Η ιδιόμορφη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι λογικό να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε εθνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα η ελληνική.

Πλην όμως γεννά και τρομερές ιστορίες, από παίκτες που βλέπουν ένα όνειρο ζωής να γίνεται πραγματικότητα ή άλλους πιο μπαρουτοκαπνισμένους που νιώθουν να ξαναγεννιούνται.

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος ήταν εκεί στους δύο μεγάλους θριάμβους σε Βελιγράδι (χρυσό στο Ευρωμπάσκετ) και Σαϊτάμα (ασημένιο σε Μουντομπάσκετ). Πόσο μακρινό μοιάζει για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει αναδείξει ποτέ το ελληνικό μπάσκετ, αφού από τότε χρειάστηκε τέσσερα-πέντε χειρουργεία στο πόδι (κυρίως) και στη μέση, μπήκε ακόμα και σε ιατρική καραντίνα (για Η1Ν1), ενώ μέχρι και μικροβιακή μόλυνση στο πόδι υπέστη στο χειρουργείο.

Μόνο ο ίδιος πίστεψε ότι θα ξαναπαίξει για να προλάβει να τον δει ο γιος του Κωνσταντίνος στο παρκέ και να σου πάλι εδώ.

«Πράγματι, τι όμορφο συναίσθημα να είσαι ξανά στην Εθνική, πόσο μου έχουν λείψει αυτά τα καλοκαίρια. Την ώρα του εθνικού ύμνου, στο πρώτο τζάμπολ θα νιώσω την ίδια ανατριχίλα σαν την πρώτη φορά» είπε συγκινημένος στα «ΝΕΑ», ενώ λίγο πιο δίπλα ένας άλλος μεγάλος άτυχος, ο Δημήτρης Μαυροειδής, πρόσθετε: «Τον καταλαβαίνω γιατί έτσι ένιωσα και εγώ όταν μου είπαν μετά τον Ολυμπιακό ότι δύσκολα θα ξαναπαίξω. Ομως δεν το έβαλα κάτω και ελπίζω να με δει και μένα ο γιος μου που γεννήθηκε το καλοκαίρι».

Λίγα μέτρα παραπέρα, ο Ντούσαν Σάκοτα λέει στο συνδρομητικό κανάλι της Nova: «Πρέπει να παίξουμε και γι’ αυτούς που ήθελαν είναι εδώ αλλά δεν μπορούσαν».

Στο μυαλό έρχεται αυτόματα ότι αυτός ο παίκτης που θα φορέσει για πρώτη φορά το εθνόσημο στα 31 του, πριν από επτά χρόνια ήταν δύο μέρες σε κώμα και εννέα μέρες στην εντατική από τραυματισμό σε αγώνα με τη Σκαβολίνι (ρήξη δωδεκαδακτύλου και εσωτερική αιμορραγία)!

«Κατάπινα τον πόνο»

Ο ίδιος είχε πει παλαιότερα, σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στο «Βήμα», στον Κώστα Σωτηρίου: «Είχα 15% πιθανότητες να ζήσω, ενώ έχασα 30 κιλά και… κατάπινα τον πόνο μου γιατί έβλεπα τους γονείς μου δίπλα να λιώνουν από την αγωνία»!

Κοντά στον μπαρουτοκαπνισμένο Μπουρούση, που έκανε με κέφι το υπερατλαντικό ταξίδι από την Κίνα για την Εθνική, ήταν η παρέα του Φιλαθλητικού, ο Χρήστος Σαλούστρος και ο Νίκος Γκίκας, συμπαίκτες τότε με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που ήταν από τους πρώτους που τους έστειλε συγχαρητήρια που θα γίνουν διεθνείς. Πώς να ξεχάσει ο σουπερστάρ του ΝΒΑ, πέρα από τη φιλία, το γεγονός ότι η μητέρα του Σαλούστρου έβαζε πάντα ένα κομμάτι παστίτσιο παραπάνω στον γιο της πριν από την προπόνηση, που θα το έδινε στον Γιάννη!