Τσουνάμι αποκαλύψεων ακολούθησε την παραίτηση του Κάρλο Ταβέκιο από την προεδρία της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτελούν κομμάτια ενός παζλ με την εικόνα του Τιτανικού – Σκουάντρα Ατζούρα να κατευθύνεται πάνω στο παγόβουνο – Σουηδία.

Ο Κάρλο Ταβέκιο παραιτήθηκε χθες το μεσημέρι, όταν αντιλήφθηκε πως σχεδόν όλα τα μέλη του συμβουλίου της ομοσπονδίας είχαν άρει την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπό του. «Συγγνώμη. Φεύγω γιατί απέτυχα. Απολογήθηκα σε όλους τους Ιταλούς. Πολιτικές φιλοδοξίες και αισχροκέρδεια μας απέτρεψαν από το να αντιμετωπίσουμε τα αίτια του άσχημου αποτελέσματος», είπε μεταξύ άλλων στο συμβούλιο ο Ταβέκιο κατηγορώντας τα μέλη του για πολιτικό αμοραλισμό.

Στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο 74χρονος ιταλός παράγοντας άρχισε να φωνάζει στους δημοσιογράφους στα γαλλικά, ενώ στη συνέχεια έριξε όλες τις ευθύνες του αποκλεισμού της Ιταλίας από το Μουντιάλ στον μέχρι πρότινος ομοσπονδιακό προπονητή Τζιανπιέρο Βεντούρα. Είπε συγκεκριμένα πως θα έπρεπε να τον είχε απολύσει στο ημίχρονο του αγώνα με τη Σουηδία για τον τρόπο που είχε παρατάξει τη Σκουάντρα Ατζούρα.

Ο ρόλος του Λίπι

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αποκάλυψη πως τον Βεντούρα τον επέλεξε ο Μαρσέλο Λίπι. Η αντίδραση του «Πολ Νιούμαν» ήταν άμεση. Του είπε πως έχει κοντή μνήμη και του θύμισε πως με δική του πρωτοβουλία ανέλαβε για έναν μήνα τεχνικός διευθυντής, για να βοηθήσει την ομοσπονδία στην εξεύρεση προπονητή και ήταν αυτός που αποφάσισε στο τέλος για την πρόσληψη του Βεντούρα. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, ο Βεντούρα είχε έρθει σε ρήξη με τις βεντέτες της Ιταλίας, με αφορμή το συμβούλιο των παικτών στα αποδυτήρια μετά την ισοπαλία με τα Σκόπια.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η διαρροή στον Τύπο της ενδεκάδας για τον αγώνα με τη Σουηδία στη Στοκχόλμη, όταν έψαχνε για τον «προδότη» στα αποδυτήρια. Δύο ημέρες πριν από τη ρεβάνς είπε στους παλαιότερους της ομάδας: «Κάνετε καλές συσκέψεις με τους άλλους παίκτες, τώρα μπορείτε να τους προπονήσετε και να επιλέξετε την ενδεκάδα». Μάλιστα ο Βεντούρα εξαφανίστηκε για πολλές ώρες, αφήνοντας στο σκοτάδι τους παίκτες για το αν θα επιστρέψει.

Τα ηνία της ομοσπονδίας πιθανόν να αναλάβει προσωρινά ο επικεφαλής της ολυμπιακής επιτροπής της Ιταλίας, Τζιοβάνι Μαλαγκό.