Στην Ιταλία είναι τεράστια η απογοήτευση για τον αποκλεισμό της εθνικής της ομάδας από το Μουντιάλ 2018. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa υπογραμμίζει ότι πρόκειται για πρωτοφανή ήττα του ιταλικού ποδοσφαίρου, ενώ η εφημερίδα La Repubblica δημοσιεύει με έμφαση τη δήλωση του προπονητή της Squadra Azzurra, Tζαμπιέρο Βεντούρα, ότι «προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει να παραιτηθεί». «Ζητώ συγγνώμη από τους Ιταλούς για το αποτέλεσμα -που είναι και το σημαντικότερο- αλλά όχι για την προσπάθεια και για τη βούλησή μας», προσθέτει ο τεχνικός των «ατζούρι».

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η οικονομική ζημία από την απώλεια χορηγών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα αγγίξει περίπου τα εκατό εκατομμύρια ευρώ. «Ο Μπουφόν, όπως πάντα ο μόνος αρχηγός, αισθάνθηκε την υποχρέωση να καταβάλει και πάλι μια μεγάλη προσπάθεια και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ τα δάκρυά του στο τέλος του αγώνα που μεταδιδόταν ζωντανά», γράφει η εφημερίδα του Τορίνο La Stampa. Σύμφωνα με την ανάλυσή της «φταίει ο Βεντούρα, και ακόμη περισσότερο εκείνοι οι οποίοι τού εμπιστεύθηκαν ένα ακριβό παιχνίδι που ονομάζεται Εθνική Ιταλίας».

Στο σχόλιό της η Corriere della Sera αναφέρει πως «τώρα κινδυνεύει να χάσει τη θέση του και ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Κάρλο Ταβέκιο», ο οποίος για να μπορέσει να παραμείνει, ενδέχεται να προσπαθήσει να επιλέξει ως νέο προπονητή της Squadra Azzurra τον Κάρλο Αντσελότι ή τον Αντόνιο Κόντε, ενώ ακούγεται και το όνομα του Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Πέρα από τις όποιες εξελίξεις, η απογοήτευση είναι σαφής από τη στιγμή που η Εθνική Ιταλίας αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα ισχυρότερα σημεία αναφοράς για τη χώρα, σε θέση να λειτουργεί ενωτικά και τονωτικά από τη Σικελία μέχρι και το Μιλάνο. Εδώ και αρκετές εβδομάδες όμως, τόσο οι σχολιαστές όσο και τηλεοπτικές σατυρικές εκπομπές (σαν και αυτή του γνωστού κωμικού ηθοποιού Μαουρίτσιο Κρότσα) υπογράμμιζαν την έλλειψη πρωτοβουλίας και πυγμής του Βεντούρα και τον ορατό κίνδυνο αποκλεισμού από το Μουντιάλ της Ρωσίας.

«Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν σταθήκαμε ικανοί να βρούμε έναν παίκτη με ταλέντο», διαπιστώνει τέλος η Corriere della Sera. Από τότε, δηλαδή, που η Ιταλία κατέκτησε το Μουντιάλ του 2006. .