Η λέξη – κλειδί για τον Ολυμπιακό πριν από την έναρξη του χθεσινού αγώνα στο Αλβαλάδε απέναντι στη Σπόρτινγκ ήταν «συγκέντρωση». Η έλλειψη καθαρού μυαλού όμως σε κομβικά σημεία του ματς ήταν τελικά ο βασικός λόγος που οι Ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν στη Λισαβόνα (3-1) και δεν θα συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία.

Παρατηρώντας κάποιος το παιχνίδι θα διαπιστώσει πως υπήρχαν τρίλεπτα η τετράλεπτα αδράνειας που οι Ερυθρόλευκοι τα πλήρωσαν ακριβά. Το πιο χαρακτηριστικό βέβαια ήταν το διάστημα 40′ – 43′, εκεί που η Σπόρτινγκ κατάφερε να σκοράρει δύο φορές, βρίσκοντας τρόπους να διασπάσει την αμυντική γραμμή των Πειραιωτών, από το αριστερό άκρο.

Η αποστολή της ομάδας του λιμανιού ήταν δύσκολη πριν από τη σέντρα, αλλά γίνεται εύκολα αντιληπτό πως με τη λήξη του πρώτου μέρους, ο Ολυμπιακός είχε ν’ ανέβει ένα βουνό. Κι αυτό λόγω δικής του απροσεξίας, σ’ ένα χρονικό σημείο του αγώνα κατά το οποίο οι Ερυθρόλευκοι θα έπρεπε να είναι κάτι παραπάνω από προσεκτικοί, στη διατήρηση του μηδέν στα μετόπισθεν. Δεν ήταν και έδωσαν το δικαίωμα στους Πορτογάλους να πετύχουν όχι ένα, αλλά δύο γκολ.

«Η ομάδα έχει συνέχεια»

Ο Ολυμπιακός δεν θα συνεχίσει στην Ευρώπη μετά την ήττα του στη Λισαβόνα και οι Πειραιώτες είναι υποχρεωμένοι να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην υλοποίηση του βασικού τους στόχου, την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι Ερυθρόλευκοι στοχεύουν σ’ ένα ιστορικό ρεκόρ, να πάρουν το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα, και ο Λεμονής γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντικά είναι τα παιχνίδια που ακολουθούν. Ο προπονητής του Ολυμπιακού άλλωστε επισήμανε μετά το τέλος του αγώνα και τα λάθη που έκανε η ομάδα του αλλά και τη σελίδα που πρέπει να γυρίσουν οι Πειραιώτες, εστιάζοντας στις υποχρεώσεις τους στο πρωτάθλημα.

«Στόχος ήταν να έχουμε έναν ρυθμό που να μας δίνει το δικαίωμα να προηγηθούμε. Η αντίδρασή μας όμως δεν ήταν καλή στο τελευταίο τρίλεπτο του πρώτου μέρους» ήταν τα πρώτα λόγια του 57χρονου τεχνικού, ο οποίος πρόσθεσε: «Ο τρόπος που επιλέξαμε να επιτεθούμε ήταν δύσκολος και δεν ήταν εύκολο να δημιουργήσουμε πολλές φάσεις. Προσπαθήσαμε όμως, κυρίως από τα δεξιά, να βρούμε χώρους για ν’ απειλήσουμε την αντίπαλό μας. Πρέπει να πούμε ότι η Σπόρτινγκ ήταν καλύτερη ομάδα από μας. Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών μου, αλλά πρέπει να δούμε και τα λάθη που κάναμε. Η ομάδα έχει συνέχεια, έχουμε το πρωτάθλημα και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Με το που θα προσγειωθούμε στην Αθήνα πρέπει να προσγειωθούμε και αγωνιστικά και πνευματικά».

Ο προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας ρωτήθηκε και για το τελευταίο ματς του ομίλου, απέναντι στη Γιουβέντους, λέγοντας πως η συμμετοχή στη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι πάντα ένα μεγάλο κίνητρο.