Παγκόσμια ημέρα δημόσιας τουαλέτας η χθεσινή. Το έφερα στο νου βλέποντας την αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων στο αθηναϊκό ντέρμπι με την ΑΕΚ. Οποιος ήθελε έμπαινε από τη δεξιά πλευρά και φεύγοντας δεν άφηνε ούτε φιλοδώρημα. Ετυχε να είναι ο Λιβάγια. Θα μπορούσε να ήταν όλη η ΑΕΚ, ακόμα και ο Ανέστης αν αποφάσιζε να κάνει το απονενοημένο.

Ο Δικέφαλος επέστρεψε στην κορυφή, έστω και για ένα 24ωρο με τη βοήθεια του στοιχείου που επιβεβαίωσε πως διαθέτει φέτος στο παιχνίδι του: παλεύει όλους τους αγώνες μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ανεξαρτήτως συνθηκών.

Σε επτά αγώνες η ΑΕΚ έχει πετύχει γκολ μετά το 80ό λεπτό. Φτερά από ατσάλι.

Η ψυχολογία ήταν αυτή που κρατούσε όρθια μέχρι τώρα τον Παναθηναϊκό. Το γκολ του Λιβάγια καταρράκωσε το πράσινο ηθικό βάζοντας ακόμα πιο δύσκολο διαγώνισμα στον Μαρίνο Ουζουνίδη. Στην περίπτωση που μετακινηθεί έστω και ένα χιλιοστό ο μοναδικός πεσσός των Πρασίνων, ούτε ένα θαύμα δεν θα μπορέσει να σταματήσει την άμεση κατάρρευση της άλλοτε κραταιάς ομάδας.

Τα νέα από τη FIFA είναι άσχημα για την ελληνική διαιτησία. Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν οι 36 διαιτητές που επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το διάστημα 25-29 Νοεμβρίου στο Αμπου Ντάμπι.

Από τη λίστα με τα δέκα ονόματα των ευρωπαίων ρέφερι απουσιάζει αυτό του Τάσου Σιδηρόπουλου που είχε συμπεριληφθεί στην προεπιλογή για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Εκτός απροόπτου ο Κύρος Βασσάρας θα παραμείνει ο μοναδικός διαιτητής που θα έχει διευθύνει αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, το μακρινό πια 2002 (Κίνα – Κόστα Ρίκα).

«Τι αμαρτίες πληρώνει ο Πλατανιάς;» αναφώνησε φίλος της κρητικής ομάδας. Η ομάδα των Χανίων συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ήττες και εδραιώθηκε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Το χειρότερο είναι πως ακόμα και οι φίλοι του δεν πιστεύουν πως θα αποφύγει η ομάδα το μοιραίο.

Οι αποδοκιμασίες στο παιχνίδι με τον Αστέρα ήταν έντονες και προς πάσα κατεύθυνση. Φοβούμαι πως η κρητική ομάδα μπαίνει σε μία περιπέτεια από την οποία θα βγει βαριά λαβωμένη.

Ενα φαινόμενο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη φέτος στη Super League ανατρέπει όσα ξέραμε μέχρι τώρα για το αριθμητικό πλεονέκτημα των ομάδων.

Από τα 21 παιχνίδια στα οποία έχουν αποβληθεί παίκτες, στα 11 είτε νίκησαν είτε απέσπασαν ισοπαλία οι ομάδες που είχαν αριθμητικό… μειονέκτημα, ενώ στα 10 επιβεβαιώθηκε ο κανόνας.

Η κόκκινη κάρτα έχει φέτος την τιμητική της αφού παρατηρείται αύξηση των αποβολών κατά 24% σε σχέση με πέρυσι. Στις 11 πρώτες αγωνιστικές έχουν πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια 31 παίκτες έναντι 24 πέρυσι, στον ίδιο αριθμό αγώνων.