Στον λυσσαλέο πόλεμο μεταξύ FIBA και Euroleague Basketball που εξακολουθεί να βασανίζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, οι ισχυροί του ελληνικού αθλητισμού Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τάσσονται υπέρ της Ευρωλίγκας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τη σημερινή (10.30) πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής Ανδρών στο ΟΑΚΑ θα απουσιάζουν οι διεθνείς των Αιωνίων και σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» είναι πολύ πιθανό να δώσει το «παρών» μόνο ο 21χρονος Ντίνος Μήτογλου (ΠΑΟ), που δεν έχει αγωνιστεί ακόμη στη φετινή Ευρωλίγκα περιμένοντας τη σειρά του.

Το νέο καλαντάρι της FIBA υποχρεώνει την Εθνική να αντιμετωπίσει τη Μεγάλη Βρετανία στο Λέστερ την ερχόμενη Παρασκευή στην πρεμιέρα της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας (2019). Την ίδια μέρα, όμως, ο Παναθηναϊκός θα υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ στο μεγάλο ευρωπαϊκό ντέρμπι ανάμεσα σε δύο ομάδες με συνολικά 15 ευρωπαϊκούς τίτλους. Μπορεί κανείς να σκεφτεί τους Πράσινους χωρίς τον ηγέτη Νικ Καλάθη, καθώς και τους Ιαν Βουγιούκα και Θανάση Αντετοκούνμπο, που επίσης έχουν κληθεί στην Εθνική;

Το προηγούμενο βράδυ (Πέμπτη 23/11), ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίζει την Αρμάνι στο Μιλάνο και, ως γνωστόν, οι τέσσερις έλληνες διεθνείς (Πρίντεζης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Μάντζαρης) συν Μιλουτίνοφ και Στρέλνιεκς έχουν ανακοινώσει εδώ και μέρες την πρόθεσή τους να μη συμμετάσχουν στα «παράθυρα» της FIBA. Θυμίζουμε ότι το δεύτερο ματς είναι με το Ισραήλ στις 27/11 στο Ηράκλειο Κρήτης, από όπου φυσιολογικά θα λείψουν ξανά οι επτά διεθνείς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Βάσει του κανονισμού της ΕΟΚ, οι απόντες τιμωρούνται αυτοδικαίως με ποινή αποκλεισμού ισάριθμων αγωνιστικών από τις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ σε περίπτωση υποτροπής κινδυνεύουν με τέσσερις αγωνιστικές.

«Βρείτε τη λύση»

«Ο,τι και να πω θα γίνω κακός με κάποιον, οπότε προτιμώ να μην πω τίποτε, γιατί δεν δημιούργησα εγώ αυτήν την κατάσταση. Οποιος την δημιούργησε ας βρει και τη λύση», υποστήριξε ο προπονητής του Παναθηναϊκού Τσάβι Πασκουάλ μετά τη χθεσινή νίκη (90-73) της ομάδας του επί της Κύμης στην Χαλκίδα, όπου ο Κρις Σίγκλετον θυμήθηκε τις επιδόσεις του στην Κίνα, και με 35 πόντους (6/7 δ., 6/8 τρ., 5/6 β., 6 ρ., 3 ασ. σε μόλις 23′ συμμετοχής) κατέγραψε ατομικό ρεκόρ πόντων με τη φανέλα του Τριφυλλιού και την καλύτερη επίδοση της τελευταίας 19ετίας για τους Πράσινους.

Η έκτη αγωνιστική της Basket League ολοκληρώνεται σήμερα (15.45, ΕΡΤ1) με την αναμέτρηση Κολοσσού Ρόδου – Ολυμπιακού στο Βενετόκλειο όπου οι Ερυθρόλευκοι δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη (οστεοχονδρίτιδα) και τον Δημήτρη Αγραβάνη (κάκωση στο γόνατο). Στα αποτελέσματα του Σαββάτου: Ρέθυμνο – ΠΑΟΚ 73-79 (Αρμστεντ 19 π. – Κρουμπάλι 18 π., 10 ρ.), ΑΕΚ – Πανιώνιος 83-73 (Χάρις 19 π. – Κράβιτς 20 π., 8 ρ.), Κόροιβος Αμαλιάδας – Λαύριο 67-91 (Ντεκόζι 21 π. – Μέιερ 20 π.), Τρίκαλα – Προμηθέας Πατρών 68-87 (Μάρεϊ 24 π., 8 ρ. – Εβανς 23 π., 13 ρ.), Αρης – ΓΣΛ Φάρος 71-60 (Βασιλόπουλος 11 π., 7 ρ. – Μουράτος 15 π.).