Την προηγούμενη φορά, στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού ο Τάκης Λεμονής είχε αναρτήσει μια βαθμολογία όπου η ομάδα του ήταν αρκετούς βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση, την οποία συνήθως κατέχει.

Τότε είχε πει στους παίκτες του: «Τον Ιανουάριο, η ομάδα πρέπει να είναι εδώ» και τους είχε δείξει την κορυφή.

Πριν από τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, σε μία ακόμα προσπάθεια (κυρίως για τους νέους ξένους παίκτες) να τους βάλει στο κλίμα τού τι εστί Ολυμπιακός αλλά και ένα μεγάλο ντέρμπι στον Πειραιά, τους προειδοποίησε: «Αυτό που θα ζήσετε απόψε από τον κόσμο θα είναι πρωτόγνωρο. Οι περισσότεροι ενδεχομένως δεν θα έχετε βρεθεί σε ανάλογη στιγμή στην καριέρα σας και να είστε σίγουροι ότι θα το απολαύσετε. Ομως επιβάλλεται μπροστά στους φίλους της ομάδας μας να τα δώσουμε όλα κόντρα στον πρωτοπόρο και αήττητο ΠΑΟΚ. Είναι καλή ομάδα, αλλά μην ξεχνάτε, εσείς παίζετε στην καλύτερη, είστε Ολυμπιακός» ήταν το νόημα των δηλώσεών του που έπιασαν τόπο.

Πιτσιρικάδες όπως ο 22χρονος Σισέ ή ο 23χρονος Ενγκελς μπήκαν στο γήπεδο με απίστευτο πάθος, το οποίο έβγαλαν και αγωνιστικά, με το συγκεκριμένο δίδυμο μάλιστα να δίνει ρεσιτάλ στο κέντρο της άμυνας και να συμβάλλει τα μέγιστα στο να μη δεχτεί γκολ η ομάδα του, ενώ ο Ενγκελς ήταν (και με τη βοήθεια της τύχης) ο χρυσός σκόρερ του γκολ που έκρινε τη συνάντηση.

Ο Φορτούνης (μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες) είχε παίξει τον δικό του ρόλο στην… κατήχηση και δεν είναι τυχαίο ότι με τη λήξη του αγώνα βγήκε και μια απίστευτη πίεση που είχαν όλη την εβδομάδα οι παίκτες, γνωρίζοντας ότι είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να το πάρουν πάση θυσία.

Τα «όλε όλε» μπροστά στην εξέδρα των φανατικών από όλους τους παίκτες ήταν το ξέσπασμα και ο πανηγυρισμός μετά το τέλος ενός δύσκολου ντέρμπι κόντρα στον πιο ποιοτικό ΠΑΟΚ των τελευταίων χρόνων. Με τον Παναγιώτη Ρέτσο να στέλνει το δικό του μήνυμα («Μπράβο, μάγκες μου») από τη Γερμανία και τον Κώστα Φορτούνη να ευχαριστεί τον κόσμο και να λέει ότι με τη βοήθειά του η ομάδα μπορεί να πετύχει τα πάντα.

Η δουλειά είχε γίνει λοιπόν από τα αποδυτήρια, με τον κόσμο να δίνει την ώθηση που χρειάζεται με τη φωνή του και μόνο. Κάποιες ανορθογραφίες (όπως το απαράδεκτο πανό για την οικογένεια του Ιβάν Σαββίδη) δεν εκφράζουν την πλειονότητα των υγιών φίλων της ομάδας, που φυσικά και τις καταδικάζουν.