουρνουά θα έχει 24 ομάδες και θα εκπροσωπούνται οι πέντε ήπειροι. Η Ευρώπη θα έχει 12 ομάδες , η Νότια Αμερική θα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, με πέντε ομάδες, τόσο η Αφρική όσο και η Ασία και η Βόρεια Αμερική θα έχουν δύο εκπροσώπους. Απομένει να καθοριστεί η 24η ομάδα και ακόμη εάν η Ωκεανία θα έχει σταθερή θέση ή εάν θα χρειαστεί να περάσει κάποιο είδος play-off με ομάδα από άλλη Συνομοσπονδία.