Ο μύθος είναι ένα ψέμα που χρειάζεται τον χρόνο του για να αποκτήσει κορμοστασιά.

Στην περίπτωση του αργεντινού προπονητή Εδουάρδο Μπερίσο, οι περιστάσεις αποδείχθηκαν πρώιμα ώριμες για να ψηλώσει ένας μύθος απ’ αυτούς που λατρεύουν οι άνθρωποι να αγκαλιάζουν.

Τα 48α γενέθλια του Μπερίσο, πριν από δέκα ημέρες, συνέπεσαν με μία δυσάρεστη είδηση. Ο «γκαούτσο» προπονητής της Σεβίλλης διεγνώσθη με καρκίνο του προστάτη. Ο μύθος αναφέρει πως ουδείς γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του, πολύ δε περισσότερο οι παίκτες του. Την Τρίτη το βράδυ, είκοσι λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ, ώρα Ισπανίας, ο μύθος γιγαντώθηκε, απέκτησε κορμοστασιά και διαδόθηκε σαν φωτιά σε καύσωνα σε όλο τον κόσμο.

Η Σεβίλλη είχε πετύχει το θαύμα, φτάνοντας στην ισοφάριση 3-3 στον αγώνα με τη Λίβερπουλ, από την οποία είχε δεχθεί τρία γκολ στα πρώτα 30 λεπτά. Το μαύρο μαντάτο για τον καρκίνο του Μπερίσο συνοδευόταν από τον μύθο. Ο ισπανικός Τύπος έγραψε και ο κόσμος αγκάλιασε αμέσως την ιστορία που ανέφερε πως ο αργεντινός προπονητής αποκάλυψε στους παίκτες του τον Γολγοθά που έπρεπε να ανέβει, στην ανάπαυλα του αγώνα με τη Λίβερπουλ, καταφέρνοντας έτσι να τους εμψυχώσει για να φτάσουν τελικά στην ισοφάριση.

Μια ωραία ιστορία που όμως κατέρρευσε λίγες ώρες αργότερα χτυπημένη από την κυνική πραγματικότητα. Το CNN δεν υιοθέτησε τις τοποθετήσεις και «αποκαλύψεις» του ισπανικού Τύπου και έψαξε την υπόθεση.

«Η Σεβίλλη επιβεβαίωσε στο CNN πως οι παίκτες είχαν ενημερωθεί για τα νέα από τον Μπερίσο πριν από μερικές ημέρες, παρά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως τους τα αποκάλυψε στο ημίχρονο του αγώνα με τη Λίβερπουλ», έγραψε στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό δίκτυο.

Πιθανόν οι Ισπανοί να παρασύρθηκαν από τις δηλώσεις που έκανε ο αργεντινός ποδοσφαιριστής της ανδαλουσιάνικης ομάδας Εβερ Μπανέγκα μετά τη σπουδαία ανατροπή: «Επρεπε να βγούμε έξω με διαφορετική συμπεριφορά για τους φιλάθλους που πάντοτε μας υποστηρίζουν και για τον προπονητή μας, που άλλαξε την κατάστασή μας. Είναι ο μεγαλύτερος φίλαθλος που έχουμε. Μας πηγαίνει στο σωστό μονοπάτι και είμαστε μαζί του μέχρι το τέλος».

Λίγες ώρες αργότερα η Σεβίλλη ανακοίνωσε επίσημα πως ο Μπερίσο διεγνώσθη με αδενοκαρκίνωμα στον προστάτη και οι περαιτέρω εξετάσεις θα καθορίσουν τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Τα μηνύματα συμπαράστασης έπεσαν σαν τροπική καταιγίδα. Ανάμεσά τους ξεχώρισε αυτό της Μπαρτσελόνα, που όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Σεβίλλης Χοσέ Κάστρο, προσέφερε το έμπειρο σε παρόμοιες καταστάσεις ιατρικό προσωπικό της στις υπηρεσίες του Μπερίσο. Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος χτύπησε τον Ερικ Αμπιντάλ ενόσω αγωνιζόταν με τους Μπλαουγκράνα και αργότερα τον προπονητή της Μπάρτσα Τίτο Βιλανόβα, ο οποίος δεν τα κατάφερε στην άνιση μάχη και απεβίωσε σε ηλικία 45 ετών.

Προς το παρόν ο παλιός αμυντικός της Ρίβερ Πλέιτ, της Μαρσέιγ και της Θέλτα, μεταξύ άλλων, που αντικατέστησε το καλοκαίρι τον συμπατριώτη του Χόρχε Σαμπάολι στον πάγκο της Σεβίλλης, τηρεί σιγήν ιχθύος για την κατάσταση της υγείας του. Χθες εμφανίστηκε στην ώρα του στο προπονητικό κέντρο και ακολούθησε χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμά του. Εκ μέρους όλης της ομάδας ο αρχηγός Νίκο Παρέχα έκανε post μία ανοιχτή επιστολή η οποία καταλήγει: «Δεν είσαι μόνος σ’ αυτή τη μάχη».