Βραζιλιάνος εισαγγελέας απηύθυνε την κατηγορία της διαφθοράς και δωροδοκίας στον Κάρλος Νούζμαν, πρώην προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας (COB), καθώς και σε πέντε ακόμη άτομα, για την υπόθεση διεκδίκησης και τελικά ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 από το Ρίο.

Ουσιαστικά κατηγορείται για «αθέμιτες πληρωμές» και εξαγορά ψήφων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η ΔΟΕ καθαίρεσε στις 5 Οκτωβρίου τον Νούζμαν από τη θέση του επίτιμου μέλους της αλλά και αυτή του μέλους της συντονιστικής επιτροπής για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, ενώ απέκλεισε προσωρινά από μέλος της και την Ολυμπιακή Επιτροπή της Βραζιλίας.

Άλλοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι ο πρώην κυβερνήτης του κράτους του Ρίο Σέρζιο Καπράλ και ο πρώην διευθυντής του COB, Λεονάρντο Γκίρνερ, οι οποίοι εμπλέκονται με πληρωμή ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την εξασφάλιση ψήφων για το Ρίο, όπως έγινε γνωστό από την εισαγγελία.