Για μία χώρα που στα 50 τηλεοπτικά προγράμματα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση τα 45 αφορούν αγώνες της εθνικής ομάδας, ο αποκλεισμός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος από το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί ένα σοκ.

Οι Ιταλοί ξύπνησαν χθες με δυνατό πονοκέφαλο μετά τον αποκλεισμό της Σκουάντρα Ατζούρα από τα τελικά του Μουντιάλ για πρώτη φορά ύστερα από 60 χρόνια.

Η χώρα ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο και η αποτυχία των Ατζούρι θα έχει σοβαρό αντίκτυπο, τόσο στα θεμέλια του calcio, όσο και στην οικονομία της χώρας. Το 2006, όταν οι Ιταλοί αναδείχθηκαν πρωταθλητές κόσμου στα γερμανικά γήπεδα, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1% ήτοι 16 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώην επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιταλίας Φράνκο Καράρο, ο αποκλεισμός από τα τελικά του Μουντιάλ 2018 θα κοστίσει άμεσα ή έμμεσα στην ιταλική οικονομία 1 δισ. ευρώ.

Η ζημιά για την ομοσπονδία και τις εκδοτικές επιχειρήσεις αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της RCS Mediagroup, που εκδίδει την «Γκατζέτα ντελο Σπορτ», υποχώρησε κατά 7% αφού οι επενδυτές προεξοφλούν μείωση της κυκλοφορίας της το ερχόμενο καλοκαίρι εξαιτίας της απουσίας της Ιταλίας από το Μουντιάλ.

Η ιταλική κοινωνία ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η Στεφανία Πουσατέρι, που παρακολούθησε το παιχνίδι της Ιταλίας με τη Σουηδία σε μπαρ της Ρώμης, αναρωτιόταν στον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου για το σοκ που θα έχει υποστεί ο πατέρας της. «Είναι 54 ετών και ποτέ δεν έχει ζήσει κάτι ανάλογο».

«Εξω όλοι»!

Ο Ρόμαν Κάρλο έπινε τον καφέ του χθες το πρωί στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας διαβάζοντας την «Il Tempo» που προέτρεπε τους παίκτες «να πάνε για δουλειά» και τις υπόλοιπες εφημερίδες που έκαναν κομμάτια τον ομοσπονδιακό προπονητή Τζιαν Πιέρο Βεντούρα και αναφωνούσαν «έξω όλοι!». «Δεν του αξίζει να του επιρρίπτεται όλη η ευθύνη. Η αλήθεια είναι πως δεν αντικαταστήσαμε τους παίκτες που είχαμε στο παρελθόν. Παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστές όπως ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, ο Ντελ Πιέρο, ο Τότι δεν υπάρχουν πια».

Ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Βάλτερ Βελτρόνι, δήλωσε στο Rai Radio 1 πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή του ιταλικού αθλητισμού τα τελευταία 60 χρόνια και ζητά το ξήλωμα της ιεραρχίας του ιταλικού ποδοσφαίρου. Την εκ βάθρων ανανέωση ζητά και ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Ο Τύπος και το ιταλικό ποδόσφαιρο απασφάλισαν και πυροβολούν κατά πάντων.

Ο αμυντικός της Σασουόλο Πάολο Καναβάρο αποκάλεσε «μούμιες» τους διοικούντες την ομοσπονδία και έριξε ευθύνες για τον αποκλεισμό στους ξένους παίκτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα.

Ο άλλοτε «ωραίος» της Σκουάντρα Ατζούρα, Αντόνιο Καμπρίνι, προτείνει και αυτός με τη σειρά του να γυρίσει σελίδα το ιταλικό ποδόσφαιρο και να παίξουν περισσότεροι νατουραλιζέ στην Εθνική.

Φαβορί ο Αντσελότι

Είναι αλήθεια πάντως ότι ο Ταβέκιο κράτησε την υπόσχεση που έδωσε πέρυσι τον Ιούνιο όταν παρουσίαζε τον νέο προπονητή Τζιαν Πιέρο Βεντούρα: «Μαζί θα γράψουμε ιστορία» είχε προαναγγείλει. Πόσο τραγικά προφητικός αποδείχθηκε.

Ο Ταβέκιο έδωσε στον εαυτό του προθεσμία μέχρι σήμερα για να πάρει τις αποφάσεις του. Θεωρείται βέβαιη η απόλυση του Βεντούρα αφού προηγουμένως συμφωνηθεί να εισπράξει αποζημίωση 700.000 ευρώ. Παραμένει αβέβαιο το μέλλον του ίδιου, ενώ φαβορί για τον ηλεκτρικό πλέον πάγκο της Σκουάντρα Ατζούρα θεωρείται ο Κάρλο Αντσελότι.

Στην «επόμενη ημέρα» η Εθνική Ιταλίας θα πορευθεί χωρίς τον 39χρονο Μπουφόν, τον 36χρονο Μπαρτσάλι και τον 34χρονο Ντε Ρόσι, ο οποίος έγινε viral όταν συνελήφθη από τον τηλεοπτικό φακό να λέει σε έναν από τους βοηθούς του Βεντούρα όταν του ζήτησε να κάνει προθέρμανση πως «η ομάδα κυνηγάει τη νίκη και όχι την ισοπαλία» και έδειξε τον Ινσίνιε για να τον ρίξει στο παιχνίδι.

Το μεγάλο δίλημμα των Ιταλών είναι πλέον ποια ομάδα πρέπει να υποστηρίζουν στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Την Αργεντινή του Μέσι και του Ντιμπάλα, τους Ισλανδούς ή τους Βραζιλιάνους;