Το κομπιούτερ του Ολυμπιακού κόντρα στον εκτελεστή του ΠΑΟΚ, ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος απέναντι στον πιο αποτελεσματικό τερματοφύλακα και η καλύτερη άμυνα συγκρούεται με την πιο αποτελεσματική επίθεση. Τι είναι όλα αυτά; Το ορεκτικό για το σούπερ ντέρμπι της Κυριακής (20.30 – Novasports 1) μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ που δεσπόζει στο πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Ας δούμε λοιπόν το ντέρμπι μέσα από τους αριθμούς.

Ο Δικέφαλος του Βορρά, μόνος πρώτος στη βαθμολογία ύστερα από 34 μήνες, δίνει το μεγαλύτερο κρας τεστ μέχρι τώρα που θα αποδείξει πρώτα από όλα στους ανθρώπους του ότι φέτος μπορούν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να πάνε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Απέναντί τους οι μόνιμοι πρωταθλητές (την τελευταία επταετία συνεχόμενα) θέλουν από την πλευρά τους να αποδείξουν ότι η καρδιά του πρωταθλητή χτυπά ακόμα δυνατά και να μειώσουν τη διαφορά από τον ΠΑΟΚ που είναι ήδη στους 4 βαθμούς.

Παίκτες – κλειδιά

Κοιτάζοντας λίγο τους αριθμούς ενόψει του μεγάλου αυτού παιχνιδιού, θα δει κανείς ότι από τη μια πλευρά ο γηπεδούχος Ολυμπιακός περιμένει πολλά από το «κομπιούτερ» του, τον Οτζίτζα-Οφόε.

Ο βέλγος μέσος είναι ο μοναδικός παίκτης του πρωταθλήματος που βρίσκεται στην πρώτη τετράδα ταυτόχρονα των παικτών με τις περισσότερες ασίστ (3ος) και με τις περισσότερες ολοκληρωμένες πάσες (4ος). Από τα πόδια του περνάει σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι του Ολυμπιακού και θα είναι ένα από τα πρόσωπα που αναμένεται να ξεχωρίσουν.

Από την άλλη πλευρά έχουμε τον κορυφαίο σκόρερ του πρωταθλήματος (με 5 γκολ) και πιο αποτελεσματικό (με 1 γκολ σε κάθε 3 προσπάθειες), τον Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς, που όμως δεν έχει πετύχει ακόμα γκολ μπροστά σε κόσμο! Πολύ απλά διότι δεν έχει σκοράρει στο πρωτάθλημα μακριά από την Τούμπα, όπου όλα τα παιχνίδια ώς τώρα είναι κεκλεισμένων των θυρών. Πολύ σημαντικό, όμως, όταν τα δύο από τα πέντε γκολ του έδωσαν έξι πόντους στις δύσκολες νίκες με Γιάννινα (1-0) και Παναιτωλικό (1-0), με τον ΠΑΟΚ να έχει 4/4 νίκες κεκλεισμένων των θυρών.

Πηγαίνοντας πάλι στην αντίπερα όχθη, θα βρούμε τους δύο επόμενους κορυφαίους σκόρερ μετά τον Πρίγιοβιτς, τον Κώστα Φορτούνη (4 γκολ) και τον Καρίμ Ανσαριφάρντ (3 γκολ), με τον πρώτο να είναι και πάλι ο πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος, έχοντας ύστερα από επτά αγωνιστικές τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης (0.420) από όλους τους παίκτες του πρωταθλήματος. Ο Φορτούνης είναι επίσης ένας παίκτης που μπορεί ξεκάθαρα να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του προς το καλύτερο και ο Ολυμπιακός θέλει να το εκμεταλλευτεί αυτό.

Τα «όπλα»

Ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει στο Γ. Καραϊσκάκης με όπλο την άμυνά του –μακράν καλύτερη του πρωταθλήματος με μόλις δύο γκολ παθητικό –με τον τερματοφύλακα Ρέι να δέχεται μόλις 1 γκολ κάθε 13 προσπάθειες, όταν ο Προτό για παράδειγμα έχει κάτσει στην… κέντα και έχει φάει 3 γκολ σε 4 προσπάθειες (δεν μετράει στη στατιστική καταμέτρηση το πέναλτι).

Αλλωστε αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα φέτος των πρωταθλητών, η άμυνά τους (δεύτερη χειρότερη με 10 γκολ) που δέχεται 1 γκολ κάθε 6 προσπάθειες αντιπάλου (σε σχέση με το 1/20 που είχε πέρυσι). Τον κρατά ζωντανό η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (13 γκολ) που διαθέτει και εκεί ποντάρει για την Κυριακή.